Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мястото ни по свобода на словото не е 111-о, а културното 55-о

Една забранена книга разкри ужасната истина за цензурата в България!

Става дума за сборника с анализи "2020 – отвън и отвътре", който така стресна фондацията "Конрад Аденауер", че тя спря публикацията. Какво ли я уплаши? Дали Борисов не е позвънял на Меркел? Или още по-лошо - на Костов?

Какво пак крият от българския народ?

Репресираните книги често имат велика съдба. Например "Доктор Живаго" на Борис Пастернак бе забранена в СССР, но излезе в чужбина, взе нобела и светът бе принуден да я прочете. "Сатанински строфи" на Салман Рушди и до днес е забранена в Арабския свят, авторът е осъден на смърт от аятолах Хомейни, а издателите и преводачите станаха жертва на атентати. Дори невинната "Лолита" на Владимир Набоков в един момент бе табу във Великобритания. И така нататък, и така нататък – каквото властите забранят, все възкръсва и светът се вижда принуден да го чете, а Холивуд - да направи суперпродукция. Дали същото няма да се случи и с "2020 – отвън и отвътре"?

Но да напомня за какво става дума, защото

не всеки следи събитията в България

Активистката Христина Димитрова от младежкия клуб към "Демократи за силна България" (МДСВ) поръчва на журналиста от "Капитал" Йоан Запрянов да състави сборник с дълбоки анализи за събитията през миналата година. Фондацията "Конрад Аденаеур" одобрява проекта и авторите, плаща хонорарите и дори предплаща на печатницата.

Но щом вижда текстовете, глътва си езика

и спира публикацията, както съветските власти навремето спряха "Архипелагът Гулаг" и прокудиха Солженицин.

Какви ли скандални тайни останаха скрити? Според местния представител на фондацията статиите били "антиправителствени и хейтърски". Съвсем нормално за духа на протестите миналата година и най-вече за шефовете на ДБ (ДСБ), които още са на хранилката на фондацията "Конрад Аденауер". Дали напоследък германската партия ХДС не си е сменила катехизиса? Или в сборника не е скрита неочаквана политическа бомба?

Никой не знае освен авторите и фондацията. И може би Гешев, ДАНС, ФСБ, Мосад и ЦРУ, но

те са господари на мълчанието

Съставителят Запрянов даде пространно интервю, всички сайтове го препечатаха, но вътре не се видя нищо по-конкретно за съдържанието.

Каквото и да е скрито, нищо не пречи да излезе наяве още утре. Но може и да си лежи забравено някъде в пущинака подобно на ръкописите от Мъртво море и чак след 1000 години да го намерят случайни пастири.

И точно това крие огромен политически риск за българската демокрация. Както знаем, коалицията ДБ и нейната основна съставна част ДСБ са изправени срещу клоновете на мафията, които плащат на армия от тролове. Сега те

ще раздуят фейка, че ДБ (ДСБ) е партия на цензурата

Затова младежите от ДСБ са длъжни незабавно, още тази седмица, да намерят друг спонсор и да отпечатат забранената книга. След изборите вече ще е късно, защото, ако ДБ мине бариерата, сигурно ще ? се наложи пак да участва в правителството на ГЕРБ и една такава "антиправителствена и хейтърска" книга може да развали коалицията. У нас е прието партиите да се замерят с камъни преди изборите, а след изборите да се прегърнат.

Къде да се търси бърз спонсор за забранената книга? Според мен няма смисъл МДСБ да се обръща към родния бизнес, защото под достойнството на истинския демократ е да взема пари, които вероятно са

спечелени с рекет или трафик на проститутки

Другите български партии също не стават за спонсори. БСП не става, тъй като червените са сноби. Те са убедени, че техните си автори са най-гениални, а сините грантоеди са сиви мишки. Но по-лошото е, че червената каса е празна, иначе Корнелия има интерес да плати. ДПС има пари, но ще иска книгата да се издаде на техния роден език с подходящи цитати от Корана. Остава ГЕРБ, но дали ще плати, за да го наругаят? Това би било връх на лицемерието, значи има логика.

Остават само чуждестранните фондации. МДСБ винаги може да се обърне към "Америка за България" или "Отворено общество". Там явно са по-критични към ГЕРБ, отколкото германците. Но тук

виждаме интересна загадка

Знаем, че Капитал" има много общо с "Америка за България". В което няма нищо осъдително, добре е у нас да има независима журналистика на заплата при Чичо Сам. Интересното е, че един журналист от "Капитал" вади наяве кирливи ризи на "Конрад Аденауер". Културният интелектуалец би го премълчал, освен ако не получи конкретни опоркил

Дали пък няма някакво търкане между германската фондация и американската?

В такъв случай МДСБ трябва да почука на друга врата, за да не задълбочава разрива между двете опори на демокрацията. Имаме предостатъчно британски, френски, турски, полски и други приятели на българската демокрация. Но дали са готови да

инвестират в борбата с корупцията във властта?

Вероятно МДСБ трябва да почука на вратата на руското посолство, там може би нещо не са доволни от ГЕРБ. Например фондът "Русский мир" също милее за свободното слово в България. За Путин би било чудесна възможност да даде урок и на Борисов, и на Меркел, и на Чичо Сам, а и на всички онези, които искат да съборят Паметника на Съветската армия.

У нас е прието, че свободата на българското слово не трябва да се оставя в ръцете на българите – ние я докарахме до позорното 111-о място в света. Но наистина ли е така? Поне 50 на сто от собствениците на словото у нас вече са чуждестранни, както и 90 на сто от грантовете. Сега например една германска фондация налага цензура на журналист от "Капитал", който получава грантове от американска фондация. Чудесно, но какво общо има това с България?

Така че ако 50 на сто от медиите ни са наднационални, то

защо сме на

111-о място

в индекса на словесната свобода? В най-лошия случай трябва да сме на 55-о, където сега е Доминиканската република, а останалите бройки да се прехвърлят на Германия, САЩ, Русия и останалите гаранти на българската демокрация. В тях е и ножът, и хлябът – нека поемат своя дял от отговорността.