Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йоан Матев чака да научи оправдателната си присъда.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Йоан Матев чака да научи оправдателната си присъда. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Според председателя на състава те правят логична верига, която отвежда до Йоан Матев

Четири години след задържането му през февруари 2017 г. Йоан Матев, подсъдим за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина, беше оправдан от Софийския градски съд в петък. Решението не беше взето единодушно от петчленния съдебен състав, който при всяко дело за убийство се състои от двама съдии и трима съдебни заседатели, представляващи интересите на обществото.

Председателят на състава, който се явява и докладчик по делото, съдия Руси Алексиев и един от съдебните заседатели бяха на особено мнение от мнозинството. Според тях има достатъчно доказателства, макар и косвени, че Йоан е насочил ножа към Георги и го е умъртвил. Според другия съдия и двама от съдебните заседатели няма доказателства, че 24-годишният вече младеж е убил 15-годишния ученик от Търговско-банковата гимназия в София.

И петимата членове на състава бяха единодушни в едно - че

именно Йоан е

младежът, заснет от

камерите в Борисовата

градина и че по време

на убийството е бил в

района

на местопрестъплението. Според трима от тях обаче това не го превръща в убиец, а само в човек, който е минал по алеите петнайсетина минути преди 12 часа на 2 юни 2015 г.

От самото начало е известно, че по делото няма нито едно пряко доказателство. Няма ДНК отпечатъци от Йоан по дрехите или тялото на Георги, няма ДНК следи от Георги или от Йоан по ножа, открит в шахта на трийсетина метра от местопрестъплението, до която разследващите са отведени от брата на Йоан - Марсел.

Братът Марсел не е разпитан пред съдия по реда на Наказателнопроцесуалния кодекс, тоест в присъствието на адвокати. Спорно е и дали психологът, който е беседвал с него в СДВР, му е обяснил в началото правото му по закон, че като близък роднина може да откаже да разговаря с когото и да било в сградата на полицията. По време на тази беседа, която няма никаква тежест след това в съдебния процес, Марсел разказва, че Йоан му бил споделил, че намушкал едно момче в парка, и отвежда криминалистите до шахтата. В съда съвсем естествено той отказа да дава показания.

Разбира се, няма и преки очевидци на убийството. Тялото на момчето е открито от приятелката му Лора, на която той успява да каже, че е намушкан. Когато тя пристига в парка малко преди 12 часа, Георги лежи на пейката. По пътя тя не среща никого.

По делото има само косвени доказателства. За трима от съдебния състав те не бяха достатъчни, за да ги убедят във вината на Йоан. За останалите двама, макар и косвени, те правят една логична верига, която отвежда до него.

Какви са косвените

доказателства?

Показания на много свидетели - съученици и съотборници по тенис на Йоан, които са в няколко посоки. Част от тях твърдят, че той им приличал на бягащото момче от снимките, разпространени от МВР след смъртта на Георги. Приликата коментирали дори в междучасията. Само че никой никога не е казвал, че бягащото момче е убиецът. Още в самото начало от МВР съобщиха, че го издирват, за да го разпитат, и че той може да се окаже просто свидетел. Самите снимки са доказателство само затова, че младежът заснет на тях, е минал преди 12 часа през алеите на парка.

Други свидетели казват, че

Йоан не е бил в

часовете, но не е бил и

на тенис,

но пък са го видели да се мие в тоалетната на училището около 14 часа на 2 юни 2015 г. Това доказва, че не е бил прилежен ученик, нямал е амбиции в спорта и не е му се е тренирало, както сам той обясни в съда, но пак не го превръща в убиец.

Трета група доказателства сочи, че напълнял, пуснал брада, изтрил си профила във фейсбук, което може да свидетелства за застоял начин на живот, желание да е в модните тенденции, но не и за такова тежко престъпление.

Ножът, открит в шахтата, също не насочва пряко към Йоан, защото по него няма никакви отпечатъци, което може да се обясни и с многото време, което е престоял в шахтата. На него има косъм, който морфологично, тоест като дебелина, съвпада с косъм на Георги. Според експертите обаче не може да се каже категорично, че точно с този нож е извършено това убийство.

При липсата на преки доказателства се разчита, че косвените са достатъчно много, за да убедят съдебния състав в тезата на прокуратурата. Всяка присъда се постановява по закон, но и по вътрешно убеждение, тоест този, който казва виновен, трябва да е убеден, че човекът на подсъдимата скамейка наистина е извършил това, за което го обвиняват. В случая с Йоан Матев събраните косвени доказателства не се оказаха достатъчни да убедят трима, че е виновен.

Това не е краят на

процеса,

а напротив

Предстоят още две съдебни инстанции – апелативна и върховна, където решенията се вземат само от съдии. Не е изключено да поискат нови експертизи, преразпит на свидетели, да започнат да събират нови доказателства.

Тепърва предстои да бъдат написани и публикувани мотивите както на тримата, оправдали Йоан, така и особените мнения.