Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В писмо до Каравелов: Общи да го махнете, иначе не сме вече в работа!

До 26 октомври 1872 г. Левски не е бил известен на Османската империя. Дотогава те не са знаели дори как е изглеждал Апостола. Затова за тях снимката на Джингиби, намерена у Димитър Общи при задържането му, е истинска находка.

Това се доказва и от няколко запазени исторически хроники.

На 1 декември 1872 г. министърът на вътрешните работи на Османската империя хвали управителя на Дунавския вилает за намерената снимка у Димитър Общи.

В същото време руският вицеконсул Найден Геров пише на руския посланик Николай Игнатиев, че османските власти са намерили "негатив от стъкло от фотография на Васил Левски".

Няколко дни по-късно на в свое писмо от 7 декември 1872 г. Данаил Попов описва срещата си с посетилия го Ованез Аладжаджиян, който му казва, че турците имат портрет на Левски.

Попов също притежавал фотография с образа на Апостола в голям формат, където той е в цял ръст, облечен в хусарско-гренадирска униформа, със сабя в ръка. Когато Аладжаджиян осъзнал, че човекът от портрета и от снимката у османските заптиета е един и същ, Попов го заблудил, че това е негов приятел влах - офицер.

"До получаване на Каравеловия архив от Сърбия заловените и преписани две негови писма и естествено умопомръчителните от следствието разкрития, направени от Общи, турците не са имали представа за мащабите на революционната дейност на Левски за неговата военна вътрешна организация - категоричен е изследователят. - Тоест изложените нови копия от османските архиви не дават никаква информация за системно и методично следене на Васил Левски от османската полиция, нито дават информация, че лицето им е познато."

Тренев допълва, че според негови данни снимката, която е представена в новите документи за Левски, не е тази, която е намерена у Димитър Общи и използвана за издирването му. Апостола подарява снимката, по която го издирват, на Димитър Общи в София. Този въпрос обаче все още е спорен и вероятно ще трябват допълнителни доказателства преди противоречията да бъдат решени.

Друг интересен момент в историческите хроники е, че Левски не е одобрявал действията на Димитър Общи, а внедряването му в групата пък не било случайно.

“Поведението на Общи предизвиква Левски да пише през юли 1872 г. до Каравелов: "Димитър Общи ще го извадим от служба поради неспособностите му!

Естественият му характер е да се хвали и да лъже,

но пред съучастниците си - както и да е.

Проблемът е, че ходи по кръчмите и говорел на хората да купуват оръжие, защото през лятото ще има нещо.

Тук-там е лъгал, че бил пренесъл 1000 иглянки пушки. Общи да го махнете от нашите места и писаря му също, защото инак не сме вече в работа.”

Димитър Общи разкрива пред османските власти цялата схема на Левски
Димитър Общи разкрива пред османските власти цялата схема на Левски