Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на БСП Корнелия Нинова СНИМКА: БСП
Лидерът на БСП Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

Искаме да бъде актуализиран Национален план за готовност при грипна епидемия, за да има ред, предвидимост и отговорни лица в правителството и да не се допуска паника и хаос. За това настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

„Всеки ден излиза нова информация за случаите на заразени с COVID-19. С наближаването на зимата ще се увеличат и грипните заболявания. Още от сега болниците започват да изпитват затруднения. Видяхме вчера случаите в Търговище, Гоце Делчев, Петрич. При първия прилив на COVID- 19 не бяха подготвени като държава и правителство. Действаше се ад хок“, каза Нинова.

“Създаде се паника у населението с непремерени изказвания за катафалки, трупове. Променят се решения в рамките на 24 часа, което доведе до хаос в обществото, в икономиката, в ситуации на задръствания. Сменяха се хора в националния щаб, които взаимно си противоречаха в оценките на ситуацията. Това доведе до още по-голям хаос. Държавният резерв не беше подготвен за реакция в първия момент. Не бяха защитени лекарите, някои отказваха да влязат необезопасени в инфекциозните отделения", продължи тя. Обясни, че планът бил готов от 2006 г. и последно обновен през 2017 г. Не разбирала защо не се е актуализирал тази година предвид пандемията, защото в документа има данни за лечебните заведения, вида и необходимия брой лекарства и анти-грип вирусни препарати и неспецифични средства за лечение.