Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТАТУ: Грузинците си личат отдалеч със своя код на поведение и специфични татуировки, появили се в царските и сталинските затвори.
ТАТУ: Грузинците си личат отдалеч със своя код на поведение и специфични татуировки, появили се в царските и сталинските затвори.

Грузинската мафия разчиства сметки чрез убийства по френската Ривиера. Тя е решила да се установи трайно във Франция, сочат данни от аналитичните центрове на службите. Грузинските банди са на първо място в криминалните статистики за престъпността от Източна Европа, пише в. "Франс соар". Групировките на грузинците отчисляват 15% данък от печалбата в общата хазна на престъпния синдикат. Който не си плаща, го грози смърт. Освен това африкански бандити нападат в подлезите на Марсилия, която се превръща в най-ужасния град.
Случаите на насилие и въоръжени инциденти с участието на грузинци във Франция са признак за засиленото влияние на криминалните кръгове от страните от Източна Европа според полицията във Франция.

Грузинските банди
се заселват тук
в средата на 2000 г.

 "Оттогава криминалните инциденти с участието на новодошлите от Източна Европа рязко нарастват", казва пред изданието комисар Димитри Зола, който оглавява Службата по информация, изследване и стратегически анализи на организираната престъпност (Sirasco) при Централното управление на съдебната полиция (DCPJ). От 2008 г. до 2010 г. броят на грузинците, замесени в делата, разследвани от полицията и жандармерията, е нараснал с 33%. Според комисар Зола те вече са сформирали във Франция престъпни групировки.
Не минава и седмица без съдебната полиция да засече признаци на мафиотска активност във Франция. В началото на май в Ница чеченец и арменец са застреляни от грузинец, а през февруари грузинецът Владимир Джанашия успява да избегне покушение в Ница, но месец по-късно е убит от наемни убийци в Марсилия.
"Представителите на тези престъпни групировки са предимно грузинци. Идват тук, след като в Русия и Грузия са приети сурови закони, които заплашват със затвор заради принадлежност към престъпния свят. Разчистването на сметки е резултат от стремежа им да се заселят трайно във Франция", предполагат в полицията. Престрелките са по-скоро резултат от разчистване на сметки помежду им. Организацията на този тип мафии се строи по йерархически принцип - те се ръководят от регионален лидер, който много рядко се появява пред публиката и се подчинява на международния отец на мафията. Всеки месец всяка групировка отчислява до 15% данък печалба в общата каса, която по данни на Европол достига един милиард евро. Онзи, който не си плаща, умира. С местните бандити грузинците нямат проблем. Успяват да заемат нови ниши, без да влизат в конфликт с другите престъпни групировки. Специализират се в обири на големи търговски центрове с малки банди от изпълнители. Неотдавнашните грабежи в Акитен, Беарн, Ор-е-Луар, Анси и в района на Поатие доказват присъствието на професионални бандити от грузински произход. Миналия месец съдебната полиция в Лил разкри банда, която внася от Белгия коли с фалшифициран пробег.
Централното управление на съдебната полиция съобщава, че грузинците са се заселили в редица френски градове - Париж, Марсилия, Лион, Рен, Клермон-Феран и Ница. Според признание на представител на полицията, като се има предвид жестокостта на тези хора, френските затвори за тях са като "тризвездни хотели."
Наред с

мафиотските
престрелки

в някои градове, като например Марсилия, се засилва и битовата престъпност. Младежки банди нападат в подлези. През ноември 2010 г . в марсилския квартал Роз, смятан за един от най-опасните, е бит младеж, а 11-годишно момче е ранено от куршум при престрелки с "Калашников" между банда наркотърговци. Общо през 2010 г. са били регистрирани 84 убийства и покушения, от които 47 са станали на пазара на наркотици.
Сега марсилската престъпност има две задачи - вербува в редиците си все повече млади хора и все повече концентрира присъствието си в определени квартали. Например в един от кварталите със 70% безработица е регистрирано нападение на влак с хуманитарна помощ за населението. Вследствие на икономическата криза населението в много квартали става все по-бедно и се чувства изолирано, особено сред новодошлите емигранти от Африка. Една трета от населението е под равнището на бедността, казва хроникьорът на местния вестник "Прованс" Фред Гилед.

Полицията е особено притеснена за разпространението
на престъпността
сред подрастващите

За четири години броят на непълнолетните, озовали се в следствието, се е увеличил с 30%. "Миналата година пред съда са изправени 1031 младежи - коментира Люсиен Лимуза, председател на градския съд в Марсилия. - При това, прокуратурата изпраща в съда за разглеждане само делата за най-тежките престъпления. Някои млади хора толкова често са привлечени под отговорност, че смятат прокуратурата за свой дом."
Последното заседание на Градския съвет по сигурността минава при закрити врати, защото данните са обезпокоителни. От началото на годината са извършени 751 въоръжени грабежа. Вече падна главата на един префект. Ясно е, че държавата не работи сериозно в това направление, коментира лидерът на местния клон на Социалистическата партия Силви Андрию. Далеч не всички грузинци във Френския юг са обвързани с организираната престъпност. Свои средства във Франция инвестират два големи клана - Кутаиси и Усояна. Във Франция те работят главно в магазините и баровете, които се посещават основно от съотечествениците им. Следователи смятат, че това е голям успех за хора, дошли тук преди десет години без стотинка в джоба.