Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Загубата на обоняние е добре установен симптом за COVID-19, до такава степен, че може да се използва за диагностициране на заболяването. Докато повечето хора, които страдат от загуба на обоняние поради COVID, го възстановяват бързо (в рамките на четири седмици за 89% от хората, според проучване от юли 2020 г.), останалите 11% съобщават за продължаваща загуба на обоняние или нещо също толкова обезпокоително: изкривяване на миризмата – медицинско състояние, известно като паросмия.

„Докато аносмията е пълна загуба на обоняние, а хипосмията е намалено обоняние, паросмията е промяна на обонянието“, казва д-р Сет Либерман, асистент в катедрата по отоларингология в NYU Langone Health.

Как паросмията променя обонянието ви?

Изкривяването на миризмата не е промяна към по-добро. Хората с паросмия казват, че всичко мирише неприятно, дори гнило или отвратително. „Парченце плод може да мирише на химикали или дори по-лошо - на фекални вещества“, казва д-р Либерман.

Негова пациентка, преживяла COVID-19 преди месеци, и развила паросмия, описва състоянието така: "Постоянно ти мирише на нещо много странно. Дори не знам какво е. Като комбинация от изгорели препечени филийки (пушек) и нещо развалено, гнило.“

Друг страдащ от паросия е 11-годишната Лорелай от Северна Каролина, чиято майка Даниел разказва пред местната телевизия, че Лорелай е имала COVID-19 още през ноември и е загубила чувството си за вкус и мирис. „Беше започнала да възвръща вкуса и обонянието си до края на януари, но няколко седмици по-късно се случи нещо странно. Вече можеше да помирише повечето неща, но те ухаеха на нещо друго, а на не познатото. Всичко имаше мирис на гнила, развалена храна."

Научете още за паросмията и за начините да я преодолеете от нашия сайт mila.bg: статията продължава ТУК.