Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Втренчени в целта да свалят главния прокурор, хората на Слави Трифонов започват да поддават на безумни социални искания и може да приключат тъжно като Жан Виденов

Една-единствена политика дотук събира четворната коалиция около “Има такъв народ” - изчегъртването на главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно след първия кръг от експертните консултации на партията на Слави Трифонов с “Демократична България”, “Изправи се БГ! Ние идваме” и БСП.

Отстраняването на Гешев владее изцяло мисълта на всички, разминават се само в нюансите, както стана ясно след разговорите. И както се пее във “Властелинът на пръстените”: “Единствен вси ще ги сбере и в тъмнина ще ги обвие в страната му Мордор, където тегне мрак”.

Фиксацията върху Гешев дотолкова владее задругата на Тошко, че някак си

встрани остава

мракът, който ще

обвие бъдещата

четворна

коалиция

Мракът на управлението, от което задължително се изисква да вдигне пенсиите. Защото сами си го заложиха като капан още от април, след като оттогава говорят само за това.

По пенсиите обаче има прекалено много различия, прекалено много популистки искания и желания, които могат да загробят не само задругата на Тошко, но и цялата страна. Добре, че се появи служебният социален министър Гълъб Донев, който в ролята на Фродо взе, че изнамери някакъв поносим вариант. Който обаче състезаващите се коя е по-лява Мая Манолова и Корнелия Нинова смело обявяват за несправедлив. Въпреки подкрепата, която Донев получи от бизнес и синдикати.

Всъщност социалният министър единствен извади вариант, при който хем всички възрастни ще получат в пенсиите си прословутите 50 лв. бонус,

хем пенсионната

система лекинко

ще се върне към

логиката си,

хем цената не е невъобразимо скъпа. С връщане към логиката на пенсионната реформа на Ивайло Калфин, зарязана от ГЕРБ в третия им мандат заради безумията на патриотите, Донев предложи пенсиите да се преизчислят, като се увеличи тежестта на година стаж от 1,2 на 1,35, минималната пенсия да стане 340 лв., а максималната - 1500 лв.

Средно всеки от над 2,08 млн. пенсионери ще вземе по 64 лв. увеличение. Всичко това на цена от 1,4 млрд. лв. на година. Има и допълнение - над 400 хил. пенсионери на минимални пенсии ще получат социална помощ, така че доходът им да достигне линията на бедност от 369 лв.

Срещу него обаче двете социални червени елфки вадят свой вариант, който ще струва два пъти повече и ще остави близо 1 млн. пенсионери без увеличение.

При него пенсиите се увеличават чрез преизчисление с актуален осигурителен доход от 2018 година.

с мотива старите

пенсии да се

изравнят

с тези на хора, които са се пенсионирали по-късно. И обяснявайки, че това не е правено от 2008 г.

Всъщност зад това да не се прави такова преизчисление, има желязна логика. При всяка пенсия има значение какви осигуровки върху какви заплати са плащани. И след като човек се е осигурявал върху по-малко пари, защото през 2008 г. средният осигурителен доход е бил малко над 500 лв., а през 2018 г. вече е 889,90 лв., или почти двойно по-голям. Да, съществува и мотивът, че през годините осигурителната тежест намаляваше и от 29% бе свалена на 19%. Но пак осигуровките от 29% върху средно 500 лв. дават месечна вноска от 145 лв., а осигуровки от 19 на сто върху 889,90 лв. са над 167 лв.

Тоест работилите в този 10-годишен период са внасяли точно преди пенсионирането си по 22 лв. на месец повече от хората, излезли в пенсия по-рано. И изравняването на доходите им би било, меко казано, нечестно, независимо в какви красиви думи ще облече такова решение Мая Манолова или Корнелия Нинова.

И двете обаче са непреклонни. А Манолова след консултациите си с “Има такъв народ” избухна с още едно предложение - минималната пенсия да стане 369 лв. от 1 октомври.

В момента минималната пенсия от 300 лв. вземат около 840 хил. души - хора, които така или иначе не са успели да си заработят пенсията, и тя се доплаща от данъците.

Вдигането на минималната ще вкара в тази група още 400 хил. души, показват данни от статистиката на Националния осигурителен институт, или вече 1,2 млн. пенсионери ще вземат най-ниския възможен доход. Това означава, че

60% от

пенсионерите

ще са еднакво

бедни,

а не забогатели. И мечтата на комунизма всички да са поравно бедни започва да става реалност. За което, нека да сме честни, огромен принос имат и последните четири години тежко популистко управление на пенсионната система от страна на ГЕРБ и патриотите.

Допълнително БСП и Манолова поставят още социални искания, които ще струват милиарди - увеличение на помощта за раждане на дете и майчинските през втората година (200 млн. лв. на година по сметки на Манолова), лични асистенти за инвалидите (още 80 млн. лв. само до края на годината по сметки на Манолова, но 36 млрд. лв. цена за цяла година според анализ на социалното министерство), повече помощи за ученици (без финансова обосновка от БСП) и пр.

Като цяло групирането на всички тези социални политики може да увеличи разходите на бюджета с 4-5 млрд. лв. за следващата година. Които не е ясно откъде ще дойдат. Защото, както при червените елфки, така и в партията на Слави Трифонов планират въвеждането на необлагаем минимум поне върху минималната заплата.

Според данни на НОИ поне 860 хил. работещи се осигуряват на минималната или по-малка заплата. И освобождаването им от данък всъщност дори при запазване на минимума от 650 лв. ще лиши бюджета от поне 56 млн. лв. на месец, или 670 млн. лв. на година само от данък общ доход на работещите на минимална заплата.

Допълнително ще намали и приходите от данъка на всички останали работещи. Още повече че въвеждането на какъвто и да било необлагаем минимум при плосък данък просто е финансово безумие.

При всички тези популистки искания реално в момента най-логична изглежда позицията на част от експертите на “Има такъв народ” - нека видим всъщност какво е състоянието на бюджета и тогава да даваме на пенсионери и други нуждаещи се.

Лека-полека обаче

хората на Слави

започват да

отстъпват

от тази позиция, вторачени в единствения Гешев и изчегъртването му.

И са готови да дадат на останалите от задругата да си изпълнят всеки неразумен популизъм независимо от цената.

Оттук нататък изходите пред задругата на Тошко са два - вразумяват се и провалят събирането на дружината или изпълняват исканията за безграничен популизъм и приключват безславно като Жан Виденов. Което ще е тъжен край за такава славна задруга и за 2 милиона пенсионери.

Очаква се депутатите в 46-ото народно събрание да се произнесат дали ще има промяна в размера на пенсиите. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Очаква се депутатите в 46-ото народно събрание да се произнесат дали ще има промяна в размера на пенсиите. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ