Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джузепе де Доно се беше върнал към професията на общопрактикуващ лекар.
Джузепе де Доно се беше върнал към професията на общопрактикуващ лекар.

Погребват италианския лекар герой Джузепе де Доно, който беше намерен обесен в дома си в Мантуа

Прокуратурата на град Мантуа започна разследване, което трябва да разкрие причините за смъртта на Джузепе де Доно, бившия главен лекар от местната болница, намерен мъртъв в дома си в Куратоне, до Мантуа, на 27 юли.

Миналата година, в най-горещата фаза от пандемията, 54-годишният

Де Доно се бе превърнал в

своеобразен символ на

борбата срещу вируса,

след като започна да лекува болни с плазма от прекарали COVID-19. Битката на лекаря за утвърждаването на измислената от него терапия за лекуване на болните от вируса раздели общественото мнение, срещайки както върли поддръжници, така и отявлени противници.

Съвсем неочаквано за всички на 27 юли лекарят беше намерен обесен в жилището му в Мантуа. Там живееше с жена си Лаура и с децата си Мартина и Едоардо. Бяха иззети компютърът и телефонът му и бяха разпитани близките му. Лекарят не беше оставил никакво предсмъртно писмо, затова не са ясни мотивите за постъпката му.

Часове след като беше намерен трупът, прокуратурата на Мантуа започна

разследване за

подтикване към

самоубийство

Беше разпоредено и извършването на съдебна аутопсия. Резултатите от нея обаче потвърдиха, че лекарят е починал след обесване. Бяха взети и серия от проби, за да се направят различни изследвания, в това число и токсикологични, но резултатите от тях ще станат известни след 60 дни.

Предвижда се погребението на Джузепе де Доно да бъде при затворени врата на 2 август в базиликата “Сант Андреа” в Мантуа. Семейството на лекаря продължава да пoлучава десетки съболезнователни телеграми. Успоредно с това не са малко и онези, които мълвят за заговор, довел до смъртта на човека, предизвикал големи полемики с терапията си. Преди време Де Доно напусна пневмологичното отделение на болницата в Мантуа, където беше главен лекар, и се върна към професията на джипи.

Джузепе де Доно се смята за баща на терапията срещу COVID, при която в кръвта на болните се влива плазма от кръвта на вече излекувани, тъй като е богата на антитела.

Животът на Де Доно е бил изцяло отдаден на медицината, разказват хората, които са го познавали. Де Доно завършва класически лицей, а след това с отличен успех медицина и хирургия в Университета на Модена. След това специализира физиопатология и дихателна алергология. Първата му работа като лекар е в отделението за дихателни заболявания в университетската поликлиника на Модена.

През 2010 г. оглавява медицинска структура за лекуване на пациенти, нуждаещи се от механична вентилация при домашни условия. Три години след това оглавява цялата структура за пулмология и интензивното отделение за дихателни болести на болницата “Карло Пома” в Мантуа. В периода на пандемията Де Доно на практика стана един от най-популярните лекари в цяла Италия заради експериментираната от него

терапия с хиперимунна

плазма, която той наричаше

“вълшебно оръжие”

На световно ниво обаче медицината не смята този вид терапия за най-подходящото оръжие за борба с вируса.

През ноември 2020 г. изследване на италианската болница в Буенос Айрес, публикувано в научното списание New England Journal of Medicine, стигна до извода, че използването на този вид плазма при тежко болни от COVID-19 пациенти не постига никакъв ефект.

За експериментирането на терапията си в Италия пък болницата на Мантуа постига споразумение с тази в град Павия. Самият Де Доно беше дълбоко убеден във функционирането на терапията си и искаше създаването на банка за плазма из цяла Италия, с която да се спре вълната на вируса.

Докторът смяташе, че всеки от излекуваните може да дари по половин литър кръв, от която да бъде извлечена плазма, богата на антитела.

Терапията му е и хвалена, и хулена. Стотици излекувани благодарят на лекаря, но същевременно научната общност никога не потвърждава ефикасността на експерименталното лечение.

Сега цяла Италия гадае какво точно подтикна де Доно да се самоубие. Всичките му приятели го познаваха като страстен фен на футбола, колоезденето, морето и Пулия.