Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жилещата медуза Pelagia noctiluca.
Жилещата медуза Pelagia noctiluca.

Хората са шокирани и отказват да се къпят

Освен мътната зелена вода в Егейско море са плъзнали и жилещи медузи от вида Pelagia noctiluca, които са феномен за изумрудените плажове в Гърция

Едни от най-красивите места на южната ни съседка започват да отблъскват туристите, защото не могат да влязат и да се къпят на спокойствие.

“Те са супернеобичайни за тази част на страната, и то в това количество - категоричен е инструкторът по фрийдайвинг Любомир Стефанов. - Досега толкова много не е имало изобщо.

Парещи са и са неприятни

Срещали сме до 1-2 за цял сезон през изминалите години. А сега имаше дни, в които на един от плажовете на Халкидики бяха излезли супермного. Хората се чудеха дали да влизат да се къпят.”

Георги Грънчаров, който е любител на Гърция и предпочита да прекарва почивките си там, раказва в своя блог, че преди няколко дни е бил на Алонисос, един от Спорадските острови. Времето било хубаво, морето - спокойно, но никой не плувал. Причината била необичайното нашествие на медузи. Те били толкова много, че всеки, осмелил се да поплува, бивал опарен.

Според местните безгръбначните животни първо са се появили на Халкидики, а вятърът и теченията са ги донесли и при тях. Обясненията на учените са, че отново високите температури и

необичайният цъфтеж

са причините за появата на жилещите медузи.

Биолозите обясняват, че тези многоклетъчни изяждат храната на малките рибки, които умират, а те увеличават популацията си.

“Преди да дойдем на Алонисос, бяхме 4 дни на остров Скопелос - обяснява Георги Грънчаров. -

Там също

имаше медузи

И там ме опариха. Началото на моето проучване по този въпрос бе именно на Скопелос и започнах да разпитвам местните. Оказа се, че проблемът е толкова голям, че има фейсбук група, създадена с тази цел, а даже и приложение. Туристите би следвало да се информират един друг, като приложат снимка, коментар и локация. По този начин всички се обединяваме в защитата от медузите.”

Гръцките биолози все още не дават категорично обяснение за появата на неприятните мекотели. Те припомнят, че подобен случай е имало и през 80-те години на миналия век, но и тогава не са изтъкнали причина за необичайното нашествие.

Въпреки че местните и туристите са шокирани, учените обясняват процеса единствено чрез антропогенното замърсяване. След като благоприятно се развива фитопланктонът благодарение на азотите и нитратите, следващото стъпало е зоопланктонът, а след това -

малките рибки и медузите

“През март правихме изследвания на нашето Черноморие и видяхме гнезда от тези жилещи медузи - споделя д-р Радка Мавродиева. - Това е изключително необичайно количество дори за нашите води и размножаването в този период е неприсъщо.

Масово те се развиват по-късно. Но тези процеси се дължат на

глобалното затопляне

и на органиката във водата. Вероятно това се случва и във водите на Гърция, но у нас не са ново явление. По-скоро е невиждана голямата им популация.”

Интересното е, че медузите Pelagia noctiluca са известни като "лилавото жило". Широко разпространени са във всички топли и умерени води на океаните, включително Средиземно море, Червено море и Атлантическия океан. Срещат се и в топлите води на Хавайските острови, Южна Калифорния и Мексико, както и на други места в Тихия океан.

Обикновено

тези морски видове живеят в крайбрежни райони,

въпреки че понякога образуват стада в близост до бреговата ивица и могат да присъстват в голям брой на плажовете. Способността им за плуване е ограничена и в резултат на това големи рояци понякога се пренасят от вятъра или течението в крайбрежните зони.