Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕКЗОТИКА: Последният император на Етиопия Хайле Селасие се славел със своята ексцентричност.
ЕКЗОТИКА: Последният император на Етиопия Хайле Селасие се славел със своята ексцентричност.

В свръхконфузна ситуация попаднал български посланик в Етиопия в края на 60-те или в началото на 70-те години.

Появил се пред императора да връчи акредитивните си писма с напълнени гащи. Излагацията била неизбежна, защото нуждата споходила човека минути преди официалната церемония в двореца на Хайле Селасие и

нямало как да се преоблече.

Посланикът току-що бил пристигнал в столицата на Етиопия Адис Абеба. Той се приготвил за обявения прием при императора, на когото трябвало да връчи акредитивните си писма заедно с още един друг дипломат.

Двамата пристигнали в двореца, а служителят от протокола ги въвел в преддверието пред церемониалната зала за приеми на Хайле Селасие да го почакат. Тя се намирала точно до огромния парк на двореца, като от него директно можело да се влезе в залата.

Посланикът и останалите му колеги, които чакали за приема, били вперили поглед към парадната врата, през която церемониалмайсторът щял да въведе Хайле Селасие в официалната зала за аудиенции. Дипломатът трябвало да предаде поздрави от личния приятел на императора Тодор Живков. Посланикът бил чувал легенди за екзотичния владетел на Етиопия и тръпнел в очакване да го види. Държал си акредитивните писма в ръцете, кръстосани отзад, с поглед, вперен към парадните врати на залата.

Изведнъж усетил, че нещо го близнало по ръката

Обърнал се и се вцепенил от гледката. Видял един жив грамаден лъв, чиято грива се развявала. Животното гледало втренчено посланика. Той така се стреснал, толкова се уплашил, че голямата нужда го напънала неудържимо и се изпуснал в гащите.

В този момент церемониалмайсторът поканил посланиците да влязат в залата, защото там вече ги чакал императорът. Нашият дипломат нямал време да направи каквото и да било, за да замаже гафа, и се явил пред Хайле Селасие с посрани гащи. Етиопският владетел запазил самообладание и не станало ясно дали е разбрал какво се е случило. Поне не реагирал по никакъв начин дали е подушил издайническата миризма.

Хайле Селасие бил известен с ексцентричността си.

Известно време преди случката с нашия посланик той приел дългогодишния индийски министър-председател и баща на Индира Ганди Джавахарлал Неру. Гостът бил наясно със слабостта на Хайле Селасие към животните. Затова решил да му подари два лъва. Само че те били азиатски, а не африкански. Породата им била съвсем кротка, макар и да изглеждали точно като братовчедите си от Африканската джунгла. В Азия си ги отглеждали като домашни любимци, възприемали ги като обикновени кучета. Не нападали като хищници, а били съвсем възпитани и едва ли не домашни животни. Хайле Селасие се привързал към лъвовете като към останалите си любимци и им позволявал да си обикалят на воля из парка на двореца си. Проблемът в случая с българския посланик бил чисто протоколен, твърдят запознати. Служителите в мисията ни е трябвало да го запознаят с всички тези подробности, за да не стават гафове.

Императорът пътувал със своите шест

лъва, четири зебри и 30 прислужници

Возел се с ролс-ройс, но след смъртта му тялото му било скрито под една полева

тоалетна на армията, погребан е 27 г. по-късно

Истинското име на Хайле Селасие е Тафари Маконен. Той е от кралски произход. Управлявал е от 1930 до 1974 г. и е бил последният етиопски император. Наследник е на династията на цар Соломон и Савската царица.

Хайле Селасие е наричан цар на царете. Той е почитан като въплъщение на Бог от религиозното течение Растафари, чиито членове са около 800 000. Хайле Селасие на родния му амхарски език означава "Силата на Светата Троица". Императорът приел това име, когато е коронясан през 1930 г.

През 1935 г. Мусолини изпратил войска в Етиопия, като се опитал да я завладее. Хайле Селасие избягал във Великобритания. Там той бил толкова беден, че местната книжарница спяла да му дава книги на кредит, пише в. "Ню Йорк таймс". През 1940 г. дългогодишният му приятел Чърчил го пуснал да стигне инкогнито като "г-н Стронг" в Александрия, Етиопия. Там императорът прекарал една нощ в мъжката тоалетна на италиански яхтен клуб, преди да отиде в Хартум, Судан, пише още в. "Ню Йорк таймс". Оттам организирал армията на освобождението и се върнал в Адис Абеба като император.

Това станало на 20 януари 1941 г., а на 5 май същата година Хайле Селасие е направил обръщение към нацията от задната седалка на алфа ромео. Страната придобила независимост през 1942 г.

През 1974 г. обаче военните, начело с полк. Менгисту Хайле Мариам, направили държавен преврат. Преценили, че моментът да вземат властта е подходящ, защото има размирици, глад и безработица. Временно военно правителство с комунистически възгледи поело властта. Хайле Селасие бил поставен под домашен арест в двореца си, където умира през следващата 1975 г.

Първоначално по радиото са съобщили, че е починал от естествена смърт и че е бил намерен в леглото си от прислужника. Причината според тази информация били усложнения от операцията на простатата, която императорът преживял два месеца по-рано. По-късно станало ясно, че това не е така. Дъщеря му Афса Усен, която се е преместила да живее в Лондон, след като военните вземат властта, казала пред медиите, че той е бил в идеално здраве, когато го е видяла за последен път.

"Известният със слабостта си към ролс ройсите император бил изведен от палата си на син фолксваген, а тялото му било скрито под една полева тоалетна на армията", пише в. "Ню Йорк таймс". Години по-късно - през 2000 г., той е погребан в гробница, построена от самия него, с пищна церемония в катедралата в Адис Абеба.

В последните години императорът оказвал повече внимание на домашните си гепарди и кучета, отколкото на поданиците си, пише в. "Ню Йорк таймс", цитирайки дипломати.

Разкошът, в който е живял Хайле Селасие, напомня на лукса на Сюлейман Великолепни или Луи ХтV. Той е пътувал със самолет на Етиопските авиолинии и е притежавал три двореца. През 1960 г. подарява единия от тях за университет и продължава да живее в резиденцията "Джубилий", а официалните приеми са в палата "Гиби".

"Той пълзи като мишка, но има челюстите на лъв", казва един от враговете на Хайле Селасие.

Навсякъде, където ходел, императорът пътувал със своите шест лъва, четири зебри и 30 прислужници, с което предизвиквал голямо впечатление. Освен това имал и два гепарда. През цялото време е водел със себе си и два минишпаньола. За това разказват очевидци.

Ричард Лиман в книгата си "Дневник на един участник от корпуса на мира в Етиопия: Да се срещнеш с Хайле Селасие" разказва личните си впечатления от императора.

"Получихме разрешение да посетим личната зоологическа градина и японската градина на двореца на Негово Императорско Величество. Казаха ни, че гепардите на императора са питомни, така че аз влязох в клетката на единия, за да си поиграя с него. Всичко вървеше прекрасно, докато някакъв човек навън не изпусна чадъра си и изплаши животното. Набързо излязох оттам", разказва Лиман. Негов приятел заснел случката. Тогава двамата тръгнали откъм задната част на двореца и се натъкнали на гледката, в която императорът излизал с тъмночервения си ролс-ройс, заобиколен от въоръжените си с пушки бодигардове.

"На следващата година, когато посетих отново Адис Абеба, карах джип, когато видях кортежа на Негово Императорско Величество срещу мен. Аз излязох от джипа и му се поклоних, както правеха всички останали. Това изобщо не накърни демократичните ми разбирания, защото изпитвах огромно уважение към направеното от Негово императорско величие за Етиопия", пише още Ричард Лиман.

Следващата му среща е, когато е поканен на прием при Хайле Селасие в двореца "Джубилий".

"Негово Императорско Величество влезе от парадните врати, които бяха охранявани от двата му гепарда. Поздравих този, с когото вече се бях сприятелил", разказва Лиман. Той внесъл тайно в залата малкия си касетофон "Филипс" и направил запис на речта на императора.

Двете малки шпаньолчета постоянно се мотаели в краката на етиопския владетел.

"По-късно разбрахме, че Негово императорско величество се забавлявал, като насъсква кученцата да душат министрите му", пише още в книгата. Ако кучето усети някакво несъгласие на министъра, предупреждавало Хайле Селасие и той вземал мерки срещу провинилия се.

ДАР: Джевахарлал Неру (бащата на Индира Ганди) подарил два азиатски лъва на Хайле Селасие, които били кротки като кучета.
ДАР: Джевахарлал Неру (бащата на Индира Ганди) подарил два азиатски лъва на Хайле Селасие, които били кротки като кучета.