Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Бобоков и Красимир Живков ще бъдат

съдени като лидери на престъпната група за

длъжностни престъпления и вноса на отпадъци

Васил Богданов, Габриел Савов и Айгюн Еминов са първите трима участници в престъпната група по разследвания срещу големи бизнесмени, които са осъдени, макар и условно. Те признаха вината си по т.нар. дело “Бобокови” и сключиха споразумения с прокуратурата миналата седмица. Другите 5 души ще бъдат съдени по общия ред. Това са Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър Красимир Живков и бизнесмените Николай Миховски от Плевен и Васил Коцев от Ботевград. От споразуменията на Богданов, Савов и Еминов става ясно, че като лидери на престъпната група за длъжностни престъпления, незаконнен внос, съхранение и управление на опасни отпадъци ще бъдат съдени Красимир Живков и Атанас Бобоков. Те ще са главните действащи лица по делото, а останалите са участници, включително и Пламен Бобоков.

Шумните дела срещу олигарси в последните три години са в съдебна фаза или още се разследват. Това са процесите срещу Николай Банев, Ветко Арабаджиев, Цветан Василев и Миню Стайков, които се гледат в Специализирания наказателен съд, както и все още висящото разследване срещу Васил Божков. Има още едно срещу Стайков за данъчни престъпления и нелегално производство на цигари, което не е влязло в съда. По никое от изброените ВИП дела все още няма осъдени или признали вината си за участие в престъпни групи. Пробивът обаче е направен с Богданов, Савов и Еминов от делото “Бобокови”, акциите по което бяха след всички останали. Първият осъден е дългогодишен изпълнителен директор на “Монбат Рисайклинг” на братя Бобокови. Вторият е бивш шеф на РИОСВ в Плевен, където са намерени много от незаконно съхраняваните отпадъци, а

той е помагал

да няма проверки

и санкции

Айгюн Еминов е подставено лице, на което са регистрирани и прехвърляни търговски дружества, които са приемали отпадъци от “Монбат” за съхранение и “управление”. Той е с основно образонавие и сега е безработен.

Аферата с отпадъците започна от чужбина. В края на 2019 г. карабинерите в Италия заловиха влакова композиция, натоварена с отпадъци, които е трябвало да бъдат внесени нелегално у нас. Тогава няколко институции под надзора на прокуратурата започнаха мащабно разследване на случая. Следата ги отведе до няколко площадки в страната, където се съхраняват боклуци. Едва по-късно ще стане ясно, че много от отпадъците са от дейността на заводите на Атанас и Пламен Бобокови и те ще бъдат арестувани и обвинени.

Братята бяха задържани на 28 май м.г. От МОСВ беше изведен и зам.-министърът Красимир Живков само няколко месеца след като по същия път мина и бившият му началник Нено Димов. В ареста попаднаха и останалите, сред които призналите вината си Васил Богданов, Габриел Савов, Айгюн Еминов. От Специализираната прокуратура вече бяха събрали доказателства за престъпна група около вноса и съхранението на опасни отпадъци, както и за длъжностни престъпления на държавните чиновници.

Пръв тезата на разследващите потвърди изпълнителният директор на “Монбат” Васил Богданов, който е напуснал дългогодишната си служба при Бобокови на 30 юли 2019 г. - няколко месеца преди избухването на скандала с боклуците. Освен свидетел обаче той беше обвинен и като участник в групата. Още в първите дни след ареста си Богданов разказва, че около 2014 г. в България

се появили

дружества, които

изненадващо

получили право

да третират опасни отпадъци, без да имат техника и кадри за това. Дава пример с това, че преди този период оловната шлака се депонирала в в специални депа в Германия - солни мини на 700 метра под земята, за да няма замърсяване на околната среда.

Полиетиленовият сепаратор бил унищожаван в друга немска фирма, която го изгаряла безопасно в металургични пещи. С появата на български фирми с разрешителни за подобен вид дейности обаче започнали проблемите на “Монбат” с износа към Германия. С тях се свързали родни бизнесмени, които им предложили да вземат отпадъците срещу пари. Сметката излиза много по-евтина, защото износа и обезвреждането на опасните отпадъци в Германия са твърде скъпи. По закон производителят, който генерира отпадъци трябва да се освободи от тях до 1 г. Така започнали да го складират на площадка до Лом, вместо да го изнасят за унищожаване в чужбина.

От МОСВ

директно им

заявили вече да

се обръщат към

български фирми Тогава Атанас Бобоков предложил да си създадат собствени фирми у нас, които да преработват. С проектите трябвало да се занимава Николай Миховски, с чийто баща Георги Бобокови се познавали отдавна. Това обаче не се случило. Благодарение на контактите на Пламен Бобоков с Красимир Живков, тогава зам.-министър на околната среда, се подписали договори с посочени от него фирми, които според държавното обвинение той е контролирал. Те били кухи и въпреки разрешителните им за управление и рециклиране на отпадъци само ги съхранявали.

Така “Монбат” започва да работи с фирмите на плевенския бизнесмен Николай Миховски, на Айгюн Еминов, който е свързан с него и на Васил Коцев от Ботевград, известен като “синът на Красимир Живков”, въпреки че нямат роднинска връзка. Всички те получавали нотификации за внос и разрешителни от министерството. Така по площадките на дружествата

започнали да

пристигат

отпадъци,

включително

и опасни,

голяма част от които са от дейността на заводите на Бобокови в България, Италия, Сърбия и Румъния. По делото има и данни, че Бобокови са финансирали изграждането на депа и халета на фирмите под контрола на Живков.

За да няма проверки във фирмите на Айгюн Еминов в Плевен например, се грижил друг от призналите се за виновни - шефът на РИОСВ в града Габриел Савов, за което е и осъден. Според Васил Богданов той е назначен на поста след лобиране от Пламен Бобоков пред Красимир Живков. Савов е от ВМРО, под контрола на която е министерството на околната среда и водите. Техен представител там е министърът, както и заместникът Николай Кънчев. Красимир Живков е квота на ГЕРБ и на заседанията по мерките за неотклонение твърдеше, че няма нищо общо с отпадъците, защото те са ресор на Кънчев. Последният е свидетел по делото.

Така само за няколко години и в няколко области в България са натрупани хиляди тонове опасни и неопасни отпадъци, които институциите намериха в последните месеци по време на разследването. Въпреки че не са имали възможност да ги преработват родните дружества са получавали лицензи за дейността, която е нямало как да осъществяват. (24часа)

Пламен (вляво) и Атанас Бобокови са последните арестувани олигарси.
Пламен (вляво) и Атанас Бобокови са последните арестувани олигарси.