Лекарката, паднала от 7-ия етаж, ще живее. При полета на косъм от смъртта - клон разкъсва врата й до сънната артерия

02.08.2018;

l Счупени са тазът й, двете подбедрени кости, капачките на коленете и петите

l Направени са 6 операции, чакат я още

Д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен блок, се е разминала със смъртта още по време на полета. Докато е летяла надолу, 35-годишната жена е получила опасно пробождане във врата на милиметри от сънната артерия.

Това сподели пред "168 часа" близка на лекарката, пожелала анонимност.

"Вероятно при падането

се е ударила в някое дърво и клон я е пробол

- разказва източникът ни. - Хубавото е, че е минал на милиметри от сънната артерия, иначе краят щеше да е фатален. Това е Божа работа. Тя беше откарана в "Пирогов", където лекарите правят всичко възможно. Паднала е от задната страна на блока, където е имало трева, тоест почвата е омекотила удара."

Според нея обаче това не е основният проблем.

"Ирена има много тежки счупвания в областта на таза, на двете подбедрени кости, 2-те пети и 2-те капачки - плаче приятелката й. - Лекарите казват, че точно това е довело до голяма загуба на кръв и е застрашило живота й."

Д-р Иванова работи от 10 г. в спешното отделение на "Александровска болница" в София, но по ирония на съдбата именно тя в момента е на мястото на хората, които до този момент е спасявала.

На 20 юли в блок 302 в столичния кв. "Люлин" след употреба на алкохол тя се скарала със своя приятел. Пред разследващите той казал, че лекарката е излязла ядосана на терасата, но се спънала и полетяла от високо.

Според приятелката й въпреки падането от 22 метра височина докторката има и разкъсвания, които обаче не са животозастращаващи.

"Колегата ни наистина има много травми, но

най-сериозните са на опорно-двигателния апарат

- споделя пред "168 часа" проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов". - Бяха я докарали бързо, а екип на място реагира доста адекватно."

По думите му подобни случаи са изключително особени, защото най-ценни са първите часове след инцидента.

"Трябва да бъде приложен т.нар. демидж контрол, който дава възможност да се направи най-важното за живота в първите 6 до 12 часа - разказва директорът. - Най-важно е

да се възстанови кръвообръщението,

да не се допуска кръвозагуба, да има достатъчен приток на кислород и добра циркулация. Всички други интервенции на този етап се отлагат във времето, защото на първо място трябва да бъдат проведени тези реанимационни мероприятия."

Според него подобни случаи могат да шокират дори лекарите, но те запазват самообладание и извършват животоспасяващите интервенции. Предстоят обаче още такива, изискващи специални скъпи импланти, които не се заплащат от НЗОК.

"Колегите първо извършиха качествена диагностика и след това се пристъпи към операциите - разказва професорът. -

Поставиха се външни фиксатори

на подбедрицата и една специална клампа, която да затвори счупването на таза, така че да ограничи кръвоизлива. Това стана в рамките на час, час и половина."

Обикновено подобни интервенции отнемат повече от 24 часа, когато се действа на няколко етапа, но те са пагубни за пострадалия. Затова реанимационният екип е реагирал бързо.

"Едно счупване на бедрото довежда до загуба на около литър кръв", споделя директорът.

Както вече близкката на д-р Иванова каза, са счупени и двете й бедра, което е общо 2 л.

"От подбедрицата се губи около половин литър - разказва проф. Балтов. - Тоест

около 2,5 л кръв

е изгубила само от тези травми. Отделно счупването на таза е още 2 л. Което означава, че около 4,5 л са изтекли."

Това доведе до кампания за даряване на кръв, защото в човешкото тяло има между 6 и 7 л. Оказа се обаче, че набирането е доста трудно заради рядката кръвна група на д-р Иванова, която е 0 отрицателна.

"До момента на колегата ни

са направени 6 операции

- обяснява проф. Балтов. - Ако в следващите 1-2 седмици е добре, ще започнат последващи интервенции."

По тази причина на 6 август от 17 часа ще се събира кръв за пациенти, които се нуждаят от преливане, включително и за д-р Иванова, в Рапортна зала "Проф. Емил Таков в "Пирогов".

По думите му обаче всяко тяло, получило такива травми, винаги има

тежка последваща реакция

"Организмът включва имунна система, която отговаря на получените травми - разказва директорът. - В повечето случаи се получава тежко възпаление, което

преминава в сепсис

и това също трябва да бъде преодоляно. След това се отваря един прозорец, в който подобен пациент може да бъде опериран. Това е тежък и сложен процес и чакаме момента, в който можем да реагираме." По тази причина в момента д-р Иванова е на апаратна вентилация, в изкуствена кома, за да може да й бъдат направени други операции.

"На този етап никой не може да даде прогнози за състоянието на д-р Иванова - споделя проф. Балтов. - За съжаление, когато дойде времето за новите операции,

има риск състоянието й да се влоши

отново, защото в момента тя е едно крехко яйце, което лесно може да се счупи."

Засега още не е ясно какво точно се е случило на 20 юли и дали наистина д-р Иванова се е подхлъзнала и е паднала от 7-ия етаж. По тази причина тече разследване.

Четете още:

Още три тежки операции чакат лекарката, паднала от 7-я етаж. Търсят се още дарители с рядката кръвна група 0 отрицателна

Още от Разследване

Офицер от разузнаването разказва как ДС участва в преврата срещу Тодор Живков

РЪКОВОДСТВОТО на българското разузнаване е съпричастно към преврата срещу Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Този малко известен факт разкри пред "168 часа" офицерът от Първо главно управление (ПГУ

Делва колкото човешки бой с 850 златни и сребърни монети

l Това е най-богатото османско съкровище по Черноморието l Малко глинено гърне със злато и сребро изскача два месеца по-рано на Калиакра l Сдружение издава в сборник най-важните

Журналист пуснал предварително новината за атентата в "Света Неделя". Най-кървавият в българската история - 280 души загиват

Съобщение във вестника на Йосиф Хербст описва терористичния акт, както е бил планиран, но не и както е извършен

България първа надига глава след Сталин

Добре укривани през годините исторически сведения сочат България като първата страна от Източния блок, в която е имало масово и открито изразено недоволство от комунистическата власт след кончината

Вакарелско овчарче написало химн на Харвард

В края на ХIХ век бедното българско овчарче Стоян от Вакарел успява да надвие в анонимен конкурс цвета на американската образована младеж в Харвард, при това на родния им английски език.

Проклятие преследва атентаторите от "Света Неделя", нито един от преките извършители не умира от естествена смърт!

Конспираторите, погубили над 200 души, издъхват на бесило, в концлагери, катастрофи и от куршум в главата

Разстрелват посланика ни в ООН, след като опитва да осветли агенти на Гешев в БКП

"Къде са другите днес, ако не сред ръководните среди на партията и държавата?", питал осъдиният на смърт дипломат.

Легендарният Боб Удуърд, свалил Никсън, е на път да събори и Тръмп

l В новата си книга героят от “Уотъргейт” разкрива шокиращи подробности: l Как президентът наредил на шефа на Пентагона да ликвидира Башар Асад l “Умственият му капацитет е като на петокласник”,

Секретен доклад твърди: Саудитска Арабия стои зад атентатите от 11 септември. Подозират, че тогавашният президент Джордж Буш е знаел за заговора

На 15 юли най-накрая бяха разсекретени 28 страници от официалния доклад за атентатите от 11 септември. Това съвпадна с опита за военен преврат с Турция и така медиите не обърнаха внимания на тези

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.