Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Справя се отлично с изпитанията – виртуално пътуване до Марс, безтегловност, полет в капсула и 3 пъти по-силна гравитация от земната

Разхождайки се по Марс, детското съзнание на Татяна Иванова с любопитство изучава всяка особеност на Червената планета. Как ли ще живее там? Може ли да се създаде град? Това са въпросите, които преди три години започва да си задава момичето от Добрич, което тогава е девети клас. Таня е така обсебена от мечтите си, че не след дълго решава да ги превърне в реалност и да стане първата българка, стигнала до Марс.

Израства като дете на изкуството. Свири на барабани и пише поезия. Въпреки това не забравя Космоса. С удоволствие изучава как се зараждат бурите и торнадата, след което е привлечена от астрофизиката.

Една вечер майка й, която е счетоводител, се прибрала вкъщи и й споделила, че е обявен конкурс – който го спечели, получава стипендия. Паричната награда осигурява участие в космически лагер по модел на НАСА в Измир. Условието за кандидатстването е есе, с което участниците да разкажат какво ги влече към Космоса.

„Бях чела за този лагер, но не знаех изобщо как се стига до него – разказва пред „Космос“ 18-годишната Татяна Иванова. – Само богатите родители пращат децата си там. Написах есе, но беше много литературно, отвлякох се, а организаторите искаха нещо по-стегнато. Последният ми шанс беше да запиша видео, защото тогава бях на границата на годините – 15. Деца над тази възраст не можеха да посещават лагера.“

Кадрите се оказват най-впечатляващите и фондация „Лекови“ избира да даде стипендията на Татяна. Тя заминава за Space Camp в Турция, където прекарва едни от най-вълнуващите си 7 дни в живота.

„Пристигнахме късно вечерта – спомня си тя. – На входа ни посрещна ракетата „Сатурн 5“. С нея са излетели тримата астронавти, които са участвали в мисията „Аполо 11“. Настаниха ни в зала, където ни пуснаха филм, който започна с надписа:

„Представи си, че този астронавт си ти.“

Тогава нещо в мен трепна и реших да направя всичко възможно да стигна и до американския подготвителен космически лагер.“

На какво се обучава в турския и американския лагер Татяна и какви с са изискванията та да стане астронавт, четете в новия брой на списание "Космос".