Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колумбиецът продавал улова си на пазара, за да оцелява семейството му

Бака дебютира чак на 23-години в професионалния спорт, а се превръща в герой на европейски финал

Често казваме, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Този израз превърнал се в клише, напълно отговаря на историята на колумбийския нападател Карлос Бака.

Голаджията може и да не е най-великият играч в света, но доказа, че е на нужното ниво да се състезава в редица европейски елитни отбори. До голяма степен неговия пробив във футбола е една сбъдната приказка. На 23-годишна възраст Лионел Меси вече бе спечелил два пъти "Златната топка", а Кристиано Роналдо бе вкарал над 100 професионални гола. На тази възраст обаче Карлос Бака

работи на няколко места, за да издържа семейството си.

Чак след това тръгва да прави кариера в професионалния спорт и стига до националния отбор и трансфер в италианския гранд "Милан". Преди навлизането му в голямата игра животът на колумбиеца е постоянна битка за оцеляване.

Израствайки в село на име Пуерто в голяма беднотия, той често придружавал своя баща Гилберто по време на риболов. Таткото бил доволен от чувството за отговорност на сина си, но не спирал да подкрепя мечтата му да играе футбол.

Така младият Карлос съчетавал изявите си в аматьорски мачлета със задължението да продаде рибата, която е уловил с баща си. Парите все не стигали и на бъдещата звезда се налагало да заработва по още някое песо като шофьор на автобус или като кондуктор, който проверява билетите в градския транспорт.

През многото прекарани часове в морето и зад волана съзнанието на Бака било на друго място. Мечтаел за големите европейски стадиони, за красиви голове и за любовта на тълпата.

"На 20 години живеех в моето село и работех като асистент на шофьора на автобуса. Животът ми бе много труден. Когато отидох на проби и ме взеха в "Атлетико Хуниор", също нямах лесно начало", споделя нападателят през 2013 г. пред "Марка".

Бака не успява да стартира добре в новия си тим.

Пренебрегван е за сметка на други играчи и в крайна сметка е натирен в по-слаб отбор. Предишните му шефове не забравят за него и след три години го връщат обратно в първия тим на "Атлетико Хуниор".

Игрите на Карлос Бака надминават и най-смелите очаквания и той започва да се превръща в основна фигура за отбора, отбелязвайки попадение след попадение.

Нападателят става голмайстор в турнира за купата на Колумбия.

Като водещ реализатор на "Атлетико Хуниор" той е с огромна заслуга за спечелената титла на Колумбия през 2010 г.

През същата година играчът се жени за дългогодишната си приятелка Шайра Сантяго, която също като него е със скромен произход. Тя не спира да вярва в любимия си и да го подкрепя в желанието му да сбъдне бленуваните си мечти. В този период най-голямата от тях е да играе в Европа. Не липсват и желаещи от Стария континент да го имат в редиците си. Италианският "Киево" и руският "Локомотив" (Москва) имат сериозни мераци да привлекат футболиста. Точно когато трансферът на колумбиеца на Апенините изглеждаше сигурен, белгийският гранд "Брюж" изважда 1,5 милиона евро и успява да измъкне нападателя под носа на отбора от Серия А.

Мечтата на момчето, което до 23 години е продавало риба и билетчета в градския транспорт, се сбъдва. Бака става голмайстор в белгийското първенство, като през втория си сезон печели и наградата за най-добър играч в шампионата.

Общо за двете години в "Брюж" се разписва 28 пъти в 45 срещи, а тези му изяви го отвеждат до

трансфер на "Рамон Санчес Писхуан".

Не бяха много хората, които очакваха той да се наложи в "Севиля". Андалусийци тъкмо бяха привлекли Кевин Гамейро от "Пари Сен Жермен". Карлос Бака обаче не само се утвърди в състава, но се превърна в един от топнападателите в света.

Колумбийският национал имаше средно по гол на всеки два мача. Наставникът на "Севиля" Унай Емери го описва така:

"Той има отлични умения и изключителен състезателен дух. Винаги иска още и още. Наречете го глад за успехи. За мен е чест, че го имам в състава си!"

Със севилци Бака печели трофея от "Лига Европа" в две последователни години, като през втората - 2015 г.,

той е главното действащо лице,

а мечтата му цяла Европа да впери поглед в него вече е факт.

Севилци надделяват над украинския "Днипро" с 3:2, а два от головете са реализирани със завидно майсторство от голаджията. Интересното е, че в този финал нападателят докосва едва 26 пъти коженото кълбо. Само защото той не е играл много с топката, не можехме да го определим като мързелив. Дори в действителност беше точно обратното.

Бака беше навсякъде, търсеше празни пространства, бореше се, увличаше противникови защитници. Секунди преди последния съдийски сигнал на финала във Варшава той беше сложил ръце пред насълзените си очи. Когато реферът сложи край на мача, съотборниците му започнаха празненствата, а Карлос остана на скамейката разплакан. След това вдига поглед и ръце към небето и се отправи към трибуната с привържениците на "Севиля", за да празнува.

През този фантастичен сезон той отбелязва 35 гола

- 28 в испанския шампионат и 7 в Лига Европа. Така през лятото на 2015 г. италианският колос "Милан" брои 30 милиона евро за подписа на новата звезда. Престоят му в "росонерите" е относително разочароващ, а единственото отличие, което Бака печели със закъсалия гранд, е суперкупата на Италия през 2016 г. След два сезона на "Джузепе Меаца" Карлос е преотстъпен, а по късно и закупен от "Виляреал". На национално ниво Бака е част от отбора, спечелил бронзовите медали на Копа Америка в САЩ през 2016 г., което е юбилейно издание в чест на стогодишнината на турнира.

След това

представлява родината си на мондиала в Русия през 2018 г.

За негово разочарование, той е един от футболистите пропуснали дузпа в сблъсъка с Англия на осминафиналите, като в крайна сметка лотарията прати "трите лъва" напред в надпреварата.

Лекият спад във формата на голмайстора доведе дотам, че не взе участие през миналата година на поредното издание на Копа Америка в Бразилия. Макар и да не бележи толкова често, колкото преди, Бака се превърна в изключително важен играч за клубния си "Виляреал".

Колумбиецът бе с голяма заслуга за това отборът да завърши на пето място в Ла Лига, даващо право на участие в турнира Лига Европа. Кой знае, може би някогашният рибар e готов отново да покаже майсторството си в тази надпревара.