Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чувстваш ли се виновен, когато стане дума за парични спестявания? Всеки път си казваш, че ще започнеш да заделяш пари, но нещо все се обърква! Простата истина е, че всеки човек започва да спестява тогава когато изгради правилните навици, свързани с неговите лични финанси. В началото може да ти се стори трудно, но с всеки изминал ден мисията ти ще става все по-лесна.

Например, вместо да се регистрираш в ново онлайн казино и веднага да заложиш огромна сума, би било много по-добре да се възползваш от бонус без депозит за нови играчи. Така не само, че ще спестиш част от своите пари, но и ще получиш допълнителни доходи за игра. Ето, виждаш ли колко е лесно? В следващите редове ще ти разкрием още подобни трикове, с които ще успееш да запълниш почти празния си портфейл.

Следи разноските си

Първата стъпка към успешното спестяване на пари е да си напълно наясно къде и по колко харчиш. След своите разноски стриктно – дали става дума за кафе, предмети за дома или дори за бакшиш в ресторанта – винаги записвай всичко. Можеш дори да изтеглиш приложение на телефона си, в което да следиш своите лични финанси. След като разполагаш с тези изчисления, ще имаш възможността да прецениш за кои неща би могъл да даваш по-малко пари.

Намали разноските си

След като вече знаеш къде колко харчиш, е време да измислиш начини, по които да намалиш разноските си. Ако не можеш да заделяш спестявания, значи не правиш нещо както трябва. Открий кои са ненужните предмети, които си купуваш, но всъщност можеш и без тях. Ще е добре да намериш начини и да намалиш редовните месечни разноски, като например абонаменти за различни програми. Ето и няколко лесни съвета, които ще са ти от полза:

- Открий безплатни форми на развлечение.

- Отмени месечните абонаменти, от които не се нуждаеш. Не забравяй, че таксата бива автоматично изтеглена от картата ти, когато датата за подновяване наближи.

- Храни се навън само веднъж или два пъти месечно и избягвай скъпите ресторанти.

- Преди да направиш лекомислена покупка си дай време да помислиш дали наистина имаш нужда от дадения артикул. Добра идея е да изчакаш няколко дни, тъй като желанието ни да купим нещо обикновено трае между няколко часа и два дни.

Постави си цели, свързани с твоите лични финанси

Една от най-добрите стратегии за спестяване на пари е да си поставиш лична цел. Помисли за какво реално искаш да спестиш – за сватба, за екскурзия или пък просто да си имаш за черни дни. След това, определи сумата, от която се нуждаеш за даденото нещо, и за колко време трябва да я събереш. Инвестицията не е лесно нещо, но сам ще откриеш, че несъмнено е изключително полезна в дългосрочен план.

Може би ще се наложи да се лишаваш от разни глезотийки, но пък ще успееш да изпълниш своята лична цел. Нашият съвет е да си поставяш малки цели, с които няма да срещаш някакви значителни затруднения. Например, в списъка си може да добавиш, че искаш нов телефон или някоя по-скъпа книга. С времето ще свикнеш да отделяш малки суми и ще имаш възможността да осъществяваш още по-големи „финансови мечти”.

Открий какви са твоите приоритети

От огромна важност е да разбереш сам за себе си какви точно са твоите лични приоритети. За какво искаш да спестяваш? Защо искаш да спестяваш за това дадено нещо? След като си отговориш на тези и още подобни въпроси, заделянето на средства ще ти стане още по-лесно. Ще си способен да прецениш кои са по-важните неща, върху които трябва да се фокусираш и кои са тези, които не са особено съществени в даден етап.

Спри да даваш пари за дрехи

Разбира се, не ти казваме изобщо да не си купуваш дрехи и да се разхождаш гол по улиците. Нищо подобно! Но признай си, че се е случвало да си купиш блуза, която в крайна сметка, остава дълбоко заровена в мрачните дълбини на гардероба. На това му се вика да си дадеш парите на вятъра.

Когато видиш дреха или обувки, които на пръв поглед ти се струват невероятни, се запитай дали наистина имаш нужда от тях. Спомни си за всички панталони, ризи и маратонки, които те чакат вкъщи. Може би, би било добре да спестиш тази сума и да я добавиш към останалите спестявания.

Направи анализ на бюджета за развлечения

Мислил ли си колко струва да излезеш навън в събота вечер? Нека ти подскажем – много. Не отричаме, че всеки има нужда от забавление понякога, но даването на десетки левове всяка седмица никак не е добра идея, ако се стремиш да контролираш своите лични финанси. Вместо да отидеш на ресторант и дискотека с приятели, отиди в планината или пък си направи пикник на някоя поляна. Не само че ще похарчиш по-малко пари, но и ще се насладиш на малко време, прекарано сред природата.

Анулирай ненужните абонаменти

Всички компании се стремят да привлекат интереса на потенциалните потребители по всевъзможни начини. Дали става дума за доставка на храна до вратата или за излъчване на най-новите холивудски продукции, клиентите лесно се „хващат на въдицата”. Но, както знаеш, няма безплатен обяд. Всички фирми ще изискат от теб заплащането на месечен абонамент, който не винаги е малък. Съветваме те да се откажеш от всякакви услуги, които не са ти особено необходими.

Финални думи

Ако се опитваш да натрупаш спестявания, запомни съветите, които ти дадохме по-горе. Вероятно досега не си осъзнавал колко пари е могло да спестиш, ако се откажеш само от няколко незначителни удобства. След като знаеш как да следиш разноските си и да преценяваш дали нещо ти е нужно или не, няма да срещаш никакви затруднения със заделянето на пари всеки месец.