Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Принц-астронавт и 33-годишна дама, влюбена в Андромеда, прокарват пътя на страните си към Луната и Марс

Краят на петрола вече е на хоризонта, с кризата цените на черното злато удариха рекордно дъно и с пресъхването на кранчето на петродоларите двете най-богати арабски държави побързаха да обявят плановете си да атакуват Космоса. Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства почти едновременно дадоха заявки с амбициозни програми, които имат обща цел – да вдъхновят бъдещите поколения да мечтаят и да търсят нови възможности и стратегически ресурси сред звездите.

На 20 юли Дубай изстреля с японска ракета апарата „Амал“ (в превод „Надежда“), който след 7 месеца трябва да достигне орбитата на Марс. Целта е апаратът да изследва температурата,

опустошителните бури

и климата на Червената планета. За страната това е огромен успех, защото емирът бе разпоредил апаратът да бъде произведен в лаборатория в Дубай.

Задачата бе страната да има своя сонда в орбита около Марс през 2021 г., когато се навършват 50-години от създаването на Обединените арабски емирства.

Начинанието бе доста рисковано, като се има предвид липсата на опитни инженери, физици и учени в тази област, но когато апаратът излетя с японската ракета, сълзите на екипа рукнаха от възторг. Днес „Амал“ пътува към своята крайна цел – Червената планета, но тепърва й предстои истинското изпитание. Над 50% от мисиите до Марс завършват с провал. Така че ако арабите успеят, това ще е успех, който ще се помни дълго. Още повече, след тях в рамките на 30-ина дни Китай и САЩ също ще изстрелят свои апарати – първият ще е в орбита, а вторият ще се приземи на Марс.

Идеята на емирството е, ако всичко върви по план, сондата да обикаля около планетата в продължение на две години, за да събере всички възможни данни.

Ръководител по научната част на целия този сложен проект е една млада дама на 33 години. Звучи като фантастика за тази част на света, но Сара ал Амири е само 12-годишна, когато за първи път вижда снимки на най-близката до нас галактика Андромеда.

Каква е целта на принца и на влюбената в Андромеда Сара, четете в новия брой на сп. "Космос".