Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СИМЕОН ДЯНКОВ
СИМЕОН ДЯНКОВ

"По отношение на ББР цъка бомба, но по по-различен начин от случая с КТБ. Просто държавата и данъкоплатецът - всички ние ще си платим загубите, които се натрупват с времето". Това каза за "Още от деня" по БНТ бившият вицепремиер и бивш финансов министър в правителството на ГЕРБ Симеон Дянков.

"И миналата година ББР беше на загуба. Тази година предполагам, че пак върви на загуба, а зад ББР е Министерство на икономиката и оттам - правителството. Ние трябва да плащаме тези пари", подчерта той и попита като допълнение към фактите, които изнесе в парламента днес министър Кирил Петков за начина на функциониране на ББР, защо през тази банка и то на фрапантна цена се инвестира в Първа инвестиционна банка.

"Според мен министър Петков показва точно какво трябва да се направи с банката", коментира Дянков.

Той се спря и на въпроса с актуализацията на бюджета, като посочи, че в правомощията на служебния кабинет е да я извърши, тъй като тя е необходима. Относно пенсиите - служебният кабинет направил неизбежното и узаконил парите, отпуснати преди това от ГЕРБ.

"Притеснителното в липсата на разговор за пенсионни промени е увеличаващата се инфлация, защото с това увеличаване сега, инфлационната тежест ще се увеличи допълнително", обясни Симеон Дянков.

"Важно е да се каже, че Асен Василев и Кирил Петков са двама успешни засега министри във временното правителство. Финансовият и икономическият министър са направили много за кратко време. Голяма част от икономистите и финансистите, които ги следим, сме доволни от тях и от тази гледна точка критиките към тях са неуместни", отбеляза Дянков.

По думите му "Има такъв народ" има коренно различен начин на водене на преговори, който не може да се определи като успешен.

"За мен не е изненада, че се върви към поредните ни избори", смята Дянков.

Според него България може да си позволи трети избори, защото страната ни стои добре и в икономически, и във финансов план. Той прогнозира, че "Демократична България" и партията на Мая Манолова ще спечелят от следващи избори.

"Казаното от парламентарната трибуна днес не хвърля сянка върху двамата министри, а по-скоро хвърля сянка върху "Има такъв народ", отбеляза бившият финансов министър.

Дянков заяви, че политическите трусове засега не носят риск за икономическата и финансовата стабилност на страната. "На този етап е ясно, че в дългосрочен план не се предлага промяна на модела. Новите партии в парламента не говорят нищо ново. Вижда се едно ново поколение хора, които искат власт", категоричен е той.