Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Империята става най-голямата в историята благодарение на хитростта на търговци и силата на флота

Първата успешна британска колония в Новия свят е основаният през 1607 г. град Джеймстаун. Това се случва цели 114 г. след като Христофор Колумб завоюва най-ранното испанско владение отвъд Океана на остров Испаньола. Англичаните стартират колонизацията с над век закъснение, но въпреки това около 300 години по-късно в края на XIX в. владеят най-голямата империя, съществувала някога на Земята. Тогава Лондон управлява почти една четвърт от сушата и една четвърт от населението на Земята. „В империята на кралица Виктория слънцето никога не залязва“ е бил популярният израз на времето, който е давал представа за необятността на завладяното от сравнително малката преди това островна нация. Контрастът в мащаба прави постигнатото от британците още по-впечатляващо. Държава по онова време с население под 40 милиона души управлява почти 10 пъти повече хора от най-различни култури и разпръснати на 5 континента.

Както за повечето големи събития в историята, така и за разцвета на Британската империя трудно може да се посочи една конкретна причина. Анализът на историческите събития обаче показва, че противно на общото схващане британците в нито един момент от този процес не са имали произволно посочване на територии за завладяване от кралете или кралиците в Лондон. Стечението на политически, демографски и икономически обстоятелства тласка англичаните към колонизация на територия след територия. Всичко това става с помощта на три много важни фактора: хора, умения и ресурси.

Хората изградили империята основно в търсене на търговска печалба или религиозна свобода, а не заради заграбване на земи. Уменията да доминират над света пък дошли с бурното развитие на индустрията, корабоплаването и икономиката. Средствата, задвижили процеса, били не само наличните във Великобритания под формата на кораби, финанси и военна мощ. Важен фактор бил и стремежът към липсващи ресурси. Трябвало да се набавят памук, кожи, чай, тютюн и подправки, палмово масло, диаманти и кафе за новия богат начин на живот на поданиците на короната. Историята на британското присъствие е уникална във всяко кътче на земното кълбо, но резултатът бил един – доминация.

Всичко започва от една от най-успешните кралици в английската история – Елизабет I.

Какво предопределя нататък британския възход - четете в "Космос"