Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов
Валери Найденов

Да, но не в този смисъл, в който го разбирате

Дали Пламен Николов, който взе мандат да съставя правителство, не е диверсант? Треперете в очакване – това ще лъсне още тази седмица.

Казвам го в истинския смисъл на думата “диверсия” (diversion). Тя е взета от английски и френски и буквално означава “отклоняване, отвличане на вниманието” и нищо повече. Например всеки илюзионист по принцип е диверсант, защото без отвличане на вниманието фокусът не става.

Същото е и в политиката – за да стане фокусът, вниманието на електората трябва да се отклони към лявата ръка, докато дясната прави истинския номер.

Лявата размахва популярната кауза, докато дясната промушва скришом каузата на елита. Затова повечето политици са професионални диверсанти и Пламен Николов отскоро е в този занаят.

Да вземем серията интересни личности, които партията ИТН предложи за премиери - като започнем от шахматистката Антоанета Стефанова и минем през Николай Василев, Петър Илиев и сега Пламен Николов. Вече е ясно, че първите трима бяха за отвличане на вниманието. Антоанета Стефанова взе мандат и веднага го върна, но пък светът видя колко интелигентни жени има в ИТН.

Николай Василев със своите ултрадесни намерения бе неприемлив за електората на БСП – показан бе, за да се хареса на десните в ДБ. Защото там има и леви.

Следващият премиер - консул на офшорната зона Барбадос, май се оказа прекалено близко свързан с БСП и далечно - с бизнесмена Любомир Павлов от времето на ТВ 7 преди Цветан Василев – също отпадна, за да не изправи на нокти Христо Иванов.

Сега партиите кибици се умориха да възразяват и вече са размекнати. И ето, че на сцената излезе истинският играч – човек без никаква политическа биография и следователно приемлив за всички.

Тази кандидатура вече е сериозна, защото в рамките на 1 седмица никой не може да изрови сериозен компромат.

Но в по-далечен план той също ще се окаже диверсант, защото ролята му ще е да отклонява вниманието от реалния управител на фирмата “България” ЕООД. Истинската власт не се дава на случайни хора.

Пак напомням, че в България смисълът на думата “диверсант” е нарочно фалшифициран.

Тази фалшификация дори е залегнала в Наказателния кодекс – според него диверсант е този, който “с цел да отслаби властта унищожи или повреди обществени сгради, строежи, инсталации, съоръжения, транспортни или съобщителни средства или друго значително обществено имущество”. Но такъв човек не е диверсант, а саботьор, бунтовник, терорист. Диверсантът е този, който само отклонява вниманието - а дали за да взриви парламента, или за да прокара нови данъци, е друг въпрос.

Сега се разбира, че референдумът от 2016 г. е бил класическа диверсия, защото създаде очаквания, които никой не е имал намерение да изпълнява. Но зад тях се крие истинският политически проект, който вече си подава ушите от сценичната мъгла.

В този момент прогресивната общественост е по-озадачена от всякога. За какво изобщо иде реч? Видя се, че новата радикална власт на ИТН все пак ще разчита на БСП и ДПС, макар и уж без никакви ангажименти. Плува ли корабче?

Този тип диверсия се практикува и в армията – например обръщаш мъха на дърветата в гората, за да излъжеш вражеските разузнавачи къде е север и юг. Знам ги аз тези работи, служил съм като парашутист разузнавач. Дълбоко в тила на врага. В днешната армия няма такива бойни групи, явно ги прехвърлиха в политиката.

А какво наистина се случва зад фасадата на диверсията?

То е очевидно – арестуваните при ГЕРБ олигарси излязоха от затвора и някои дори получиха разрешение да се лекуват в чужбина. Става дума за поредица богати и влиятелни кланове - Абаджиеви, Баневи, Бобокови, Миню Стайков и накрая пострада дори Васил Божков – човекът, за когото се говореше, че си има своя парламентарна група.

Не бих се учудил, ако още преди края на годината се завърне, за да си вземе обратно колекцията. Реално това е голямото събитие в света на олигархичния елит.

Кой крив, кой прав – аз не знам и не мога да коментирам, защото нито съм им чел обвиненията, нито показанията.

Човек, който е готов с изводите, без да знае фактите, не става дори за хамалин, камо ли за коментатор в най-интелигентния вестник на републиката. С което не искам да обиждам хамалите, аз самият съм упражнявал тази благородна дейност на гара Илиянци, като бях студент. Само казвам, че хамалинът не става за политически диверсант.

Виждам също така, че ДПС има сериозни възражения срещу закона “Магнитски”. А без ДПС не може да има правителство. А щом не може, значи и Гешев едва ли ще падне. А щом и това не е възможно, едва ли някой сериозно ще чегърта Борисов.

Щом има диверсия, значи има и измамено камилче, нали така? Засега в тази роля ми се привижда “Демократична България” и нейният лидер Христо Иванов. Той уж отне плажа на Доган, а сега с огромно разочарование разбира, че му връчва държавата.

Все пак аз бих посъветвал истинските диверсанти да са милостиви – да дадат на ДБ едно икономическо министерство, та да спи зло под камък. Както казваше Линдън Джонсън, по-добре да е вътре в палатката и да пикае навън, отколкото да е извън палатката и да пикае навътре.

И в заключение – една голяма езикова тревога.

Нямат край номерата на елита в областта на лексиката. По-горе обясних как е обърнато значението на думата “диверсант”, за да се скрие, че истинските диверсанти са партиите и политиците. Простият човек може да бъде само терорист, но не и да вкара елита в заблуда.

Друг пример – политиците и техните псевдоексперти обичат да наричат преференциалния вот “мажоритарен елемент”. Всъщност това е изключително миноритарен елемент, дори нано елемент. Колко е 7 на сто от 4 на сто от електората? Точно 0,0028, или 2,8 хилядни. Кое му е “мажоритарното”?

Друг пример - Истанбулската конвенцията в български превод. В нея думата “джендър” е преведена като “пол”. Значи всичко е социална роля, няма биология. Ако сте мъж, а не жена, то е, защото това е личният ви избор.

Но в английския оригинал на конвенцията биология и социална роля са разграничени. Биологичната даденост е пол (sex), а социалната роля е род (gender). Това е точният превод и всеки сериозен преводач го знае.

Но в случая не е ползван преводач, а диверсант. Подменят ти пола също както в армейското разузнаване едно време променяха мъха на дърветата.

Пламен Николов
Пламен Николов