Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Немският наставник за втори път губи работата си заради болезнената си честност

Дядо Коледа изглежда е непредвидим - точно на Бъдни вечер сюрпризира старши треньора на "Пари Сен-Жермен" Томас Тухел с уволнение.

47-годишният специалист по ирония на съдбата за втори път губи работата си, но не заради лоши резултати или слаба игра, а заради непремерено изказване. Един от най-добре платените мениджъри в света винаги се е славел с пиперливия си език, но всички около него се примиряваха заради високия му професионализъм. Този път обаче изглежда, че чашата на търпението в един от най-мощните във финансово отношение отбори е преляла.

Роденият на 29 август 1973 г. в Крумбах, Западна Германия, наставник

има доста кратка кариера като футболист

през 90-те години, тъй като хронична травма в коляното го принуждава да се откаже от състезателната си кариера, когато е едва на 25 години. Така още съвсем млад немецът се захваща с треньорството, като работи пет години в юношеските формации на "Щутгарт". Следващата стъпка в кариерата на Тухел е предизвикателството да води втория отбор на "Аугсбург". Там

той се превръща в откривателя

на определяния за вундеркинд Юлиян Нагелсман. За съжаление и той подобно на своя наставник заради травма е принуден да сложи край на кариерата си. "След контузията не исках да имам нищо общо със спорта. Исках да се отдръпна от него, защото му бях посветил толкова много време...", спомня си Нагелсман в интервю пред Си Ен Ен. Точно тогава обаче се появява Томас Тухел, който успява да вдъхне кураж на младия полузащитник и да го насочи към треньорския бранш. Благодарение на това Нагелсман направи чудеса с "Хофенхайм", а сега жъне успехи с "Лайпциг", казвайки, че завинаги ще е благодарен на Тухел за този обрат в живота си.

По онова време Тухел се справя добре с втория тим на "Аугсбург" и през 2009 г. е назначен за треньор на "Майнц 05". Точно тогава той се жени и за своята любима Сиси и ревниво пази семейството си от светлината на прожекторите. За тях е известно единствено, че се радват на две красиви момиченца - дъщерите им Емма и Ким. Таткото обаче избягва да говори за тях пред медиите, настоявайки въпросите да са свързани с кариерата му. А при нея шеметният му възход е свързан именно с "Майнц 05".

Под ръководството на Тухел този скромен тим прави истински подвиг и побеждава немския абсолютен хегемон "Байерн" (Мюнхен) още в третия кръг от шампионата. Големият фурор за момчетата на Тухел обаче е година по-късно. "Майнц 05" влиза в сезон 2010-2011 г. с най-добрия си старт в цялата си история като

печели всичките си

7 първи мача в Бундеслигата

и сензационно оглавява първенството. В края на сезона червените завършват на петата позиция и така се класират в турнира "Лига Европа", което е невероятен успех за този клуб, граничещ с фантастиката. Съвсем логично след тези силни пет години начело на "Майнц 05" мениджърските умения на Тухел са забелязани и от големите клубове. Така през 2015 г. Томас е избран да замести Юрген Клоп начело на "Борусия" (Дортмунд). Факт е, че Клоп постигна големи успехи с жълто-черните, но последният му сезон далеч не бе сред най-успешните и именно от Тухел се очакваше да възроди тима. Зарди изумително силния "Байерн" (Мюнхен) Тухел не успя да спечели титлата в Бундеслигата като своя предшественик, но пък отборът играеше страхотен футбол. За двете години начело на жълто-черните момчетата на Томас не записаха нито една домакинска загуба, а черешката на тортата бе спечелената купа на Германия през 2017 г.

Три дни по-късно обаче гръмна шокиращата новина, че вместо почести за спечеления ценен трофей, Томас Тухел е уволнен от поста старши треньор. Първоначално от "Борусия" (Дортмунд) не разкриха причината, поради която се разделят с немския специалист, но по-късно стана ясно, че поводът е бил... грешно изпратен SMS. Съобщението, в което мениджърът критикувал политиката на клуба, било предназначено за неговия агент Олаф Мейкинг, но се объркал и го изпратил на спортния директор на отбора Михаел Цорк.

Така заради пиперливия си език след този скандал

Тухел си взе едногодишна почивка,

но заради треньорските си качества получи куп оферти и през май 2018 г. той замени на поста испанеца Унай Емери във френския "Пари Сен-Жермен". Въпреки силния старт и факта, че парижани дълго време са непобедими в Лига 1, първият сезон на Тухел не е чак толкова успешен. Отборът става шампион на Франция, но не успява да триумфира нито за Купата на лигата, нито за Купата на страната. Най-болезнено се оказва изненадващото отпадане в осминафиналите на Шампионската лига от "Манчестър Юнайтед".

"ПСЖ" спечели безпроблемно на "Олд Трафорд" с 2:0 и очакванията бяха за втора лесна победа в Париж. Вместо това обаче "червените дяволи" елиминираха французите насред "Парк де Пренс" след исторически обрат и победа с 3:1. Тогава се заговори за проблеми в съблекалнята на отбора, както и че Тухел не може да овладее положението с толкова много звезди.

Това обаче сякаш не бе съвсем вярно, защото отборът твърде често се измъкваше от ситуации, в които беше под огромно напрежение. Последвалият втори и оказал се последен пълен сезон за немеца начело на този клуб се оказа и

най-успешният в историята на "Пари Сен-Жермен"

Звездната селекция на Тухел спечели домашен требъл във френския футбол, но най-запомнящ се бе пробивът в Шампионската лига. С невероятен дух и два късни гола срещу италианския "Аталанта" френският шампион се класира на полуфинал в турнира за пръв път от близо 25 години. Там Томас Тухел седеше точно срещу скамейката на своя ученик Нагелсман, който бе начело на "Лайпциг". Макар че във футбола често ученикът побеждава учителя си, този път не стана така. ПСЖ надигра убедително немците с 3:0 и се класира за първи път в своята история на финал в най-престижния турнир.

Томас Тухел не бе далеч да се поздрави с "Ушатата" през август и да си направи невероятен подарък за наближаващия си 47-и рожден ден, но в крайна сметка баварците спечелиха с 1:0. Все пак парижани оставиха добри впечатления във финала и според мнозина мачът можеше да се развие както в едната, така и в другата посока. След трудно начало през настоящата кампания ПСЖ като че ли намери отново верния път и пак противно на твърденията за проблеми в съблекалнята отборът спечели точно когато буквално бе опрян до стената. Победите над "Манчестър Юнайтед" и отново над "Лайпциг" изпратиха тима на първо място в групата на Шампионската лига и сякаш нищо не предвещаваше Коледната развръзка. Проблемите изглежда започват точно преди последния мач, в който столичани размазаха "Страсбург" с 4:0. Тогава Тухел си позволи да каже пред немска медия, че на моменти

се е чувствал по-скоро като спортен политик

или като спортен министър, отколкото като треньор в Париж.

След мача той очевидно осъзна гафа и опита да обясни, че не е бил разбран точно: “Изгледайте видеото с интервюто. В него казвам, че ПСЖ е уникален и е голямо предизвикателство за мен. Така е било винаги и нищо не се е променило. Харесвам това предизвикателство…”

Думите му обаче очевидно не са успели да смекчат присъдата му. Така навръх Бъдни вечер немският специалист бе уволнен за втори път през своята кариера, като по всичко личи, че причината отново е неговата голяма уста. Една от големите звезди на отбора Килиан Мбапе веднага се застъпи за вече бившия си наставник и се сбогува трогателно с него.

"За съжаление такъв е законът на футбола, но никой няма да забрави вашия труд тук. Вие написахте важна страница в историята на клуба. Благодаря ви, треньоре", написа Мбапе в Инстаграм.

От ПСЖ пък ще олекнат със сериозна сума заради раздялата.

Цената на уволнението на Томас Тухел

като треньор на отбора ще струва скъпо на френския клуб. Според информацията на L'Equipe, парижани ще трябва да платят обезщетение на германския специалист, което ще надхвърли 7 милиона евро. Самият той едва ли ще остане дълго без работа. Веднага след уволнението му се заговори, че може да замени Франк Лампард начело на "Челси".

За негов наследник в ПСЖ медиите спрягат името на бившия треньор на "Тотнъм" Маурисио Почетино.

Но каквато и да е съдбата оттук нататък на Тухел, той със сигурност ще продължи да триумфира въпреки порива си да е болезнено честен.