Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Василев
Цветан Василев

До юни 2014 г. банкерът Цветан Василев изглеждаше като един от най-могъщите хора в България. Българският “Форбс” го подреждаше в класациите си като най-влиятелния, с богатство, оценявано на 700 млн. лева.

КТБ, на която бе мажоритарен собственик и председател на Надзорния съвет, се ползваше със специално отношение от политическия елит.

През 2015 г. бе оповестен списък с посетителите при Василев в централата на банката. Гостите бяха от почти целия политически спектър - от БСП и ДПС, през десни и ВМРО и АБВ, до Марешки (който още не бе в политиката) и бившия министър-председател Иван Костов (който вече не бе в нея).

Цветан Василев иска да бъде приеман като индустриалец и банкер, който инвестира в успешни проекти. Държавното обвинение обаче разчита рецептата на богатството му като модел, при който взема чужди пари и ги прави свои.

Във върховете бурите

идват бързо и

удрят тежко

13 юни 2014 г.: прокуратурата и полицията претърсват офиси на Василев на бул. “Цар Борис III”.

14 юни: банкерът отпътува от България (според основния свидетел по делото Бисер Лазов, който бе негов главен финансист). Първата спирка на Василев е Солун, после Виена, а през последните години Белград.

20 юни: пред КТБ се извиват опашки от вложители, притеснени за спестяванията си. Банката е затворена.

28 юли: Василев е обвинен и обявен за издирване с европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол.

16 септември 2014 г.: предава се на сръбските власти в Белград и оттогава се чака екстрадирането му в България.

Образование

Василев, който е роден в Габрово, започва да следва “Външна търговия” в Полша, но довършва висшето си образование в УНСС през 1985 г. След това около 7 г. е научен сътрудник в Икономическия институт на БАН.

Кариера

Възходът в бизнеса започва през 1992 г., когато основава с Максим Димов финансово-брокерска къща “Бромак” и самостоятелно “Фина-С”.

Димов, който за кратко е в политиката като депутат от ДПС, по-късно работи и с Васил Божков като ръководител на строителния му бизнес.

И двете брокерски къщи “Бромак” и “Фина-С” оцеляват дълго, стават акционери в много дружества на Василев, а “Бромак” е дори акционер в КТБ.

В онези първи години обаче това са по-скоро вериги от обменни бюра за валута. Постепенно започват да се занимават с валутно-финансови операции.

П

рез 1995 г. Цветан Василев става началник на управление “Валутни операции и ликвидност” на Централна кооперативна банка, а през 1997 г. се издига до член на съвета на директорите на банката.

На практика той е банков служител, наемен работник, макар и на висок пост. За кратко работи като началник-управление “Пазари и ликвидност” в ТБ “България инвест”, която по-късно е купена от “Алианц” и става Банка Алианц България.

Добрите години

настъпват по времето, когато министър-председател е Иван Костов и управлява СДС, както и след 2000 г., когато Симеон Сакскобургготски се завръща триумфално, създава се НДСВ и тази нова сила печели парламентарните избори.

Василев вече е в КТБ, която по онова време е малка скромна банка. Той се издига до председател на управителния съвет и изпълнителен директор, а през 2003 г. вече е неин мажоритарен собственик и председател на надзорния ѝ съвет.

През следващите години, в които управлява тройната коалиция - БСП, ДПС и НДСВ, и премиери са съответно Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, банката се развива стремглаво, докато става четвъртата най-голяма в България, трета по печалби и абсолютен първенец по темп на растеж на депозитите.

През целия период, в който Цветан Василев ръководи КТБ, тя дава възможно най-високите лихви по депозитите на физически лица и фирми. Малко преди идването на ГЕРБ на власт през 2009 г. КТБ вече е привлякла толкова много държавни фирми да държат парите си в нея, че

концентрира

голяма част

от държавната

икономика

Около КТБ има и десетки фирми, които се занимават с много широк кръг дейности: оръжеен бизнес, телекомуникации, строителство, производства...

По тогавашни оценки в банката са съсредоточени активи за около 10 млрд. лв., като тя контролира около 12% от брутния вътрешен продукт на страната.

След обществен натиск първият финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков започна периодично да дава информация за авоарите на държавни фирми в КТБ.

Дори бяха изработени правила как държавните компании да избират банките, в които да откриват сметки.

През 2011 г. Цветан Василев вече е Мистър Икономика на годишните награди на списание “Икономика” - за “цялостен принос за развитието на българската икономика”.

Разбира се, нямаше как да не включи в “портфолиото си” и футболен отбор - “Ботев” (Пловдив).

“Новият Буров”

Една от фикс идеите на Цветан Василев бе, че едва ли не е продължител на делото на големия банкер Атанас Буров. В края на 2011 г. финансира издигането на негов паметник в градинката пред Народния театър.

Централата на КТБ по негово време се настанява в бившата Българска търговска банка на Буров на улица “Граф Игнатиев”, а той лично се разположи в неговия кабинет.

Бурната година и

половина преди

рухването на КТБ

си струва да бъде проследена по-подробно.

В началото на 2013 г. в България започва вълна от протести. Първото правителство на Бойко Борисов подава оставка.

На предсрочните избори на 12 май ГЕРБ взема най-висок резултат, но връща мандата. БСП и ДПС правят коалиционно правителство с премиер Пламен Орешарски.

КТБ слага министрите, казва Татяна Дончева пред Нова тв на 3 октомври 2013 г.

Банката на г-н Василев се утвърди като неформален коалиционен партньор на всяка власт в България независимо от нейната идеология и цели, пише “Капитал”, собственост на Иво Прокопиев, през 2013 г.

Версията на самия Василев, развита през септември 2016 г. пак в “Капитал”:

“- Преди 2009 г. с кои силни на деня имахте отношения?

- Аз познавам всички, но практически с държавата, с изключение на работата ми в един-два отрасъла, не съм имал някакви особени отношения. Ние работехме с енергетиката и това ми е налагало контакт и с министрите, и с премиерите, доколкото енергетиката е стратегически отрасъл.

По същия начин покрай военнопромишления комплекс имахме отношения с МО или междуведомствените комисии. Но това е било по логистиката на бизнеса...

В един момент през април-май 2014 г. започнах да получавам сигнали от всички политически лидери, че са вдигнали ръце от мен, защото аз съм щял да ставам премиер, искал съм да свалям Орешарски.”

Цели се

най-нависоко

На 18 юни 2014 г. депутатът от ДПС Делян Пеевски пред “24 часа” в едно от малкото си интервюта обяснява сблъсъка с банкера по следния начин:

Явно г-н Василев не може да приеме, че отказах да го подкрепя и да бъда до него в амбицията му да стане министър-председател. Не го направих, защото той отдавна е загубил представа за времето, в което живеем, и премина границата между реалното и нереалното.

Малко след като започнаха трусовете с КТБ, кабинетът “Орешарски” подаде оставка - на 23 юли 2014 г.

Случаят “Бареков”

Тези две години - 2013-а и 2014-а, са най-активни и за телевизиония Николай Бареков.

На 18 юни 2014 г. Цветан Василев обявява пред Би Ти Ви, че е подкрепил журналиста в първия етап на идеята му - като риалити шоу из страната, което е било част от програмата на Тв 7, но не и като партия.

В

интервюто за “Капитал” 2 години по-късно версията му е друга: Резултатът на Бареков, ясно е, до голяма степен беше моя заслуга.

Той има предвид, че партията “България без цензура”, създадена през януари 2014 г., на парламентарния вот на 5 октомври 2014 г. прескочи прага от 4% и влезе в Народното събрание. По това време обаче Василев вече бе беглец в Белград.

Бареков изглеждаше като необходимо зло - казва Цветан Василев. - Аз

бях разочарован

от Борисов,

а след това

от БСП и ДПС

и си казах, че е по-добре да има нещо, което да подкрепя националния бизнес. Беше ми омръзнало от непрестанния рекет на политиците. В този краен етап – края на 2013-2014 г., съм направил най-големите си грешки. Включително и с Бареков. И не толкова, че съм го подпомогнал финансово, а заради ангажирането ми с него.

Аз тогава привлякох една американска консултантска компания, която беше работила за Клинтън. Те правиха специални изследвания и не намериха по-добър от Бареков.

Самият Бареков през 2017 г. пред “24 часа” коментира налаганите от Цветан Василев твърдения, че ББЦ е личен негов политически проект, така:

Това е клевета, лъжа, просто не отговаря на истината. Тази партия е създадена от мен, аз съм нейният идеолог и съм човекът, който е носил отговорност за всички решения, вземани в тази партия, включително за огромните си кадрови грешки. ББЦ е била подкрепяна в един определен момент от телевизията, в която аз съм работил.

Но насочва вниманието към партията АБВ, намеквайки, че Василев стои и зад нея: Беше стартирана като паралелен проект на моята партия ББЦ. И в основата на този проект стоеше подкрепата както на хора от ГЕРБ, така и на хора, свързани с КТБ.(24часа)

Версията на банкера: КТБ била

жертва на “много дълбок заговор”

Цветан Василев започна с медийните изяви още от лятото на 2014 г., когато все още беше във Виена.

В обръщение от септември същата година твърди, че не е избягал, а след служебна командировка не се върнал, защото разбрал, че се готви публично да бъде задържан като председател на Надзорния съвет на КТБ.

От 13 до 20 юни 2014 г. поддържал постоянен контакт с ръководството на банката и взел тежкото решение да поиска КТБ да бъде поставена под специален надзор.

Според него КТБ е фалирала с основната роля на прокуратурата.

Твърди, че не се връща в България, защото не се чувства сигурен и не вярва, че ще получи справедлив процес.

Според него “КТБ е жертва на много дълбок заговор, за който Бойко Борисов е знаел”.

Цветан Василев разграничи натиска върху него от този на Васил Божков, като обясни, че на най-богатия българин са правени “законодателни услуги”.

С 6 г. закъснение банкерът твърди, че бил принуждаван от депутата Пеевски да купува медии, а после пък му искали проценти от бизнеси. Беглецът в Белград посочва компании, които доскоро твърдеше, че не са негова собственост - “Дунарит", “Авионамс”. И той като Божков твърди, че има документи за своите обвинения.

За разлика от собственика на “Нове холдинг”, който се изявява основно в социалните мрежи - фейсбук и туитър и в Би Ти Ви, Василев има и официален личен сайт, където помества многобройните си интервюта. Често използва и сайта “Фрогнюз”.

Едно от последните му интервюта и поместено и във фейсбук страницата му е взето от дъщеря му Радосвета, която също от години не е в България. (24часа)

Обвинен за 146 престъпления

Цветан Василев е обвинен задочно за 146 престъпления, в резултат на които той и ръководената от него престъпна група са присвоили 2,559 млрд. лева от банката и още 205,9 млн. лева от нейната главна каса.

Делото срещу банкера и още 17 подсъдими от 2 години върви в специализирания съд. До момента показания е дал само бившата дясна ръка на банкера - главният му счетоводител Бисер Лазов. Той е основен свидетел на обвинението.

Василев беше задочно обвинен на 12 август 2014 г. Обвинителният акт беше внесен в специализирания съд на 20 юли 2017 г.

Василев има общо четири обвинения. Първото е, че е лидер на престъпна група. Другите са за присвоявания на суми в особено големи размери, близо 2,6 млрд. лева.

Източването на банката ставало чрез фирми, регистрирани на името на подставени лица, на които КТБ давала кредити. Те били подчинени предимно на Василев. (24часа)