Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В най-кръвопролитната в човешката история битка за власт – Втората световна война, на заден план, далеч от човешките очи и в ръцете на тайните служби и военните, всъщност бушува безмилостна война за злато. И тя не започва на 1 септември 1939 г., когато германците нахлуват в Полша, а 6 години по-рано, когато Хитлер идва на власт, амбициран да превъоръжи армията, за да постигне целите си. За модерните танкове, самолети и подводници обаче е необходимо много, много злато. Затова първото нещо, което правят нацистите, след като подчиняват Чехословакия и Австрия, е да разграбят златните им резерви. А след това и семейните ценности от благороден метал на редовите граждани.

Тази „златна схема“ прилагат във всички завладени територии. В несигурните години преди войната се правят и най-големите тайни трансфери на злато. През есента на 1936 г. например 500 тона от резерва на Испания са пренесени с четири съветски кораба до Одеса, за да бъдат спасени от настъпващия към Мадрид Франко. И след края на войната обаче Сталин забравя да върне кюлчетата на Испания. Чак след смъртта на сатрапа през 1953 г. бивш чекист беглец в Съединените щати разкрива аферата и гръмва голям международен скандал.

Полша всъщност успява да прехвърли във Франция част от златния си резерв, а пък французите пренасят златото си около големи пристанища, за да поеме с кораби към Канада и САЩ. Във Великобритания операцията по спасяването на резерва е наречена от Уинстън Чърчил с кодовото име „Риба“. Въпреки всички тези тайни операции, по време на Втората световна война Хитлер увеличава стойността на златния резерв на Райха от 150 милиона на 600 милиона долара. След кървавото плячкосване нацистите изнасят разграбените съкровища. Голяма част от тях не са открити, за да разпалват и до днес страстите на изследователи и авантюристи.

Магнетичното злато вълнува човечеството и подклажда войни от дълбока древност. Може би защото дори произходът му не е земен, а резултат от сблъсъка на неутронни звезди в Космоса преди милиони години. Затова и експлоатацията му не само не спира – това е най-сигурната инвестиция в най-несигурните времена. Смята се, че в цялата си история хората са добили над 190 хиляди тона злато, като, забележете, 60% от тях след 1950 г. В недрата на планетата има още около 52 хиляди тона. Но технологиите за извличането му са почти толкова опасни и замърсяващи природата, колкото петролът. В този „Космос“ ще влезем в златните мини, за да ви разкажем как благородният метал е винаги в земя, наситена със силно токсични елементи, и защо по правило в държавите, в които се извлича най-много, населението е най-бедно на Земята.

Ще пътешестваме хилядолетия назад до Асирия и Египет, за да видим какво са майсторили древните хора от скъпоценния метал. Ще надникнем с телескопа „Джеймс Уеб“ дълбоко към далечни звезди и ще ви разкажем за човека, който всъщност изпревари милиардерите Безос и Брансън в битката за покоряване на Космоса. Скромни като него хора ще Ви представим и в уникални научни проекти за чиста енергия и за лечение на алцхаймер. Ще Ви разкажем и за трагичната съдба на адвоката, вкарал Ал Капоне в Алкатрас, за невероятната история на американския боен кораб „Индианаполис“, който пренася бомбата, унищожила Хирошима, и чиито моряци стават жертва на най-свирепото нападение на акули в човешката история. За войната на КГБ с Мая Плисецкая, която великата балерина печели, за да покори света със своя умиращ лебед.