Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нови бонуси и привилегии за МВР БЕЗРЕЗЕРВНО: Проектът на Цветанов е приет без никакви дискусии в правителството.

 

УВЕЛИЧАВАНЕ на обезщетенията за служители на МВР предвижда промяна в закона за силовото ведомство. Тя е изключително кратка и категорична - засяга само пари и отпуски. Внесена е от Министерския съвет в Народното събрание миналата седмица.
Отсега нататък служителите на МВР ще получават обезщетения при пенсиониране и напускане на МВР в размер на заплатата си, увеличена със суми по 5 параграфа, по които ще се вземат допълнителни средства. Те са за изпълнение на специфични служебни дейности, за резултати в служебната дейност, за извънреден труд, за научна степен и за специфични условия на труд. Според МВР има непълнота в закона и пропуск, в който са изпаднали специфичните служебни дейности.
"Представете си барети в засада - кал, студ, дъжд - това са специфични условия на труд. А специфичните дейности са в лаборатория или с вредни вещества и химикали. Това е тежък труд" - коментират служители от ведомството на Цветан Цветанов.
Сумите, вземани по

5-те параграфа на обезщетения

са освободени от данъци. Колко точно са всички допълнителни екстри, ще определя министърът на вътрешните работи.
В бюджета за 2011 г. бяха предвидени 1,06 млрд. лв. за МВР, от които 60 млн. лв. за въпросните обезщетения. Вътрешното е единственото министерство, на което не се намалиха парите заради кризата и не се проведоха съкращения. Цветан Цветанов дори се похвали, че има увеличение в бюджета с 50 млн. лв. в сравнение с предишната година.
От силовото ведомство не можаха да дадат разяснения колко точно ще струва завишението на обезщетенията.
"При нас такава информация няма. Щом като проектът е минал през Министерския съвет и е внесен в Народното събрание, вероятно е имало някакви разчети. Тепърва предстои обсъждане, комисии и все още не е ясно за каква сума ще става въпрос", заявиха от пресцентъра на МВР на запитване на "168 часа". След като проектът е написан, той е минал на процедура на вътрешноведомствено съгласуване, като Министерството на финансите е написало финансова обосновка откъде могат да се вземат пари. От МФ заявиха, че те действително имат такива правомощия, но цялостната информация се съдържа в правителството. Парите за обезщетения са предвидени в бюджета и не се налага отпускане на допълнителни средства, казаха от Министерския съвет.
"Просто

се уеднаквява терминологията в МВР с тази в МО и в ДАНС

Разделя се допълнителното възнаграждение за специфични условия на труд на две - едната част е за специфични дейности, а другата - за специфични условия на труд", обясниха от МС.
Кратичкият проект включва и допълнителни отпуски за служителите на МВР - пак по усмотрение на Цветан Цветанов. Това важи за тези, които работят на апарати с лъчение, с инфекциозни вещества, с канцерогенни или химически елементи, галванотехника, силен шум.
"Не се знае колко ще се натовари бюджетът с тези изменения в закона. Критериите какви са специфичните служебни дейности трябва да се заложат в закон, а не чрез нормативен акт на министъра, за да не бъдат атакуеми. Да не излезе, че се приема нещо, което е трудно да се осигури финансово", коментира бившият вътрешен министър Михаил Миков.
Опозицията подозира, че привилегиите за полицейските служители не са случайно предложени преди изборите.
"Това е предизборна мярка, която не е ясно как е осигурена бюджетно", коментира бившият министър Михаил Миков.
"Цветан Цветанов е едновременно и шеф на щаба на ГЕРБ. Така ще агитират 60 хиляди души заедно със семействата им, като им вдигат допълнителните възнаграждения и отпуските. Министърът като увеличи със заповед обезщетенията, тя ще важи и за обикновените добавки към заплатите", коментираха от БСП.
В Министерския съвет промяната в закона е минала

без никакви дебати

- предлага се и се приема. Нито има доклад на министъра, нито обяснения, нито мотиви. Никой не поставя въпроса дали това е разчетено в бюджета и колко пари ще струва. Още повече че въпросните обезщетения зависят от специална заповед на Цветан Цветанов. Тоест той ще определя размера на получените пари.
Влизането на промяната в сила ще стане спешно - в момента, в който бъде публикувана в "Държавен вестник", а не три дена след това, както обикновено се практикува.Кодово название "Системата"

КОЛКО точно са допълнителните възнаграждения на служителите на МВР, остава завоалирано зад наредба на ведомството, известна под кодовото название "Системата". В нея главно действащо лице е министърът. Тя определя начина за оценяване на работата на всеки служител на МВР, както и целите му. Въз основа на "Системата" Цветан Цветанов издава заповед, която е секретна, за допълнителните възнаграждения на хората.


Челен опит

Явно правителството е почерпило челен опит от времето на социализма, коментират зевзеци. Тогава винаги преди да бъдат увеличени цените, са вдигани заплатите на полицаите, свидетелстват граждани. Така управлението на Тато си е гарантирало сигурността от потенциално недоволство. Щом като МВР е зад властта, няма никакви проблеми.


Подслушванията също минават за специфична дейност

Никой не опроверга информациите, че в бюджета на МВР са заложени 100 млн. лв. за подслушвания и проследявания. Обезщетения по новата промяна в закона ще се дават и на служители, които се занимават с тази дейност, разясниха запознати.
"Някогашната служба СКИАД работи с компютри, а тези, които се занимават със специални разузнавателни средства - също. Така че би трябвало да са поставени на една основа като специфични дейности", коментираха запознати.

 

Ненавременен управленски ход

"Това е ненавременен управленски ход, който не би помогнал на никого", коментира бившият министър по времето на Костов Емануил Йорданов. Според него еднократните обезщетения на служители на МВР, които са получили увреждания при изпълнение на задълженията си, са доста ниски. Но щом като правителството не се справяло с икономиката, това можело да настрои всички срещу служителите на МВР. Обезщетенията при пенсиониране и сега се изплащали с огромно закъснение, а увеличението им щяло да ги забави още повече.