Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

16 октомври 2020 г. Президентът Румен Радев се ръкува с командващия ВВС ген. Димитър Петров. Само след ден Петров се оказва с положителен PCR тест. В неделя държавният глава е уведомен за това.
Снимка: Фейсбук/ВВС
16 октомври 2020 г. Президентът Румен Радев се ръкува с командващия ВВС ген. Димитър Петров. Само след ден Петров се оказва с положителен PCR тест. В неделя държавният глава е уведомен за това. Снимка: Фейсбук/ВВС

Към президента ще бъдат приложени нормативни уредби, каквито съм към момента. В петък той е бил в контакт с ген. Димитър Петров, а на 18-ти генералът е дал позитивен резултат на тест за коронавирус. Знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Евтим Евтимов, че ген. Петров е заразен. Какво се е случило оттам нататък... мерките са еднакви за всички. С пристигането си в България той се счита за контактно лице, ще бъде поставен под карантина, ще му бъде предложен PCR тест на летището и докато излязат резултатите, ще е под карантина. На екипажа ще им бъде предложен PCR тест на място на летището, да се наблюдават, ако имат симптоми, да уведомят личния си лекар или РЗИ, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг.

Днес директорът на РЗИ-София е уведомен, че президентът е бил контактен на положителен с PCR тест, уточни той.

Поясненията идват на фона на прекъсването на визитата на Румен Радев в Естония. Той пристигна там в понеделник, 19 октомври за участие в срещата на Инициатива "Три морета", обединяваща 12 държави от Балтийско, Черно и Адриатическо море.

Във вторник трябваше да се състои церемонията за началото на неговото официално посещение в Естония, но в понеделник вечер се изясни, че преди да излети за Естония той е бил в контакт със заразен с COVID-19, съобщи днес, 20 октомври, пресслужбата на президента на Естония, цитира Интерфакс. Самата президентка на Естония Керсти Калюлайд написа на официалната си страница във фейсбук, че до тях е достигнала информация, че президентът Радев е имал контакт със заразен, поради което визитата му е била отложена. Също според нея българската делегация е била изолирана в хотела си.

Радев не присъства в понеделник и на вечерята на Инициативата "Три морета" в Талин по тази причина, написа Калюлайд.

По-рано от прессекретариата на президента заявиха, че "Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус".

"По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен.", се казва още в съобщението.