Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мафиотът Антъни Касо бе осъден за 14 екзекуции, рекет за милиони, търговия с тонове дрога и укриване на данъци

Наемал дори детективи от полицията да извършват разстрелите

Коронавирусът се оказа абсолютно безпощаден към един от най-свирепите мафиотски босове. Преди броени дни шефът на клана Лукезе - Антъни Касо издъхна в болница, след като получи задух в затвора.

Краят му обаче не беше предизвестен, тъй като всички очакваха гангстерът да се сбогува с живота по съвсем друг начин - от ръката на свой враг.

Животът на мафиота всъщност се преобръща през 1991 г., която ще остане знакова за американските служби - тогава те обявяват война на престъпните фамилии в САЩ. Не след дълго успяват да съберат категорични доказателства, за да повдигнат 67 федерални обвинения на недосегаемия дотогава Антъни Касо-Тръбата. Може би името му не звучи толкова познато, но то има специално място сред архивите на ФБР и полицейските управления в страната. В момента, в който властите успяват да изобличат Касо, че е поръчал смъртта на десетки хора, че е рекетирал стотици, че е подкупвал огромен брой служители и е укривал данъци в гигантски размери, от него вече няма никаква следа. Това обаче не му пречи да поръча още няколко големи мафиотски екзекуции, въпреки че полицията отдавна диша във врата му.

Едната от тях се случва през май 1991 г., когато неизвестни стрелят по престъпния бос Питър Киодо. Той оцелява като по чудо, но решава да стане ключов правителствен информатор, за да спаси живота си от следващи покушения. Това помага на него, но не и на сестра му. Година по-късно, през 1992 г., Касо поръчва нейната смърт. Тя е застреляна в Бруклин, а извършителите никога не са открити, въпреки че за всички е ясно кой е наредил екзекуцията й.

Властите вече са по петите на мафиота и го арестуват в едно от убежищата му съвсем неочаквано. В момента, в който научава в какво ще го обвинят, мигновено изявява желание да стане информатор на полицията. Това, което му помага, е ключовото разкритие за двама пенсионирани детективи от Ню Йорк. Те години наред били на заплата при Лукезе и извършили осем убийства по нареждане на Касо.

Въпреки всичко, което разказва пред службите, три години по-късно прокурорите разтрогват сделката с Касо и го изхвърлят от програмата за защита на свидетелите за поредица от нарушения. Сред тях - подкуп, нападение и неверни доноси за други мафиоти. Гангстерът е изправен на подсъдимата скамейка през 1998 г. и е осъден на 455 години затвор без възможност за предсрочно освобождаване.

Така или иначе мафиотът разкрива за себе си една много малка част от престъпленията, които е извършил. Чак след смъртта му ще стане ясно, че целият път на Тръбата, още от неговото детство, е бил предначертан да го превърне в престъпник. Още като младеж той е един от членовете на скандалната банда от 50-те години South Brooklyn Boys.

Първият му арест е през 1958 г. след стрелби и покушения срещу ирландско-американски гангстери. Много скоро след като влиза в престъпния свят, младежът е забелязан от мафиота Кристофър Фурнари, сочен за един от шефовете на малка група, част от клана Лукезе. Наемат Касо, за да уговаря и да събира заемите. Занимава се още с хазарт и продажба на наркотици.

През 1961 г. е арестуван за втори път заради опит за убийство. Оправдан е много бързо, след като предполагаемата жертва отказва да го идентифицира.

На 32-годишна възраст Касо е обявен за пълноправен член на мафиотската фамилия. Назначен е в екипа, който действа на 116-а улица в Манхатън и Четиринадесето авеню в Бруклин. Сближава се с друг новопристигнал в семейството - Виктор Амузо, с когото ще извърши десетки престъпления, сред които и убийства на информатори.

Малко след това Тръбата се преквалифицира. Става част от бандата Bypass, специализирана в обири на банки и бижутерии в Ню Йорк. Работи с едни от най-добрите дубльори на ключове и експерти в разбиването на алармени системи. Според властите групата е откраднала над 100 милиона долара от сейфове и трезори през 70-те и 80-те години.

За кратко е принуден да прекрати "бизнеса", защото през 1985 г. започва война между фамилиите. Лукезе разбират, че в семейство Гамбино ще има преврат. Джон Готи и Франк де Сико готвят убийството на шефа си Пол Кастелано, за да оглавят клана. Касо и компания не са съгласни. За тях това е предателство и обявяват край на добрите отношения между фамилиите. Шефът на Лукезе и още няколко "командири" решават, че трябва да отмъстят. Касо и още един негов подчинен са избрани да убият превратаджиите, като поставят бомба в колата им. Вината обаче трябва да бъде хвърлена на сицилиански мафиоти, които най-често използват бомби при покушенията. В крайна сметка устройството убива само Де Сико, тъй като Готи в последния момент не се качва на автомобила.

След "успешната операция" започват размествания по етажите в Лукезе. Всички са единодушни, че естественият лидер е Касо, но той отказва. Приема да е втори командир и предлага начело на клана да застане Амузо. Вероятно заради това през 1989 г. Касо официално е провъзгласен за "боса в сянка".

Докато двамата приятели са на върха, фамилията трупа милиони от най-различни незаконни дейности. Печелят от изнудване на няколко компании, сред които осем въздушни товарни превозвача, основен досавчик на бетон, а също и собственици на казина.

Печелят и от рекет на други мафиотски фамилии. Така например вземат по 800 000 долара от семейство Коломбо за помощта, която Лукезе им оказват, и по 600 000 долара от семейство Гамбино.

Трупат богатства и от наркотици. Амузо имал непробиваеми връзки в Колумбия, а Касо отговарял за корабите, които транспортирали дрогата. Започнали да въртят бизнес дори и с бензин, а по-късно се сдобили и с диамантена мина.

Тандемът работи без сериозни фалове, но на 29 юли 1991 г. е нанесен първият голям удар срещу Лукезе. Арестуван е шефът Амузо и Касо без никакво желание е принуден да заеме мястото му. Твърди се, че няколко пъти опитал да измъкне приятеля си от ареста, но той отказал, защото се страхувал за живота си. Сам пожелал да остане зад решетките, тъй като се притеснявал, че многобройните му врагове навън ще го екзекутират.

Годината се оказва златна за американските власти. Няколко действащи мафиоти се предават в полицията и искат да свидетелстват, за да влязат в програмата. Единият от тях като по чудо не е убит в атентат, а другият научил, че срещу него се готви покушение. Те се обединяват и единодушно посочват като поръчители Амузо и Касо. Категорични са, че искат да работят заедно с полицията, за да запазят живота си. Наясно са, че Тръбата няма да спре, докато не ги види мъртви.

След двегодишно издирване накрая мафиотът е арестуван на 19 януари 1993 г. в Ню Джърси. Прави няколко опита за бягство, но все неуспешни. Прокопава дори тунел в килията си, планирайки да избяга с буса, разтоварващ храната в затвора, и подкупва няколко надзиратели, които по-късно са уволнени заради него. Крои план и за убийството на съдия Юджийн Никерсън, за да спечели повече време, но и тази идея се проваля. Накрая Касо решава, че единственият начин да се спаси е да влезе в програмата за защита на свидетели. Отстранен е от нея през 1998 г. и е осъден на 455 години затвор.

В писмо от 2006 г. Касо пише: "Искрено съжалявам за решението си да си сътруднича с правителството. Това беше против всичките ми вярвания и възпитание. Със сигурност знам, че ако баща ми беше жив, никога нямаше да го направя. Обезчестих семейното си наследство, загубих уважението на децата си и близки приятели и най-вероятно допринесох за внезапната смърт на съпругата си и на довереното ми лице. Иска ми се часовникът да може да се върне назад само за да я върне нея. Никога през живота си не съм информирал никого. Винаги съм мразел плъховете и колкото и странно да звучи, все още го правя. Със сигурност се мразя ден след ден. Определено щеше да е различно, ако правителството имаше честни свидетели от самото начало. Щях да имам втори шанс да започна нов живот, а съпругата ми Лилиан все още щеше да е жива. Изглежда, че единствените хора, които правителството пуска на свобода, са онези, които дават предубедени показания, за да спечелят присъди. "Истината ще ви освободи" не означава нищо във федералните съдилища. Дори в този момент от живота ми се смятам за по-добър човек от повечето хора на улицата в наши дни".

Въпреки многобройните опити на адвокатите Касо така и не излиза на свобода. От 25 март 2020 г. той дори излежава присъдата си в един от затворите с най-висока степен на сигурност в Аризона. 9 месеца по-късно тестът му за COVID-19 е положителен. На 9 ноември е транспортиран в местна болница поради дихателен дистрес. Умира на 15 декември 2020 г. след усложнения на 78-годишна възраст.