Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Официалната церемония по награждаването бе проведена на 1 март в Софийския университет.
Официалната церемония по награждаването бе проведена на 1 март в Софийския университет.

Георгиева не е разбрала правилно, имейли получиха
всички наградени, не е ощетена по никакъв начин

- Г-жо Даскалова, Христина Георгиева твърди, че е получила обаждане няколко дни преди официалната церемония с новината, че тя е победителят в категория “Докторант на годината”. След това имейл го потвърждава. На събитието обаче друг взема наградата. Защо се е получило това недоразумение?

- С цялото ми уважение към нея смятам, че се е получило неразбиране от нейна страна, защото на всеки един от участниците беше изпратен еднакъв имейл. В него изрично пише, че във всяка категория има трима победители - един голям и двама подгласници. Когато колежката се е обадила на Христина, е казала, че

тя е един от победителите в нейната категория

В това съм сигурна, защото от 14 категории, в които са наградени по трима души, тя е единствената, която не е разбрала. Тоест ако имаше и други такива постъпили сигнали, щеше да стане ясно, че грешката е у нас. След това аз отново погледнах имейла, изпратен до нея, и отдолу пише това за тримата победители, като на сцената ще се чуе името на победителя. На церемонията вървяха визитки на участниците, за да бъдат представени и когато си чуят името, да излязат на подиума и журито да обяви победителя.

- Защо визитките са съдържали различна информация за участниците, а не са били уеднаквени? Тя предостави всички свои постижения, а в представянето й най-важните са отсъствали.

- Визитките и това какво журито е оценявало са две различни неща. Тяхната идея е публиката да добие представа за участниците. Подготвях ги аз, като извадих най-важното. Няма как за единия да има повече, а за другия по-малко. Няма как да сложа всичките й постижения. Мисля, че това изобщо не е вярно. Всяка визитка беше между 30-40 секунди. Освен това журито, което е от БАН, не оценява по нея, а по изпратеното CV.

- Г-жа Георгиева твърди, че за докторанта победител са взети предвид успехи, които не влизат в посочения срок. Защо?

- Представянето на кандидата съдържа описание на неговата личност. Например в категория “Изкуства” се споменава, че момчето, което спечели, свири на пиано от 4-годишна възраст, но това не означава, че то е станало Студент на годината заради това. Това, което журито взема предвид, не са постиженията със заден срок.

- Има ли критерии, които важат за всички?

- Христина ме беше попитала и по какви критерии се оценяват, но няма как да са еднакви за всички, защото има различни категории. Във всяка от тях има по няколко неща, които се следят. Например в категорията за докторанти се гледа научната дейност. Аз съм говорила лично с г-жа Пашева, част от журито, за Христина, защото, когато изпрати списъка с оценените, тя не фигурираше. Журито беше преценило, че тя не е за челната тройка. Г-жа Пашева каза, че кандидатурата е добра, но по-скоро Христина беше заложила на участия в конференции, на пътувания в чужбина и на международен опит, тоест в нейната кандидатура липсва научната дейност. Ние като ръководство се застъпихме за нея. И затова ми е много странно, че тя се е обърнала към медиите.

- Тоест в този конкурс, ако си приближен на някого от журито, може ли да вземеш наградата?

- Гарантирам ви, че няма такова нещо. Най-големият ни победител не знаеше, че е награден, и си тръгна от церемонията, преди да си получи наградата. Това показва, че няма как конкурсът да е нагласен. Всичко беше оценявано от специалисти.