Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитрий Полянский
Дмитрий Полянский

Вътрешната ситуация в Беларус не трябва да се обсъжда в Съвета за сигурност на ООН, тъй като само жителите на страната могат да разрешат вътрешните й проблеми. Това заяви първият заместник постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски след края на закритите консултации на Съвета за сигурност на световната организация, посветени на Беларус и състояли се тази нощ, предаде ТАСС.

Полянски написа в туитър, че по време на дискусията Русия е обърнала внимание на двойните стандарти на западните й колеги в Съвета, които не внасят за обсъждане в него сходни следизборни проблеми и случаи на полицейско насилие в техните страни, предава БТА.

Консултациите се състояха по инициатива на САЩ и на Естония.

Днес Европейският съвет ще дискутира също въпроса за Беларус, припомнят световните агенции.

Преди това заседание австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че е необходимо в Беларус да бъдат проведени нови избори за президент, които да бъдат свободни и справедливи, предаде ТАСС. Според него изборите на 9 август не са били нито свободни, нито справедливи.

Темата Беларус беше дискутирана и в телефонен разговор между държавния секретар на САЩ Майк Помпейо и германския външен министър Хайко Маас, предаде ТАСС. Германия е ротационен председател на ЕС.

В разговора е била засегната темата за сътрудничеството по редица въпроси, свързани с Беларус, но също и с Иран и Русия, се казва в съобщение на Държавния департамент на САЩ.