Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не бива да се прекалява с Инстаграм, Фейсбук и Тик Ток

Вечно чувство за потиснатост, апатия и неудовлетворение. Всичко това може да са симптоми на болестта „социална мрежа“. Тази пристрастеност се проявява и физически - с мигрени, промени в кръвното налягане, отпадналост, проблеми със съня, безсилие, мускулна слабост.

Социалните мрежи правят стандартните социални сравнения наистина опасни и подтикват към депресия, подчертава професор Лори Сантос, водеща на курса „Науката на благоденствието“ в университета „Йейл“.

Тя обяснява, че сегашното поколение младежи е едно от първите, които трябва да се справят още от ранна възраст с феномена на социалните мрежи: „Проблемът се състои в това, че този тип платформи съвсем не дават реална информация за живота на другите.

Нима хората изглеждат толкова добре, както на снимките в Инстаграм, и нима се забавляват чак толкова много, колкото споделят в Снапчат. Реалността, представяна в социалните мрежи, просто не е реалност.“

Според Сантос рискът се състои в това, че потребителите са изложени на тези норми – че хората са непрекъснато щастливи, че имат страхотни тела, че притежават всякакви прекрасни вещи. А всичко това е предпоставка за отключване на депресии: „Защото младите живеят в среда на измамни социални сравнения. А когато обектите на подражание са нереалистични, тогава чувството на потиснатост се увеличава. В реалния живот всеки има моменти на върхове и спадове, но в Инстаграм, Фейсбук, Снапчат или Тик Ток се публикуват единствено позитивните изживявания, а дори и те са преувеличени и редактирани. Хората просто не споделят гадните си моменти. Така рисуват картина, която съвсем не отговаря на реалния им живот.

Другите не виждат правилното разпределение от последователни върхове и спадове, което наблюдават в своя живот, затова колкото повече време прекарват в социалните мрежи, толкова по-потиснати и депресирани се чувстват. А това е жалко – защото те на практика не се сравняват с реални личности, а с измислената версия на другите.“

Как социалните мрежи са се превърнали в парад на придобивките и още за вредите от тях - четете в "Космос"