Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Диего Марадона Снимка: Туитър
Диего Марадона Снимка: Туитър

Не го съдете и не жалете! Той сам избра да превърне живота си в зрелищно пътуване към смъртта

Всички знаеха, че е велик. Всяка къща, където беше живял повече от 24 часа, се превръща в олтар. Всеки предмет, до който се беше докосвал за повече от 24 секунди, сега се продава на търг за десетки хиляди евро. Всяка носена от него дреха се боготвори от милиони по света, сякаш държат в ръцете си Торинската плащеница. Негови почитатели дори основаха религиозна секта, за да могат съвсем законно да го почитат като бог.

Смъртта му само препотвърди неговата божественост.

Милиони фенове по целия свят мълвят името на Диего Армандо Марадона, когато вечер коленичат на пода и сключват ръце за молитва. Големите религии биха анатемосали подобна ерес, но дори и да ги качат на клада, почитателите на аржентинския футболен гений не биха се отрекли от него.

Питали ли сте се защо бе толкова велик Марадона? Да, по-възрастните го бяха гледали на живо, а по-младите възпитаваха своето обожание към аржентинеца въз основа на разказите на своите бащи и дядовци и многобройните клипчета в интернет. И все пак по света е имало и има десетки други футболисти, които са царе на дрибъла, на финтовете и атрактивните голове. Защо точно Диего беше дори по-обичан и почитан от краля на футбола Пеле?

Трудно е да се даде еднозначен отговор, тъй като точно в този случай се получава абсолютно скандално преплитане на наука и емоция. Но пък защо един футболен бог да не притежава достатъчно свръхестествени сили, за да накара безпристрастните цифри и сълзите на велика радост да вървят ръка за ръка. Науката послужи, за да бъде разкрита тайната на неговото футболно съвършенство, а емоцията помогна да разберем как така аржентинецът се извиси над всички останали.

Дон Диего беше гениалното и в същото време лошо момче на световния футбол. Успехите му на терена вървяха ръка за ръка с легендарните изцепки, скандали, провокации и всякакви други номера от репертоара на един ненадминат бохем.

Хората го обичаха толкова много, защото го припознаваха като един от тях.

Чрез неговите прегрешения те намираха сила да оправдаят собствените си недостатъци. Щом най-великият във футбола може да вкара гол с ръка на ?-финал на световно и да му се размине, защо аз да не опитам да мина метър в магазина, пред пътния полицай или в данъчното. Щом той пие и се друса направо на трибуните, значи и аз мога да си позволя от всички пороци и да повярвам, че съм вечен. Той беше там, в центъра на Вселената, за да радва хората и да им вдъхва кураж, че всичко е възможно, че всичко може да ти се размине.

Целия материал четете в "Космос"