Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Данъчен измамник и параноик провалиха "Суджукгейт". Може да оправдаят ексдепутата Мартинов ЖИВКО МАРТИНОВ

Прокуратурата свали обвиненията срещу бившата

шефка на БАБХ в Добрич Розалина Брайкова

и ексдиректора на МВР в града Веселин Колев

Разследванията срещу двама от обвиняемите по скандала “Суджукгейт” са прекратени, срещу трети продължават, но най-вероятно съдбата му ще е същата, а основният герой - бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, обжалва на втора инстанция условната си присъда за изнудване.

Това е равносметката от шумното дело 4 години и половина след обвиненията. Мартинов получи 6 обвинения. Осъдиха го на първа инстанция само по едно от тях. Останалите са прекратени.

Друг от обвиняемите беше бившият директор на МВР в Добрич Веселин Колев - за заплаха с убийство на свидетел срещу Мартинов, за натиск над подчинени да не глобяват шофьор и че е подбуждал вещи лица да манипулират експертиза за катастрофата с бившия зам.-министър Красимир Катев. В края на м.г. и това разследване е прекратено, показа проверка на “24 часа”.

Уволнената шефка на българската агенция по храните в Добрич Розалина Брайкова също попадна в разследването срещу Живко Мартинов по обвинение, че е затворила кръчма в Кранево, която е собственост на един от свидетелите срещу депутата. 4 г. по-късно прокуратурата е прекратила делото, обвиненията са свалени,

заповедта за

затварянето на

заведението е

потвърдена

като законосъобразна, а съдът е възстановил на работа Брайкова. Тя обаче не се е върнала в Българската агенция за безопасност на храните, а преподава във Факултета по обществено здравеопазване в Медицинския университет във Варна. 

Делото “Суджукгейт” започна гръмко и имаше всички реквизити за публиката. Свидетел се оплаква, че действащ депутат от управляващата партия го е изнудвал през 2012 г. да му произведе 4 тона суджук, 30 кг филе “Елена” и 30 кг телешка пастърма, които уж били за премиера Бойко Борисов. Още в началото се оказа, че нито един суджук не е стигал до Борисов. През 2019 г. “производителят” Антон Проданов беше арестуван като лидер на престъпна група за данъчни измами - престъпление, за което вече е осъждан в миналото. Оказва се, че Антон Проданов е заблудил разследващите от ДАНС и прокуратурата, че е имал цех за производство на месо за периода, за който твърди, че е изнудван. Това постави прокуратурата в ситуация да иска промяна на обвиненията към края на съдебния процес. Освен това Проданов дължал на Мартинов пари за наеми на помещения, които не му изплатил. В края на делото суджуците се стопиха от 4 тона на 1 т, а филето “Елена” и телешката пастърма изчезнаха. Така и не стана ясно защо сигналът е подаден 5 г. след престъплението, и то не от пострадалия, а от бившия полицай Кирил Костов. В обясненията си той твърди, че го е направил, защото Антон Проданов и негови приближени, които са заплашвани, се страхували. Иначе Костов не бил заплашван от Мартинов. 

Кирил Костов е бивш шеф на Охранителна полиция в Добрич. До 2011 г. е бил и член на ГЕРБ, но напуска, за да се влее в редиците на “Ред, законност и справедливост” на Яне Янев.

Кирил Костов е в основата на обвинението срещу шефката на БАБХ в Добрич Розалина Брайкова, която също беше обвиняема по “Суджукгейт”. Костов и съпругата му имат пицария в Кранево - “Златното пиле”.

На 26 юни 2017 г. кметът на Кранево подава жалба до БАБХ в София срещу кръчмата заради оплаквания на туристи. От столицата пращат жалбата на кмета до структурата си в Добрич. 3 дни по-късно инспекторите отиват на проверка и изготвят доклад за нарушенията на хигиената, контрола на хранителните продукти и други.

Тогава Брайкова издала предписания за премахване на нередностите. Седмица по-късно обаче кметът пуснал

нова жалба

срещу

заведението

на Костови

Тогава изпращат проверка от София и “Златното пиле” е затворено със заповед на Брайкова. Това се случва на 13 юли 2017 г. По това време Кирил Костов и съпругата му Ваня подават сигнал срещу Брайкова заради затворената кръчма и твърдят, че е превишила правата си. Свързват действията ѝ с подадения от Костов сигнал срещу Живко Мартинов. Така две седмици след заповедта Розалина Брайкова е обвинена заедно с Живко Мартинов и уволнена дисциплинарно. По-късно наказателното дело срещу нея е прекратено без много шум. Оказва се, че подателите на сигнала и свидетели са я набедили в престъпление, което не е извършила. После Брайкова печели и делото срещу уволнението си, по което заповедта ѝ за затваряне на заведението е потвърдена.

Третият обвиняем по “Суджукгейт” е Веселин Колев - директор на МВР в Добрич до юни 2016 г., когато се пенсионира.

Сигналът срещу него е подаден от приближен на Кирил Костов и Антон Проданов - Тихомир Атанасов. Той твърди, че на 19 септември 2017 г., когато Живко Мартинов и Розалина Брайкова вече са били обвиняеми, Веселин Колев го заплашил с убийство. Бившият полицай шофирал по улица в Добрич, забелязал Атанасов и обърнал колата. После направил

жест с ръка,

който имитирал

пистолет,

насочен към

главата му

Според Тихомир Атанасов Колев го заплашил, защото бил свидетел срещу Живко Мартинов. Започнала проверка. По нея е назначена психиатрична експертиза на Тихомир Атанасов. 

Тя показала данни, че има личностно разстройство от смесен тип, доминиращи параноидни черти в характера, емоционална нестабилност. Случката, която описал при срещата си с Веселин Колев, не се отразила на психическия му статус, не го възприел като стресова ситуация, а като част от случаите, които подхранват параноидните му изживявания, пише в постанолвението на прокуратурата за прекратяване на делото, с което “24 часа” разполага. Справка по разследването показала, че Тихомир Атанасов от години засипвал институциите със сигнали срещу полицаи, прокурори и съдии, които се оказвали неоснователни. Заради това бил и осъждан за клевети. След този сигнал проверката срещу Колев продължава в миналото му на директор и се връща през 2015 г. Повдигнати са му три обвинения - за заплахата с убийство към Тихомир Атанасов, за натиск над вещи лица да манипулират експертизата с катастрофата на Красимир Катев и за още един случай, когато подчинените му задържали водач на бус на местните избори през ноември 2015 г., а той им казал да не го глобяват. Колев отрича всички обвинения, а разследването на прокуратурата излиза с постановление за прекратяване на делото преди два месеца.

Все още тече разследването срещу 4-ия обвиняем по делото Петър Малджиев. Материалите за него, както и тези за Колев и Брайкова, са в прокуратурата в Добрич. Той е разследван, че през ноември 2017 г. е заплашил с убийство двама от свидетелите срещу Живко Мартинов, с когото били приятели. Бившият депутат от ГЕРБ също имаше такова обвинение, но то е прекратено през лятото на м.г., показа проверка на “24 часа”. Както и други 5 - за лично укривателство, принуда и престъпление срещу реда на управление.