Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При прилепите у нас не се откриват резервоари от коронавируси, както при китайските. Пази ни и ваксината БЦЖ

Учените: Ако беше създаден в лаборатория, генетичният му код щеше да е по-устойчив

Д-р Ли Ян: Направен е в Ухан за 6 месеца, използвайки два други патогена

Две обстоятелства благоприятстват пандемията в България да протича сравнително леко. Едното е задължителната ваксина БЦЖ срещу туберкулоза, която се поставя няколко пъти от бебешка възраст до 17 години. А второто е, че в популациите на прилепите на наша територия не се откриват резервоари от коронавируси, както при китайските.

“Че Господ е българин, се доказа не само през 1993 г. на стадиона "Парк де Пренс" в Париж, когато елиминирахме Франция за световното по футбол, но и сега”, заяви молекулярният биолог проф. Маргарита Апостолова от БАН на семинара в Албена.

Проф. Маргарита Апостолова, молекулярен биологот БАН
Проф. Маргарита Апостолова, молекулярен биологот БАН

Според нея митовете за изкуствения характер на вируса, чийто най-стар прародител е датиран чрез специален анализ около 9000 години преди Христа, са устойчиви и много хора вярват в тях. Учените обаче не намират никакви основания да смятат патогена, причинил пандемията, за биологично оръжие.

Отговорът защо се е появил по естествен път, се крие в геномната му последователност

– в т.нар. нуклеотиди, от които е съставен генетичният код на всяко живо същество. При SARS-CoV-2 той наброява само 30 000 единици. За сравнение човек има около три милиарда.

Тази съвкупност може да даде информация за цвета на косата и очите, пола и произхода на човека. Затова експертите използват тези данни, за да разберат откъде произхожда причинилият пандемията коронавирус. И от това, което наблюдават, правят изводите, че ако някой е искал да създаде вируса като биологично оръжие, е нямало да използва точно тази последователност на кода, която се е получила.

Какво е характерно за нея?

„Тя предполага, че в един момент вирулентността (заразността) ще намалее. Ако е имало опити за лабораторно създаване, нямаше авторите им да предвидят подобно нещо", категорична е проф. Апостолова. Те биха използвали код, който да не позволи на вируса да умре.

Има начин такъв патоген да бъде създаден в лаборатория,

като се използват познатите досега и се пристъпи към серийно размножаване, мутации и селективно размножаване, което имитира естествена еволюция, казва микробиологът. Но проф. Апостолова не вижда подобни признаци.

За разлика от нея китайката Ли-Менг Ян заяви пред американската Фокс тв, смятана за приближена на Доналд Тръмп, че има доказателства, че коронавирусът е произведен в лаборатория в нейната родина.

“Научната общност мълчи и работи заедно с Китайската комунистическа партия и не иска хората да знаят истината. Затова ме уволниха и ме преследваха. Китайската комунистическа партия желае да изчезна", каза Ли по Фокс тв.

Ли-Менг Ян бяга от Китай, защото е репресирана.
Ли-Менг Ян бяга от Китай, защото е репресирана.

След като обвини Пекин, че не е направил нищо, за да спре разпространението на вируса от лабораторята в Ухан, нейният акаунт в туитър е спрян с обяснението, че нарушава правилата на социалната мрежа.

Тя сподели, че докато разследвала случаите на пневмония в епицентъра на пандемията, се

натъкнала на смущаваща информация

за коронавируса. Опитала се да сигнализира Световната здравна организация, но не получила никакъв отговор. Ли Ян обвини китайските власти, че са пренебрегнали предупрежденията й и са оставили света да страда, вместо пандемията да бъде овладяна навреме.

“Този вирус няма естествен произход – изтъкна тя. – Геномната последователност показва човешка намеса. На тази основа всичко може да се изясни. Дадох доказателства, за да кажа на хората, че е измислен в лаборатория в Китай и защо само те може да са го произвели."

Коя е д-р Ли Ян?

Водещият я представя като доктор вирусолог, без да добави какви са квалификациите и експертизата й. Работи за Общество за върховенството на закона.

На сайта му е публикувано видео от бившия съветник на Доналд Тръмп Стив Банън, който рекламира дейността на организацията.

Освен това Ли Ян е написала доклад, публикуван в платформата за отворени изследвания на ЦЕРН “Зенодо".

Озаглавен е “Необичайните характеристики на генома на SARS-CoV-2, които предполагат лабораторна модификация, а не естествена еволюция на неговия вероятно синтетичен път". Според “Форбс"

научните публикации нямат толкова

дълги заглавия,

а в “Зенодо" може да публикува всеки, който има интернет. Учените отхвърлят теорията й, защото докладът не е рецензиран от специалисти, каквато е обичайната практика.

“Научните списания цензурират мненията

на всички, които говорят за изкуствен произход на SARS-CoV-2", казва още д-р Ли. Тя твърди, че той е лабораторен продукт, създаден чрез използването на два други вида коронавируси от прилепи - ZC45 и/или ZXC21 като основа и/или гръбнак. Според публикацията вирусът, довел до пандемията, може да се синтезира от специалисти в рамките на 6 месеца.

Авторите твърдят, че приликата в S протеина в шипчето на вируса с този на SARS от 2002-2003 г. е подозрителна.

Според тях коронавирусът съдържа определени сегменти, които засилват вирусната инфекциозност. Подобни участъци липсват в същия клас патогени, които се срещат в природата. Д-р Ли и нейните трима колеги твърдят, че това предполага голяма вероятност причинителят на COVID-19 да не е продукт на естествената еволюция и това би могло да се вмъкне в генома му чрез определени техники. Парадоксално, но д-р Ли казва, че това, че геномната последователност на вируса е подобна на коронавирусите при прилепите,

не означава, че

той е биооръжие

Много учени обвиняват д-р Ли, че не се позовава на конкретни факти.

За да се разбере със сигурност откъде точно е произлязъл SARS-CoV-2, той трябва да претърпи 50-годишна естествена еволюция. Чак през 2070 г. ще може да се каже дали наистина е дошъл от коронавируса при прилепите. Засега се знае, че 79% от структурата му повтаря тази на SARS от 2002-2003 г., но колкото и да изглежда висок процент, не е гаранция.

“79% ни се струват достатъчно много,

за да се направи изводът, че двата са почти идентични в генетичния си код. Но не е така. Само за сравнение нека да припомним, че генетичните кодове на шимпанзетата и човека са идентични в 96%. Виждате колко огромна е разликата от 4%", коментира проф. Апостолова. Затова трябва да се изчакат 50 години. А дотогава конспиративните теории ще продължат да се разпространяват.