Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Световния шампион от 2002-ра така и не успя да спечели Шампионската лига с каталунците, но остана в сърцата на феновете с красивите си и важни голове

Геният на един млад бразилец омайва всички фенове на великата игра в началото на 90-те. В страната на "кариоките" специалистите предсказват бляскаво бъдеще на Витор Борба Ферейра - наричан просто Ривалдо. Още като тийнейджър младокът впечатлява с екипа на "Санта Круз", откроявайки се както с голмайсторските си качества, така и с умението да създава възможности за реализиране на попадения на своите съотборници.

Съвсем логично нападателят минава през местните грандове "Коринтианс" и "Палмейрас", а

майсторството му с топка в крака очаквано го довежда в Европа. Дебютният му сезон на Стария континент също е впечатляващ - 22 гола в 41 мача за испанския "Депортиво" (Ла Коруня). В края на шампионата пред новия тим на Ривалдо в класарането на испанската Ла Лига остават единствено "Реал" (Мадрид) и "Барселона".

Именно в каталунския гранд името на Витор Борба Ферейра ще стане разпознаваема марка по целия свят

през следващите години. Но малко преди да започнат геройствата му, през 1997 г., ситуацията в испанския клуб никак не е розова. Феновете са адски недоволни от стила на футбола, налаган от сър Боби Робсън, а напрежението на "Ноу Камп" ескалира, когато президентът Жозе Нунес позволява на

феномена Роналдо да напусне

след едва един-единствен сезон в отбора. Всички искат две неща - нов треньор с различна философия и актуална звезда, която да замести Роналдо.

Със заемането на треньорския пост от нидерландеца Луис ван Гаал в голямата трансферна цел пред "Барса" се превръща англичанинът Стийв Макманамън, но трансферът се проваля. Така ръководството и треньорът се спират на талантливия Ривалдо, който по това време все още не е сред най-популярните играчи в Европа.

Ако бразилецът е смятал, че в "Барса" ще повиши нивото си то определено е бил прав. По-време на престоя си на "Ноу Камп" Ривалдо стигна върха в своята кариера.

Съчетаващ бързина, умения да финтира съперникови играчи, както и притежаващ

убийствено точен удар от всякаква дистанция,

бразилецът бе разположен от Ван Гаал да играе в ляво на полузащитата на тима.

От 109 гола, които Ривалдо вкара за пет сезона за "Барселона", само 12 бяха с десния крак. Противниците му бяха запознати с тази статистика,

но пак им беше невъзможно да го спрат да бележи.

Бразилецът доби популярност с вкарването на зрелищни голове, като 15 от тези 109 бяха свободни удари, а други 10 бяха извън границата на наказателното поле. Освен красиви попаденията на бразилеца бяха и изключително важни и донесоха някои от запомнящите се триумфи на каталунския гранд. Така например той отбеляза общо пет гола във вратата на големия враг "Реал" (Мадрид) - четири от които бяха решаващи.

През 1999 г. логично Ривалдо печели най-престижното индивидуално отличие - "Златната топка". Той имаше голяма заслуга за двете поредни титли на каталунците, както и за триумфа в турнира за Купата на краля. Когато треньорът Ван Гаал е освободен, Ривалдо най-накрая получава жадувания от него номер 10.

Въпреки скандалното напускане на Фиго в посока омразния "Реал" (Мадрид) очакванията бяха, че "Барселона" най-накрая има нужния отбор, който да върне европейската слава на тима от ерата на Кройф. Междувременно на поста старши треньор е назначен Лоренцо Сера Ферер, който е силно желан от новия президент на клуба Жоан Гаспар. Кампанията обаче се оказва катастрофална за "Барса".

Отборът завършва на четвърто място в Ла Лига, а в Шампионската лига претърпява унизително

отпадане в групата на турнира.

За Ривалдо годината е изключително успешна индивидуално. Той се разписва общо 35 пъти ,като бележи и феноменален хеттрик срещу "Милан" за крайното 3:3 на "Джузепе Меаца".

В края на сезона обаче звездата забива още по-впечатляващ и значим хеттрик. Мачът е от последния кръг срещу "Валенсия", като само победа щеше да позволи на каталунците да изместят "прилепите" от четвъртото място. даващо право на участие в Шампионската лига. Срещата върви при резултат 2:2, когато Ривалдо се разписва за трети път в двубоя след фамозно изпълнение на задна ножица

извън наказателното поле. Голът, паднал в добавеното време на мача, съвсем очаквано бе повтарян отново и отново и до голяма степен спаси "Барселона" от абсолютно фиаско през сезона.

Последвалият сезон 2001/2002 изненадващо се оказва и най-слабият за бразилеца със синьо-червената фланелка. Носителят на "Златната топка" се разписва само 13 пъти, а тимът за трета поредна година остава с празни ръце.

Въпреки неубедителните си игри "Барселона" някак си съумява

да се промъкве до полуфиналите на Шампионската лига.

За съжаление на всички в каталунската столица техните любимци са сразени от вечния враг "Реал" (Мадрид) с 0:2 на "Ноу Камп" и след равенство в ответната среща на "Сантяго Бернабеу" "белите" продължават към финала, където печелят и деветата си купа в най-престижния европейски клубен турнир.

За Ривалдо най-доброто предстоеше. На световното първенство в Япония и Южна Корея през лятото със своите пет попадения той е един от най-силните играчи на шампионата. Бразилия записва седем победи от седем мача и логично завършва като световен шампион след победа над Германия във финала с 2:0. Същото лято Витор Борба Ферейра, който вече бе признат за един от най-добрите играчи изобщо в историята на футбола, слага край на кариерата си в "Барселона", приемайки ново предизвикателство.

Ривалдо облича екипа на италианския "Милан". По ирония на съдбата през сезон 2002/2003

бразилецът печели Шампионската лига,

макар и да не играе редовно под ръководството на Карло Анчелоти. В същия момент кризата в бившия му клуб се задълбочава и "Барса" завършва едва на шеста позиция в Ла Лига.

Така, макар и да не достигна европейския връх с любимата "Барселона", изумителният Ривалдо завинаги остана легенда на тима. Феновете на каталунците и до ден днешен го нареждат след любимите си играчи, а той ще бъде запомнен като най-добрият играч в една не особено успешна ера за гранда от Каталуня.