Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ
ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ

„Силно ме възмути начинът, по който беше освободен професор Балтов като директор на „Пирогов“. По този начин не се прави, уважаеми господа. Има право, ние сме правова държава, спазвайте правилата как се освобождава един директор. По този начин не се прави, това искам да кажа. Абсолютно недопустимо, просто е обида към българската правна система“. Тази позицията изрази пред телевизия "България Он Еър" проф. Огнян Герджиков, бивш служебен премиер и бивш председател на парламента.

"На българския народ ще му омръзне да гласува, тъй като следват още едни президентски избори и всичко това събрано в една календарна година, ми се струва, че една апатия може да обгърне българския народ и да не иска вече да ходи до урните“, прогнозира проф. Герджиков.

Той коментира няколко причини за най-ниската по думите му досега избирателна активност: "Донякъде и летният период, донякъде и респект от машинното гласуване, което въздържа някои хора да отидат до урните. Апатията, защото само допреди 4 месеца имаше пак такива избори, така че всичко това влияе точно в тази посока да няма избирателна активност“.

По повод проектокабинета на Слави Трифонов, представен само от телевизионния му канал, без диалог с останалите политически партии, Герджиков каза: „Вероятно не го е направил, без да иска. Предполагам, че това е умишлено действие, а не така случайно получено, но какво точно цели, освен да шокира политическата класа и хората, не знам“.

Герджиков коментира и акатите срещу Николай Василев, предложен за премиер от Трифонов и после оттеглен от него. 

„Това е съвършено нормално. Всеки, който е бил във високите етажи на политиката, във властта, той събира негативи, ако ще да е господ. Аз обичам да казвам, че ако искаш поне половината български народ да те намрази неистово, стани политик. И то не редови политик, а от по-високите етажи, които се виждат от всеки. Така че, съвършено нормално е Николай Василев да е събрал негативи“, каза проф. Огнян Герджиков.

„Вероятно се надява, че при едни следващи, нови избори, ГЕРБ ще падне още повече надолу и неговата партия ще получи повече гласове, не го изключвам. Но при всички случаи ходът беше нестандартен. Не е незаконен, не е противоконституционен, но така или иначе е много странен“.

Дали целта на Трифонов е била да остане служебният кабинет, Герджиков каза: „Президентът може да реши да бъде същият, но може да направи промени в него, а може даже и съвършено различен, теоретично погледнато. Така че, какъв ще бъде следващият служебен кабинет, това е само в главата на президента“.

За третия мандат професорът прогнозира, че „това най-вероятно ще бъде партията БСП, която е и на трето място, макар че президентът не е длъжен да го връчи точно на нея, но най-вероятно така щял да направи: "Още повече, че следват президентски избори, той си прави все пак сметка някаква, така че е много вероятно да има такъв сценарий“.

Относно подкрепата на БСП за съставяне на кабинет, Герджиков заяви, че няма категоричен отговор. Сегашният служебен кабинет според него бил доста качествен с няколко изключения, към които професорът имал резерви.