Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само малко смелост е нужна и ще стане като Грета Тунберг

Кахърен съм за президента Радев – мотае се, вместо да надигне глас за свободата на руския дисидент Алексей Навални. На изборите наесен душманите му ще го изкарат враг на свободното слово. Не знам защо се мотае, но вече и да се престраши, ще кажат – какво толкова чакахте, Ваше генералско Светейшество - заповед от Путин?

За щастие, не всеки мисли как да очерни нашия президент – някои мислят как да го избелят. Един от тях съм аз. Затова предлагам на г-н Радев да направи силен ход, нещо като "голям шлем". Вместо да иска само свободата на Навални, той

може да се застъпи наведнъж за трима “затворници на съвестта”

– Навални, Николай Платошкин и Джулиан Асанж. С този ход президентът веднага ще надцака своите еднополюсни опоненти. Освен това той ще се извиси над геополитическата гмеж. Първите двама дисиденти са руснаци, но третият е жертва на Великобритания и САЩ равнобедрено. Така нашият президент ще се позиционира като Грета Тунберг на свободното слово и нищо чудно да получи Нобелова награда.

Нищо чудно и да не получи, но не това е важното. След няколко месеца ще затвърди доброто впечатление, като поиска свобода за Доналд Тръмп – бившият президент има уникалния шанс да попадне зад решетките заради голямата си уста, т. е. пак заради словото. И кой знае, ако получи втори мандат, ще може да се застъпи и за Путин. Шегувам се.

Тези дни стана известно, че малко преди да напусне Белия дом,

Тръмп се е канел да амнистира Асанж

- създателя на “Уикилийкс”, който гние в британски затвор и чака да бъде екстрадиран и съден в САЩ. В последния момент му се е обадил Мич Макконъл, лидер на републиканците в Сената и заплашил - я си го амнистирал, я сме те осъдили!

Както е известно, делото на Тръмп в Сената, предстои през февруари и работата му хич не е в кърпа вързана, тъй като няколко републиканци в Сената се канят да го предадат. След това ще го погнат и по федералните съдилища за довършителните работи. Така е, като не си мълчиш.

Клюката за Асанж бе съобщена под сурдинка от телевизионният водещ, Тъкър Карлсън от "Фокс нюз". Не каза откъде го е чул, но не е трудно да се досетим, че може би от самия президент. Карлсън е номер 1 по рейтинг сред водещите в американските кабеларки, поради което Си Ен Ен агитира бързо да бъде уволнен, забранен и повече никога да не види екран. И освен това да се закрие "Фокс нюз". както и още 2 съвсем нови кабеларки, които също са на път да задминат Си Ен Ен. Всичко, което не е съгласно със Си Ен Ен, трябва да се закрие и зарие 2 метра под земята. Едва тогава теренът ще се изчисти за свободата на словото.

Но да се върна към Русия. Всички знаем кой е Навални – а кой е Платошкин? Дългогодишен дипломат и преподавател, доктор на историческите науки и популярен блогър. Миналата година бе започнал да набира огромна аудитория в ютюб и другите социални мрежи. На 29 януари 2019 г. основа движение "За нов социализъм", а на 8 май 2020 обяви, че това движение ще стане партия и ще

направи единен социалистически блок

с други две малки леви партии.

На 4 юни 2020 г. Платошкин бе арестуван и обвинен по член от наказателния кодекс, който се прилага при "склоняване на лица към масови безредици, съпроводени с насилие, погроми, подпалвания, унищожаване на имущество, използване на оръжие и взривни устройства, отрови" и т.н., и т.н. ужасии. Истинското му провинение е, че се е изказвал в ютюб против епидемичните ограничения.

Заради влошено здраве сега Платошкин е под домашен арест, но достъпът му до публичното пространство е напълно отрязан. Иззети са му компютрите, спрян е интернетът, блокирани са му спестяванията. "Амнести интернешънъл" официално го призна за "затворник на съвестта".

Каква е разликата между Платошкин и Навални?

Най-вече в това, че Навални е враг на конкретни фигури в корумпирания елит, докато Платошкин е враг на системата. Той предлага кардинална лява реформа в една държава с ляво население и дясно олигархично управление.

Формално Навални е обвинен в присвояване на финансови средства. Той твърди, че обвинението е скалъпено. Но ако си представим, че обвинението е основателно, чисто юридически това би оправдало задържането му. Откраднал пари – нека лежи. Поредното дело за присвояване започва през февруари и тогава Навални може за дълго да изчезне в "места не дотам отдалечени", както руснаците се изразяват за колониите в Сибир.

За разлика от Навални, обвинението срещу Платошкин у нас едва ли би му докарало и глоба. Същото мнение за коронавируса и за карантините всеки ден огласяват милиони хора по света и никой не ги арестува. Сред тях са и много от близките до Путин пропагандисти.

Путин открито обвини Навални, че е американски шпионин. Никой не обвинява Платошкин в нещо подобно, тъкмо обратното – американците преди години го прогониха от САЩ по линия на ритуалните дипломатически масови изселвания. Нито получава финансиране от някъде, нито е близък с някоя международна фондация. Просто няма как да бъде изкаран чуждестранен агент.

Може ли Навални да стане президент на Русия?

Само след нещо като украинския майдан. Повечето руснаци го ненавиждат и в спокойна обстановка не биха гласували за него. И обратното - Платошкин може да спечели избори без никакви площадни бунтове, защото типичният руснак го приема като свой човек. Колкото и да е парадоксално, но докато управлението на Русия е супердясно, широките народни маси са суперлеви. Руснаците все още вярват в социалното равенство и ненавиждат приватизационната олигархия, която сега е на власт. Просто им липсва истински ляв лидер. Затова в по-далечен план Платошкин е много по-опасен за руската олигархия от Навални.

Ето защо с един ход Радев може да балансира между лявото и дясното, Русия и САЩ, Манолова и “Отровното трио”. Какво чака ли? Подозирам, че не иска да дразни Путин. Ами ако още преди есента Русия изненада света с нов президент?

Пепел ми на езика, просто се шегувам. Путин спокойно може да президентства до 2036 година, а дотогава – я камилата, я Навални. Тези дни той се изкъпа в ледената вода при минус 20 градуса, за да покаже, че е вечен. Който моржува – той ще векува. Но 2021 г. ще бъде преломна година. Задават се непредсказуеми изненади. И единствената сигурна поза за един политик е да застане твърдо зад свободата на словото. Тази кауза е над партиите и над текущите дребни ежби.