Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Ангел Кунчев. Кадър БНТ
Доц. Ангел Кунчев. Кадър БНТ

"От щаба сме готови, не беше никаква изненада, че ще има избори и дали ще бъдат през март, април или май, това не променя коренно ситуацията. Има едно нездравословно фокусиране върху "здравния" характер на изборите. Естествено в условия на пандемия хората искат да бъдат сигурни, че няма риск. В последните няколко избори, в които съм гласувал, това ми е отнемало не повече от 5-10 минути. Има други места и събития, на които правим много по-интензивни контакти, където рискът е по-голям. От наша страна ще бъде направено всичко възможно - и като имунизиране на тези подвижни комисии, те не са мното 400-500 по 5 души, общо 2000, няма никакъв проблем да ги обхванем с първа и втора имунизация, и като наличие на дезинфектанти, и като ползване на маски."

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Бих се притеснявал, ако ваксините са в България и ние не можем да ги направим, а ние правим всяка една партида, която пристигне. За момента с толкова разполагаме, толкова слагаме. Увеличаването на количествата през следващите седмици и месеци е неимоверно, то е в пъти: "Пфайзер" - 60 000 през януари, 75 000 - февруари, 100 000 - март, 300 000 - април. По същия начин ще е за "Модерна", вероятно по същия начин ще е за "Астра Зенека", макар че още не е одобрена. Слава Богу интересът към ваксините е голям. Няма ваксини в този начален период, но ще дойдат. Ние сме договорили ваксини повече, отколкото е населението ни - ние искаме за близо 7 000 000 граждани, по две дози - 14 млн. Достъпът до тях вече зависи какви количества са в състояние да произведат фирмите, да ги предоставят на Европейската комисия и всяка страна да вземе този дял, този процент - 1,55, колкото се полага като население от евросъюза." Така отговори Кунчев на въпроса защо досега са имунизирани само 17 000 българи на фона на един Израел.

"Всяка страна би могла да си поръча като Унгария, от Китай, но при положение, че сме си поръчали от най-добрите ваксини в света повече, отколкото е населението ни, че сме отделили 300 млн. лв. - какви други да договаряме", коментира главният държавен инспектор.

"Големият проблем е ще бъде да достигнем тези заветни 70 процента ваксинирани от населението. Вероятно няма да стане до края на годината. При препоръчителните ваксини досега ние не сме достигали и 40 процента", каза още той. Като причини изтъкна не толкова доставката, а доверието във ваксините и желанието да бъдеш защитен.