Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андрей Луканов
Андрей Луканов

Август 1990 г. Денят е толкова горещ, колкото и тази година. Андрей Луканов прекрачва прага на Народното събрание, за да подаде оставка. Ситуацията е политически нажежена, напрежението витае във въздуха, както и сега.

Социалистът оцелява като премиер едва

7 месеца

След първите демократични избори у нас БСП поема властта, но общественото недоволство е толкова силно, че нищо не е в състояние да спре хода на събитията. Неслучайно дори в учебниците за средно образование това е определено като “най-горещото политическо лято в новата история на България”, известно с окупацията на Софийския университет и всекидневните протести в големите градове.

Месецът започва динамично още с избора на Желю Желев за президент в началото на отпускарския месец.

На 5 август той прави и първото си обръщение към нацията от ефира на БНТ. Говори открито за

напрежението между политическите и етническите

общности. А напрежението наистина не стихва. И през деня, и през нощта протестите не стихват, въпреки че навън е горещо.

На 7 август Луканов влиза в Народното събрание, облечен с костюм въпреки високите температури, и с желязно спокойствие връчва оставката си. Но това не е достатъчно за опозицията, която го атакува. Още същата вечер се стига до

директен сблъсък между сини и червени агитки в центъра

на София. Има пострадали, а същото се повтаря и в следващите дни.

В страната вече е въведена купонна система, държавата практически е обявила фалит. Според историци основният въпрос, който се обсъжда през цялото нажежено лято, е да се допуснат ли сблъсъци, или да се преговаря. БСП не би спечелила от евентуални брожения, затова избира мирния път, но и той се оказва изключително труден.

Надеждите през този динамичен период са насочени към

Кръглата маса, където активно договарят

рамката на демократичните реформи и прехода към пазарна икономика.

В документи е записано и началото на нейното създаване. На заседание в НС на 3 януари 1990 г. по повод на консултациите за провеждане на Кръглата маса Андрей Луканов казва: “Моля да се договорим как ще осъществим нашите срещи на тази правоъгълна маса.

Нека напрегнем нашето въображение и да я направим кръгла”.

Според д-р Желю Желев Кръглата маса задължително трябва да има две страни – едната за управляващата партия (БКП), а другата – за опозицията (СДС).

Освен това на Кръглата маса трябва да се водят не просто разговори, а

политически преговори

През годините много анализатори търсят символика именно в Кръглата маса, която всъщност е правоъгълна, и че решените там най-важни въпроси за страната всъщност водят до толкова много още неизвестни в бъдеще.

Горещият месец все повече показва, че идва гореща зима. Луканов знае какво ще направи на 7 август, но как ще се завъртят събитията след това, е неизвестно. В книгата на Кънчо Стойчев “Андрей Луканов. Без предразсъдъци. Двайсет години по-късно” е описан и денят преди подаването на оставката през лятото.

“Официална среща с Луканов съм имал само една, преди да се познаваме – в точно изчислим

ден от врящото политическо лято

Той поръча изследване.

Случи се така, че аз трябваше да му занеса резултатите в Министерския съвет.

Погледна разпечатката с цифри, за секунди се ориентира в данните и въздъхна: “Ще ги публикувате, нали?”. Въпросът бе излишен и той го знаеше, затова не дочака отговор. “Мога ли да помоля за една услуга? Само да забавите публикацията с 24 часа?”

След 24 часа разбрах защо

– Андрей Луканов подаде оставка като министър-председател”, пише Стойчев.

Оставката е подадена под напора на опозицията, но е приета едва на 21 септември.

Протакането на събитията продължава и след това. Още на другия ден, 22 септември, парламентът избира второто социалистическо правителство, отново с премиер Луканов. Но то оцелява едва до 20 декември 1990 г. и е свалено след поредица стачки.

И докато протестите вървят с пълна сила в горещото лято, различни исторически сведения показват, че именно тогава се заражда и

началото на групировки като “Мултигруп”

В интервю приживе Любомир Шопов, синът на легендарния министър на вътрешните работи от времето на Живков Григор Шопов, разкрива, че именно през август 1990 година има

знакова среща между Луканов

и Илия Павлов.

Илия Павлов
Илия Павлов

В интервю за “168 часа”, дадено преди години, Шопов разкрива още, че Луканов е провеждал срещи с генерални директори на търговско-промишлени обединения и е посочил именно Илия Павлов като координатор на това, което предстои да се случва - а именно създаването на паралелни структури.