Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Незабравка Икономова и съпругът  Борислав преди година и половина
Незабравка Икономова и съпругът Борислав преди година и половина

Незабравка Икономова, която със съгражданите си преживя 14 дни карантина, е излязла веднъж до банката, в мазето имала всичко, а с фейсбук не била самотна

Кметът Иван Кадев благодари за дисциплината и доверието, но камбаните на храма ще бият всеки ден до края на кризата

Крият ли лекарите в Банско 50 със симптоми за коронавирус?

Озадачаващата информация обяви генерал Мутафчийски и това се обсъжда най-много в зимната столица след падането на КПП-тата и карантината.

Националният оперативен щаб чака пробите на 50 души със симптоми на вирусно заболяване, които не били докладвани.

“Данните за Банско протекоха по няколко линии, но не и по много официални. Местните лекари отричаха да имат пациенти с такива заболявания, но ние установихме по друг начин, че има 50, проявили симптоми и си стоят вкъщи”, обясни генерал Мутафчийски.

“Градчето е

малко и дори в

изолация все

ще се разчуе,

че има болни

Тук се знаем до девето коляно. Целият град ме познава, говоря с много хора. Все ще се види пред някоя къща я линейка, я полиция. Май някой се опитва съзнателно да срови Банско, както казваме тук”, подозира пенсионерката Незабравка Икономова.

Дългогодишната шефка на обредния дом, пред която стотици са се врекли във вечна вярност, обяснява, че “срови” на местен диалект означава срине, съсипе.

Петимата лични лекари в града също като Незабравка са озадачени от информацията, че прикриват пациенти с коронавирус.

“Нищо не прикриваме! В понеделник дойдоха от РЗИ и им подадох името на мой пациент, отидохме до дома му и му взеха проба”, каза д-р Христина Рускова. Тя допуска, че сигналът, достигнал до националния щаб, е от недоволен пациент, който е искал да бъде изследван профилактично, без да има симптоми.

“Ето, сега вече може да се напуска градът и който иска - да се изследва в лаборатория в Благоевград. Но без симптоми да правим тестове не е редно”, казва д-р Рускова. През 14-дневната карантина тя е била на работното си място. Имала е по-малко пациенти, но пък обажданията по телефона били десетки пъти повече.

Колегата ѝ д-р Благой Терзиев обаче допуска в в тази динамична и напрегната обстановка да се появи и информация, че крият болни.

“Е, не е кой знае какво! Случва се при толкова информация да има и такава”, смята д-р Терзиев, който също е бил заедно с екипите на РЗИ и полицията, ходили да взимат проби по домовете на пациенти.

Иначе Незабравка, която се съмнява, че някой умишлено е скрил 50-те болни, харесва генерал Мутафчийски и изпълнява нарежданията му. Пускала телевизора само в 17 часа, за да го чуе, защото не иска да се натоварва с ужаса от заразата. Не иска да помни такъв свят.

За 14-те дни, в които Банско беше затворен град, е излязла само веднъж - до банката. Тогава племенникът ѝ я закарал с колата. Била с маска и ръкавици, а палтото закачила навън, когато се прибрала.

“Дори до магазин не съм ходила. Тук си имаме всичко, каквото къща държи - лютеница, туршии, компоти. А пък и какво толкова му трябва на човек, за да преживее. Няма да умре от глад! Живея на оживена улица и виждам, че и днес няма движение, както казваме - няма живо дихание”, обяснява пенсионерката.

“Бях сама, но

не и самотна

Съпругът ми Борислав почина преди година и половина. Децата със семействата си живеят в Англия, САЩ и София. Проверяваха ме по няколко пъти на ден. “Бабо, какво яде, какво прави днес” ме питаха по телефона и във фейсбук”, описва живота си през последните дни Нези. Преди година внучките ѝ направили профил. Тогава не приемала това общуване. “Сега обаче беше много полезно. Забавлявахме се в групата за бански диалект, пусках стари снимки на самодейната трупа. Спомняхме си миналото”, допълва Нези.  

След 14-дневната блокада на града КПП-тата останаха.
След 14-дневната блокада на града КПП-тата останаха.

В първия ден след отмяна на карантината

много сезонни

работници

си тръгнаха

Други излизаха или влизаха в града, за да отидат на работа или да видят възрастните си близки.

Доста кръчми започнаха да доставят храна по домовете. Теснолинейката Септември-Добринище, която две седмици подминаваше Банско, вече спира в града.

До дни се очаква да заработят цехове в дървопреработвателния бранш. В града продължават противоепидемичните мерки, валидни за страната. “Нали сме зимната столица, затова сме като големите градове”, шегуват се банскалии.

Кметът Иван Кадев благодари на съгражданите си за доверието. “Градът беше поставен пред тежко изпитание. Трябваше да вземаме трудни решения, които касаеха човешки съдби, но през цялото време срещахме вашето разбиране”, каза кметът. Камбаните на храм “Света Троица”, които биеха всяка вечер по време на карантината, ще продължат и до края на извънредното положение.

А през двете седмици в изолация Банско се увеличи с двама нови жители. Две семейства посрещнаха в домовете си бебетата Матео и Мирослава.