Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неработещи болници точат касата, а с 85% гарантиран бюджет “Пирогов” няма как и защо да прибира още пари от скъпи пътеки Трети ден медиците на “Пирогов” излязоха на протест в защита на проф. Асен Балтов.

Директори на големи здравни заведения настояват за пост-COVID пътека, тъй като лечението на пациентите струва в пъти повече

Здравната каса в момента може да се източва от болници не с много пациенти, а с липсата на такива. Този коментар направиха пред “24 часа” директори на лечебни заведения, след като от НЗОК и здравното министерство обвиниха най-голямата спешна болница “Пирогов” във фалшиви хоспитализации.

Миналата седмица заради тези обвинения служебният здравен министър Стойчо Кацаров уволни директора на болницата проф. Асен Балтов. След което самият Кацаров се обяви за един от фалшивите пациенти, през които “Пирогов“ според него източил над 1 млн. лв. от касата. Твърденията му бяха оборени от лекувалия го доц. Петър Атанасов.

Заради пандемията болниците в цялата страна работят по напълно различен модел на финансиране, който реално обезсмисля всякакви опити за т. нар. източване, категорични са директори на лечебни заведения, които “24 часа” анкетира.

От април 2020 г. всяка болница получава гарантирано 85% от бюджета си - първоначално от отчетения през януари 2020 г., а от тази година - от предвидения за съответния месец лимит. Тоест независимо дали е изработила 30, 50, или 80% от бюджета си, болницата получава 85 на сто. Дори когато не са изработени.

Промяната стана, след като лекарският съюз я договори с тогавашния здравен министър Кирил Ананиев, заместничката му Жени Начева и шефа на НЗОК проф. Петко Салчев. А причината - да могат да се поддържат всички болници в готовност да приемат пациенти, най-вече с COVID, както и да се изплащат заплатите на работещите в тях, за да им кой да работи.

Причината е, че изначално моделът на финансиране у нас е чрез заплащане на изработени клинични пътеки, а когато заради кризата бяха забранявани на няколко пъти плановият прием и операциите, това неминуемо се отрази върху пациентопотока. Без промяната за гарантирани 85% много здравни заведения щяха да останат без пари. Впоследствие обаче се установи, че немалко лечебни заведения използват мярката, за да получат чиста печалба - т.е. някои заработват дори по-малко от 50%, но получават до 85. Сред тях има и такива, които дори не са приемали COVID пациенти и пак са получавали парите си, за разлика от други, които поеха удара на пандемията, коментираха болнични директори,

Така излиза, че с гарантирания бюджет да “източват” касата могат само тези, които не работят, допълват те.

Дори и в този случай обаче това не може да се нарече източване, защото методиката на заплащане в момента е такава и лечебните заведения получават тези пари законно. Именно по тази причина касата въведе нови правила за изплащането им, като от този месец всяка болница трябва да е заработила поне 60% от бюджета си, за да получи допълнителното финансиране.

Средно до 80% от бюджета си е успявала да изпълни “Пирогов” през последните месеци, обясни за “24 часа” проф. Асен Балтов. При законово право да получи още средства до 85 на сто, болницата няма мотив да фалшифицира пътеки.

Освен това “Пирогов” пое лечението на значителна част от болните с коронавирус от цялата страна, а недофинансираната пътека за COVID по-скоро трупа разходи за лечебното заведение. Стойността ѝ е 1200 лв., а лечението на пациент в среднотежко състояние излиза около 4000 лв., посочи проф. Балтов.

Тъй като “Пирогов” е от т.нар. структуроопределящи болници, тя има право не само на гарантираните 85%, а да иска пълния си бюджет. Тези допълнителни 15% отново са по методика за неблагоприятни условия на работа, но изплащането им минава през надзора на НЗОК, изисква се отчитане на дейност, както и на медицински консумативи, лекарства, кислород и др., и се изплащат само ако надзорът реши, обясни още Балтов. Тук не влизат допълнителните 1000 лв. за първа линия, и тези към заплатите на лекарите, сестрите и лаборантите.

“Не може по никакъв начин да се източват пари от касата при новия начин за финансиране, не и в болниците, които работят”, категоричен е и директорът на великотърновската МОБАЛ “Стефан Черкезов” д-р Стефан Филев. И според него злоупотреби са възможни само в лечебни заведения с по-малък капацитет, които тенденциозно приемали в COVID кризата леки пациенти, за да запълнят леглата си и да вземат гарантирания бюджет.

“Всички пациенти в тежко състояние, изискващи голям ресурс, бяха в болници като “Пирогов”, областните и някои частни”, обясни още д-р Филев. “В много от случаите тези 1200 лв. не са достатъчни за финансиране на лечението - медикаменти, кислород, ресурс”, пресмята той.

Друга болница, като тази в Бургас, се е възползвала само през март и април 2020 г. от възможността за 85% финансиране.

“Тогава хората бяха стресирани и призовавани едва ли не да не ходят в болница. Пациентопотокът рязко намаля. Тези 85% дадоха възможност да се платят заплатите на персонала и донякъде да се върже бюджетът на болницата”, обясни директорът на УМБАЛ Бургас, д-р Бойко Миразчийски. След това затворените отделения постепенно започнали да отварят.

И д-р Филев, и д-р Миразчийски са категорични, че е нужно въвеждане на пост-COVID пътека. Липсата на такива налага, когато дойдат пациенти за контролни прегледи и имат нужда от лечение, да се приемат по други пътеки.

В бургаската болница и сега за лечение постъпвали много хора с усложнения от прекаран коронавирус. Към момента те се приемали по различни пътеки в зависимост от водещите симптоми, като се търсели най-близките до състоянието.