Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов
Валери Найденов

Досега не сме имали премиер философ. Може пък да е на късмет

Преди около 25 века Платон стига до извода, че царят трябва да бъде философ.

Само 2500 години по-късно този съвет стигна и до ушите на родната политика. Ако не му мине котка път, Пламен Николов ще е първият премиер с философска диплома в българската история.

Досега на този пост са били около 20 юристи, 7 икономисти, 6 офицери със саби, 3-4 богослови, 2-ма историци, 1 археолог и около 10 широки специалисти без диплома.

Най-големите национални катастрофи са ръководени от хора с високи дипломи. Затова пък най-знаковите исторически фигури са недоучени – Стефан Стамболов, Александър Стамболийски, Георги Димитров, Тодор Живков.

Засега най-дълго на премиерския пост се е задържал Станко Тодоров, който е завършил едва трето отделение. Само с 1 месец по-малко от него е ръководил държавата Бойко Борисов със своя докторат по психология на противопожарното дело, но нищо не пречи утре да се завърне и да подобри рекорда.

Но аз не изключвам възможността следващият рекордьор по дълголетие на поста да се окаже Пламен Николов. Само да го пуснат на “Дондуков” 1. Влезе ли веднъж, той

така ще се укрепи и барикадира, че и с топ няма да го изгонят

С какво един философ е по-добър от юристи, икономисти и другите тесни специалисти? Според Платон нещата от материалния свят са само имитации. Техните оригинали, идеите, са невидими за обикновените хора. Те са видими само за философите и чат-пат за поетите. Затова само философът познава идеала за държавата и само той може да я управлява компетентно, справедливо и добродетелно.

Другите дипломи имат този

недостатък, че са тясно профилирани

Това ги вкарва в тесни релси. Например предишният служебен премиер - професор Герджиков, бе твърде ограничен от юридическата наука.

Това му попречи да откликне на очакванията на президента-генерал. Сега служебният премиер е също генерал и той направи каквото се очакваше от него, но пък май излезе извън юридическите рамки. Военният специалист не може да бъде умерен и разсъдлив, защото това би му пречило да си върши професията.

Хората без никаква диплома имат това предимството, че не са вкарани в никакви релси. Те са всестранно развити. Стъпват здраво на чернозема, живеят живия живот и мислят извън схемата. Вярно, най-успешните игноранти в крайна сметка си купуват дипломи, а някои и по 3-4, но това не променя тяхната волна природа. В този смисъл

купената диплома е за предпочитане

пред истинската –

тя не вкарва творческия дух в дисциплинарните рамки.

Философията има това предимство пред конкретните науки, че тя е наука за всичко и за нищо едновременно. Тя извежда неограничения творчески инстинкт на необразования в стратосферата на високите абстракции, където той се рее като волна птица.

Снобите се изказаха малко подигравателно, че Пламен Николов продавал плажни артикули. Но тъкмо живата търговия ти отваря очите за слабостите на хората и те учи как да се възползваш от тях. Като се вгледам например в блестящата академична биография на Пламен Орешарски, не виждам точно това. Всичко друго го има в изобилие, но не и школата на сергията.

Затова тъкмо Пламен Николов – философ и търговец на плажни артикули – може да постигне много в политиката. Наистина в първите месец-два той ще е само подставено лице, ще изпълнява указанията на задкулисните господари. Но тяхното слабо място е, че са повече от един, т. е. ще им се налага да комуникират. Самите те не са особено комуникативни. Само в рамките на 2-3 месеца Пламен ще се превърне в техен посредник, след 6 месеца – в незаменим балансьор, а след 2 години – и в господар.

Това е просто неизбежно. Представете си например, че

някой олигарх иска да каже нещо важно на Румен Радев или на Слави Трифонов

или, пази боже, на Тошко Йорданов. И тримата - сърдити, горди и леко дръпнати. При кого ще отиде олигархът? Много ясно, че първо ще се обади на Пламен. Той ще го изслуша любезно и ще предаде думите добросъвестно. Скоро целият трафик на неформалните комуникации по върховете на елита ще се пренасочи през него.

Разбира се, много зависи от това колко ще изкара правителството. Според мен героите вече са уморени и мечтаят да си починат. Партийните каси са празни. Депутатите си искат депутатството. Концесионери, изпълнители и подизпълнители нямат търпение да усвояват европейски пари.

Задкулисните играчи, според мен няма да имат по-добър шанс. Ако го изтърват, утре дълбоко ще съжаляват.

Освен това

крайно време е властта да свали поне единия комплект пагони

Съчетанието от офицер премиер при държавен глава офицер е като да пушиш цигара до буре с барут – всеки момент може да гръмне.

Българското минало дава предостатъчно примери. От Освобождението до 9 септември 1944 г. държавният глава на България по принцип е военен – първо княз Александър Батенберг, после цар Фердинанд Сакскобургготски и цар Борис III. Любимото им хоби са войните и превратите. Правителствата се въртят на чекрък толкова бързо, че се налагало някои премиери да се връщат по 3-4 пъти. Например Александър Малинов е имал цели 5 мандата, но е изкарал на поста общо 3 години и 10 месеца. Където има офицери – там стават завери. Превратът срещу Батенберг през 1886 г. е извършен от офицери русофили, подкокоросани от руски офицери. Деветоюнският преврат през 1923 г. – от Военния съюз. През 1934 г. – пак от Военния съюз и кръга “Звено”, начело с офицера Кимон Георгиев.

Девето-

септемврийският преврат от 1944 г. –

пак от група офицери, пак начело с Кимон Георгиев.

Учейки се от историята, БКП повече не допуска офицер нито на поста премиер, нито за държавен глава. Чак през 2017 г. България отново осъмна с генералски дует на върха и през булевард “Дондуков” започнаха тежки словесни залпове.

Ако Румен Радев и Бойко Борисов бяха философи, те щяха да се ругаят на такъв високопарен език, че никой не би ги разбрал какво казват.