Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тръмп стана първият президент на САЩ, подлаган на импийчмънт два пъти (Обновена) Гласуването в Камарата на представителите на американския Конгрес СНИМКА: Ройтерс

Гласуването за импичймънт на президента Доналд Тръмп в Камарата на представителите по обвинение в подстрекаване към метеж приключи. Той стана първият държавен глава в историята на САЩ, подлаган на импийчмънт два пъти, предадоха агенциите.

Инициативата беше подкрепена с 232 гласа за, 197 конгресмени гласуваха против, с което резолюцията беше приета.

За резолюцията гласуваха и десет негови съпартийци, предаде БТА.

Сега обвинителният акт ще отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. Според графика на горната камара на Конгреса обаче тя ще може да се занимае с въпроса за импийчмънта на Тръмп едва след като мандатът му вече ще е приключил. Сенатът не възнамерява да обсъжда каквито и да било сериозни теми до 19 януари, а встъпването в длъжност на новия президент ще бъде на 20 януари.

Първият опит за отстраняване на републиканеца беше през 2019 г. Тогава Камарата на представителите гласува за импийчмънт, но контролираният от републиканците Сенат оправда държавния глава и по двете обвинения срещу него.