Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

"Има такъв народ" да оттегли кандидата си за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев, за да получи подкрепата на БСП за правителството. Това условие постави лидерката Корнелия Нинова след извънредно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група.

След изборите заявихме своята принципна позиция за това, че трябва да има работещ парламент и редовно правителство. Уважихме първата политическа сила - ИТН, и започнахме преговори за най-важното за нас - по политиките, каза Нинова. Напомни, че са разговаряли по 5 приоритета. И благодаря на ИТН - и те извървяха труден път от това да не искат разговори до писмения документ за ангажименти и политики, който те ни изпратиха, обясни Нинова. И показа изпратения и подписан от ИТН документ с ангажименти по приоритетите на бъдещото правителство.

Изразяваме удовлетвореност, че в него залегнаха всички предложения, които направихме. Включително корекциите, които НС направи, допълни лидерката на БСП. И обяви, че първата стъпка за това какво ще прави едно бъдещо правителство - да има писмен документ, е извървяна успешно.

Винаги, от самото начало, сме заявявали, че съставът на МС е отговорност на мандатоносителя, и сме уважавали правото им те да предлагат правителството. Отново заявяваме - ние министри не предлагаме, не се пазарим за места и постове, допълни Нинова. Но уточни, че изявлението на кандидата за вицепремиер и министър на вътрешните работи Питър Илиев от сутринта е смущаващо за БСП.

Ръководството на БСП ще направи предложение до Националния съвет, който окончателно да реши каква да бъде позицията на партията.

Продължаваме да стоим зад мерките, които са 57 конкретни мерки, повечето от които са наши политики. Продължаваме да стоим за подкрепа за политики, но бихме искали, без това да е натрапчиво и без да оказваме натиск, ИТН да преосмисли решението си за кандидата си за вицепремиер и вътрешен министър, обясни Нинова.

Ще изчакаме и тяхната реакция, и Националният съвет ще реши утре, преди гласуването, допълни лидерката.

Тя разказа, че Илиев е консултирал БСП по 2-3 конституционни жалби като юрист, по които червените са спечелили. Има добри качества, но има разлика между това да си добър юрист и кандидат за вицепремиер и министър на вътрешните работи. И днешното му интервю е смущаващо за нас, изразявам се в най-лека форма, обясни Нинова.

Не си сменяме позицията спрямо решенията на другите партии, обясни Нинова.