Краденото злато на комуниста садист Атанас Стойков-Премяната още стои заровено в Странджа

07.04.2018;

Златото на един от най-жестоките български хайдуци - Атанас Стойков-Премяната, още стои заровено в Странджа.

Роденият в странджанското село Евренезово садист се смята за исторически най-богатия български разбойник. Докато върлувал в района с четата на Тодор Грудов, Премяната ограбил десетки килограми злато, жълтици, накити и скъпи вещи. По-голямата част от това имане все още не е открита.

Историята на Премяната е любопитна и страшна. До 18-годишна възраст той е обикновен овчар. Пасе добитъка по поляните на Странджа, а в свободното си време ловува. Неговите съселяни обаче забелязват, че младият Атанас проявява нечувана жестокост към уловените животни. Той се забавлява, като изтезава зайци и лисици. Гори ги с огън, реже им крайниците, избожда им очите или пък ги оставя да се мъчат, докато кръвта им изтече.

Атанас е много свадлив, често влиза в конфликти и веднъж пребива с прът пъдар от Малко Търново.

Премяната съвсем се развихря, когато избухва Септемврийското въстание

През 1923 година един от комунистическите дейци в Странджа - Тодор Грудов, прави бойна чета. Тя е със странен състав, като в нея членуват както отдадени на комунистическата идея идеалисти, така и чисти бандюги.

Премяната се включва, за да се опази от властите. Малко преди да влезе в четата е напада пощенска кола, която превозва заплатите на полицаите в околията.

Откраднал е солидна сума, но властите успяват да го открият. Той се спасява с бягство в гората и се влива в редиците на въстаниците. Предава на войводата цялата открадната сума и е приет радушно от четниците.

Четата е създадена в района на Карабунар. По-късно градчето е преименувано на Грудово по името на Тодор Грудов и до началото на 90-те години се нарича така. Сега е град Средец.

За кратко Премяната си създава страховит имидж. След като въстанието е потушено, четата се укрива и бяга от полицията. Води и боеве, но месеци наред си остава неуловима и легендарна.

Една от причините за неуспеха на властта да я срази е страхът на самите полицаи. Те са чували за нечовешката жестокост спрямо заловените от четата.

Палач е Премяната, като най-безобидната му екзекуция е обесване с главата надолу. Любимата му е била

да разпори корема на пленника и да го остави така,

докато вътрешностите изсъхнат и той умре в невероятна агония. Често изваждал червата на клетника и ги хвърлял на кучетата за храна. Така умиращият гледал как животните ядат вътрешностите му, ръмжат и се джафкат за тях, а той се гърчел в страшни мъки.

Хванатите полицаи са подлагани и на други мъчения като

изваждане на ноктите с клещи, рязане на уши и нос,

обилно насоляване на отворени рани. Прилагано е дори страшното набиване на кол, което Премяната заимствал от Средновековието.

Постепенно именно той става лидер на четата, а Грудов само се води командир.

Стига се дори до брожение сред полицаите и те масово подават молби за напускане от страх. Отказвали и да се включват в преследването на четата. Изпитвали ужас и се страхували и за живота на своите близки.

Така властта изпада в затруднение. Стига се до там, че на помощ е извикан страховитият пристав от Русенско Багрянов. Той има славата на убиец и кръволок. Преследва комунистите до смърт, а заловените подлага на зверски мъчения. Поканен е да помогне в преследването на странджанската чета. Багрянов веднага приема офертата, като смело заявява пред журналисти, че “ще нареже Премяната парче по парче”.

Тръгва на поход в планината и започва да дири четниците. След три прехода се установява в местността Падала. Тя е в самите поли на Странджа - на 4 км от село Индже войвода. Там над 100 полицаи, предрешени като работници на полето, но добре въоръжени, се установяват на бивак.

Премяната обаче има постоянна информация, негови осведомители следят движението на Багрянов и той е наясно с всяка тяхна стъпка. Издебвайки удобен момент в селото, Премяната с още трима четници успява да обезоръжи караула и да заключи група спящи полицаи и пушките им в оръжейницата. Измъква по нощница Багрянов, а след това и другите под строй. И им прави

зрелище, достойно за Светата инквизиция

Премяната вади малка брадва и започва да сече полицейския пристав. Първо му реже ръцете на няколко части, след това краката, а накрая го изкормва, изважда му двата бели дроба и ги провесва на клона на едно дърво. Околните не издържат на гледката, повръщат или припадат.

Още от Афера

Братът и сестрата, убили мъж във влака след скандал: Ако знаехме какво ще стане, нямаше да се качваме

Ако знаехме какво ще стане, нямаше да се качваме. Това казаха пред Софийския окръжен съд братът и сестрата Красимир и Запринка Мутафчийски, които бяха задържани в петък.

Прокуратурата е поискала да забранят на Иванчева и заместничката й да напускат страната

Прокуратурата е поискала от Специализирания наказателен съд да забрани на намиращите се в ареста Дecиcлaвa Ивaнчeвa и Билянa ?eтpoвa да напускат страната.

Откриха картината "Главата на Арлекин" на Пикасо в Румъния. Шедьовърът е част от открадната преди 6 г. колекция за 300 млн. евро

Платно, за коeто се смята, че вероятно е картината "Глава на арлекин" на Пабло Пикасо, открадната през 2012 г. от художествената галерия "Кунстхал" в Ротердам, е било открито в Румъния,

6 години търсят кой закла Банскалията

Шест години и половина още не е разкрито зверското убийство на известния благоевградчанин Димитър Сукалински-Банскалията. Затова пък един от арестуваните и уличени в престъплението успя да осъди

Дрогиран, Николай ритал главата на Мария, когато била вече в безсъзнание

Разбита от юмруци и ритници глава. Зверски побой над жената без капка съвест за това, което й се причинява. Нанасял й е удари дори когато вече е била в безсъзнание.

Удар със сила над 20 тона смазал двете баби в Карнобат. 18-годишният Алекс не успял да натисне спирачка, минал с мерцедеса си през пешеходките

Удар със сила над 20 тона е премазал двете възрастни жени от Карнобат, тръгнали към гробищата на Архангелова задушница, 3 ноември, разкриха експерти пред “168 часа”.

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.