Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кухнята от незапомнени времена е помещението, което е притегателна точка за семейството. Там приготвяме вкусни ястия, каним близки и приятели на вечеря или чаша вино, там оставаме насаме с мислите си, преди къщата да се събуди.

Затова, когато дойде време за обзавеждане на това жилищно пространство трябва да вложим цялата си енергия и страст, за да го направим не само стилно и красиво, но и функционално, практично и удобно.

Ако и вие сте изправени пред предизвикателството да се справите с обзавеждането на кухнята, подготвили сме ви няколко съвета, които надяваме се ще ви бъдат от помощ.

Как да изберете обзавеждане на кухня?

Започнете с определянето на бюджет

Да знаете с какъв бюджет разполагате ще ви помогне да не надхвърляте сумата, която първоначално сте си определили да похарчите за покупката. Освен това финансовата рамка ще ви помогне да стесните търсенето като се насочите към модели кухненски модули и комплекти, които се вписват в нея.

Направете измервания и си начертайте план

Обзавеждането на кухни изисква да сте напълно наясно с какво пространство разполагате, защото в крайна сметка от него зависи дали можете да сложите голяма кухня или ще трябва да се задоволите с мини модел. Затова е важно да “свалите” точните размери както на стените, така и на ъглите и подовото пространство, което ще заеме обзавеждането. Предварителният план ще ви помогне да се ориентирате към кухненските модули, които отговарят на размерите и формата на стаята.

Вид , цвят и стил на кухнята

Имате ли предварителен план и размери, следващият етап е да откриете вида, който отговаря на размерите и формата вашата кухня. Например, ако помещението ви е стандартно и не е с отворен план, добър избор биха били Г - образните кухни. Ако нямате много пространство, тогава една мини кухня или тип полуостров с бар са много добър избор. Ако пък нямате проблем с размерите на стаята, тогава кухненски модул тип “остров”, линейна или двуредна кухня ще паснат много добре.

Що се отнася до стила и цветовете, то те трябва да си хармонират стилово и цветово с останалите мебели в помещението.

Самостоятелни или вградени уреди

В момента на голяма популярност се радват вградените кухни, но те невинаги са най-доброто решение. Затова ви препоръчваме внимателно да обмислите кой вариант е по-удачен за вас. Например, ако жилището е собствено и сте сигурни, че скоро няма да се местите, добър избор биха били кухните с вградени уреди, тъй като оползотворяват максимално пространството. Но ако сте от хората, които често се местят или на които разположението на мебелите бързо им омръзва и жадуват за промяна, тогава е по-добре да се спрете на самостоятелни кухни.

Елементи на кухненското обзавеждане, на които да обърнете внимание преди покупката

Спрете ли сте вида на кухня, съветваме ви да не бързате с покупката, а да се запознаете по-детайлно с нейните елементи.

Обърнете внимание на:

- Структура и дебелина на панелите

По-голяма част от кухните, които се предлагат в момента са с меламинова структура. Това ще рече, че панелите им са изработени или ПДЧ, или от МДФ. И двата материала са добри, така че няма голямо значение на кой ще се спрете. Има значение обаче каква е дебелината на панелите, тъй като това показва дали кухнята е качествена или не толкова. Добре е да знаете, че евтините кухни обикновено са с дебелина на панелите от 1,4 см, докато кухните с добро качество са с дебелина от 1,8 - 2,2 см.

- Устойчивост на влага и ниски токсични емисии

Имате ли възможност, избирайте обзавеждане за кухня панелите на което са категоризирани с V100, тъй като те са най-устойчиви на влажност. Що се отнася до вредните емисии, с най-малко съдържание на формалдехид са кухните с панели от клас Е.

- Отваряне/затваряне на шкафовете и вратите

Пантите, автоматите и дръжките на шкафовете са подложени на най-голямо натоварване, затова е добре преди покупка на кухненските модули да им обърнете внимание. Изпробвайте всички механизми, за да се уверите, че работят плавно и напълно безотказно. Проверете и информационния лист на кухнята, на който трябва да е отбелязано, че производителя гарантира поне 50 - 60 000 цикъла на отваряне.