Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Ангелов
Слави Ангелов

Криминалисти: Нападателите са ултраси

Той разкри заравнената дюна на къмпинг “Смокиня”

B 20,50 часа във вторник Слави Ангелов, главният редактор на "168 часа", не подозира, че след секунди ще стане лице на първа страница в новия брой на седмичника.

Връща се от редакцията, където колегите работят от часове по темата коронавирус. Малко преди да влезе в дома си на столичния булевард "Дондуков", близо до моста “Чавдар”, към него се приближава човек с маска на черепи. Не му обръща внимание - това е обичайният вид на хората в тези дни със зараза.

Мъжът го събаря на земята, а други двама започват с ритниците

- удрят с железни пръти и някакъв огромен нож... Малко преди да изпадне в безсъзнание, Слави вижда как единият от нападателите го снима с телефон. Ударите са върху главата, краката, носа, очите му почти не се виждат...

Непознато момиче го открива, звъни на 112 и линейката го откарва в ИСУЛ - болницата, която е на минути път от дома му.

По това време Татяна, съпругата на Слави, е в директен ефир по БНТ - тя е продуцент на "Референдум". Той звъни на издателя си Венелина Гочева и успява да опише завалено с няколко думи какво му се е случило.

Полицията вече е отцепила местопроизшествието, униформени пазят пред ИСУЛ, там е и директорът на столичната полиция ст. комисар Георги Хаджиев.

На булевард "Дондуков" има десетки камери.

Очевидно

нападателите

не се страхуват, че

действията им ще

бъдат запечатани

Вероятно единият, който според Слави е включил телефона, е направил за секунди само снимка как главният редактор на "168 часа" е повален на земята и не е имал време за клип, защото от камерите на булеварда се вижда как и тримата се нахвърлят и пребиват журналиста едновременно.

Не посягат нито към чантата с лаптопа, нито търсят портфейл.

Тримата маскирани не са дребни крадци, но затова пък са жестоки биячи

Всеки вторник Слави Ангелов се прибира някъде между 21-22 часа, тъй като в сряда по обед "168 часа" трябва да е в печатницата. В останалите дни има различни ангажименти и сменя часа за връщане при Татяна и дъщеря си. Очевидно нападателите са проучили добре навиците му, за да го очакват пред старата кооперация на булевард "Дондуков" по тъмно след 20 часа.

Още в първите минути след нападението професор Бойко Коруков, управителят на ИСУЛ, чака данните от скенера, на който е изпратен Слави, защото лицето му е неузнаваемо, има счупен нос. После се разбира, че десният крак не само е счупен, но е наръган на три места с някакъв огромен нож. Гипсиране, зашиване... За щастие, няма вътрешни разкъсвания.

След часове десетки колеги, хора, които не познават лично Слави, но четат неговите коментари, книги, гледат документалните филми, които създава в последно време, пишат гневни коментари.

"Това е посегателство срещу държавността", казва главният прокурор Иван Гешев, който е разпоредил всички разследващите да му докладват през целия ден. Вътрешният министър Младен Маринов отиде в ИСУЛ, за да разговаря със Слави Ангелов за предполагаемите мотиви на нападателите.

Още във вторник вечерта колегите в "168 часа" започнаха да проверяват не само темите на коментарите на своя главен редактор, но и публикации в седмичника, които вероятно са раздразнили някого.

Почеркът издава не просто раздразнение, а силна агресивност, някакъв провинциален комплекс и напомня времето на мутрите, които налагаха по такъв начин своята представа за справедливост.

Самият Слави има уникално чувство за справедливост и чест.

МВР работи по няколко версии

за нападението срещу главния редактор на в. "168 часа" и списание "Космос".

Водещата е, че покушението е заради негови публикации. Според криминалисти най-вероятно е нападателите да са били част от футболна агитка. До този извод стигнали, след като е установено, че мъжете са били покрили лицата си с маски с черепи.

По подобен начин бе пребит през август миналата година служителят на "Левски" Цветан Вълчев - той бе смазан от двама непознати с метални пръти пред офисите на синия клуб. Разликата е, че нападението е било сутринта и случаен минувач е прекъснал побоя.

Трудно е да се каже кои от публикациите му са предизвикали най-голям отзвук, но една от последните е "Простака победи и ни върна в 90-те: дюната я няма, той - невинен".

С този случай Слави Ангелов се чувства лично свързан, защото цялата история с разораната дюна на къмпинг "Смокиня" тръгна от него.

Скандалът започна, след като главният редактор на "168 часа", минавайки покрай зимния плаж в началото на януари 2019 г., забеляза липсата на дюната.

Както винаги в колата си има дрон

и заснема заравнената природна забележителност.

Слави изрази възмущението си веднага в профила си във фейсбук, пускайки снимки и видео от летните месеци: "Това беше дюната на къмпинг "Смокиня", която вече никога няма да видим заради гледката към морето на един уникален простак. Видеото е от последното й лято преди срещата с багеристите. Една пясъчна дюна се образува от природата в продължение на десетки хиляди години..."

Два дни по-късно Слави Ангелов написа материал в "168 часа" и "24 часа", за да разберат повече хора за какво става въпрос:

"Тази събота (12 януари 2019 г.) завинаги изчезна една от дюните на къмпинг "Смокиня", която природата е създавала в продължение на десетки хиляди години.

Събаря я собственик на терен от 680 квадратни метра, за да си отвори гледка към морето. Купил е земята от реститути през 2018 г., когато сложил там каравана и химическа тоалетна.

Този уикенд той решава да осъществи голямата си мечта и с багер разрива не само своя терен, а общо 2 декара, включително и защитена територия, част от която е и дюната.

Видеото показва дюната преди срещата с уникалния простак. Тя се намираше в триъгълника между заведението "Рафаело", спасителния пост и дървената пътека към плажа."

Полицията в Созопол

се самосезира

и веднага започна проверка. Някои от пясъчните дюни бяха издълбани, а около тях пясъкът е заравняван с помощта на верижна техника. Само на метри информационна табела описва подробно, че на територията на къмпинга има защитени дюни и какви са санкциите за нарушители.

В рамките на акцията бе задържан бизнесменът Иван Нончев от Бургас, който тогава бе обвинен в поръчителство за унищожаване на природна забележителност - пясъчна дюна в местността Каваци. Той е пуснат срещу парична гаранция от 10 000 лв.

Багеристът, разорал къмпинга - Манол Пазвантов, трябваше да плати 2000 лева. Срещу двамата бе повдигнато обвинение за унищожаване на природна забележителност, за което законът предвижда до 3 години лишаване от свобода или пробация, както и глоба от 3000 до 10 000 лева.

Обвиненият в поръчителство Нончев отричал да е наемал багериста, но Манол Пазвантов пък твърдял обратното. Нончев го наел с уговорката да не се притеснява, тъй като парцелът бил негова собственост.

Бургазлията е

собственик на

луксозната каравана,

която е поставена на метри от разораните пясъчни дюни в къмпинга. Третият задържан - 18-годишен младеж, спътник на багериста, бе привлечен за ключов свидетел по делото.

На 20 февруари - година след шумния скандал покрай заравнената с багер 100-годишна пясъчна дюна в къмпинг "Смокиня", делото в Бургаския окръжен съд бе прекратено. Разследването бе върнато на прокуратурата заради установени нови фактически положения, различни от посочените в обвинението.

До обрата се стигна след две нови експертизи - съдебно-геодезическа и повторна екологична. Изводът на вещото лице инж. Димитрина Стоянова е, че целият имот на Нончев е заравнен и в него няма възвишение. Такова имало, но в съседен имот и започвало от границите на парцела на подсъдимия Нончев.

Главният експерт "Биологично разнообразие" към ПП "Странджа" инж. Иван Камбуров, който изработва повторната екологична експертиза, също потвърждава, че пясъчното възвишение, представляващо защитена територия "Дюни", се намира по границата на източната и югоизточната част на имота, собственост на Иван Н., а не вътре в него.

И най-важното - според Камбуров дюните не са унищожени, както твърди държавното обвинение, а само увредени. Повторната екологична експертиза сочи, че видът на увредените дюни категорично е само "сиви стабилизирани дюни", докато в обвинителния акт е посочено, че унищожените дюни включват 821 кв.м "бели дюни", 337 кв.м "сиви дюни" и 47 кв.м "зараждащи се дюни", и то повечето в имота на Нончев.

Историята с дюната е само една от многото, по които е работил Слави Ангелов в последно време.

Аналитичните топкоментари на Слави

Aналитичните коментари на Слави Ангелов по наболели въпроси от деня винаги са били рекордно четени и са получавали широк обществен отзвук.

Едни от последните му анализи засягат теми от всякакви сфери.

- “Ефбет” - афера за сериал, подценена от служби, прокурори и продуценти:

Измамените от компанията клиенти били стотици хиляди, а публикации дори свързват собствениците на “Ефбет” с няколко тежки криминални престъпления – взрив и убийство в София.”

- Опасно е масовият зрител да решава на референдум за еврото:

“Българите са нащрек дори когато почиват, защото са с денонощно усещане, че във всяка секунда някой се опитва да ги прецака. И това не е просто усещане, а горчива реалност. Защото в последните 30 години във всяка сфера на живота като от епицентър на коронавирус ни заливаше зараза от тарикати и олигарси, заради които удобно се променяха закони, нарушаваха се правила, затваряха се очите и ушите на службите, купуваха се прокурори и съдии. Деморализира се обществото и ценностната система на масовия зрител се изврати.

Затова масовият зрител днес няма опорна точка и е нормално да не си дава сметка, че в този тъмен и кървав тунел на преход от комунизма Европейският съюз бе нещо като пътеводна светлина за излизане от мрака.”

- Убийствата на 18-годишната Андреа и 7-годишната Кристин и вината на социалните служби;

- За превозвачите като свещени крави;

- Как пловдивски роми станаха интелигентни шизофреници;

- 15 лумпени в черно, които разплакаха дори Стоичков:

Фенове нацисти винаги е имало и винаги ще има... Феновете нацисти са използвани в годините у нас и от политически сили, и от актуалните към момента икономически кръгове. Всеки, който има кеш и е мутра по душа без естетически задръжки, ползва момчетата в черно. Има лоши хора, които са постоянно абонирани за нацистките агитки. Средата в България в момента е чудесна за съществуването им.”

- Мъжете жени в “Референдум” с Волен Сидеров;

- Стига депутатска милост за жестоки убийци!;

- Най-добре е сами да пестим за пенсия, иначе - на хляб и вода;

- Само хакерите не ваканцуват през лятото;

- Бойко Борисов, Данаил Кирилов и шефа на затворите. Кой е добрият, кой лошият, кой глупавият?

- “Атака” гостува пак на “168 часа” - значи работим!

“Ако смятате, че “Атака” и партийната й телевизия вече не организират наказателни акции и са спрели да раздават справедливост по техния маниер, познат от нощните операции по ул. “Г.С. Раковски” в София срещу дрогата, клекшоповете и студентите от НАТФИЗ, жестоко се лъжете.

Последната акция бе в редакцията на вестник “168 часа”. Ново в стила бе само, че не участва лидерът Волен Сидеров.

Екипът на “168 часа” никога не сме отказвали среща и разговор на никого. Дори и на мутри, които в годините на прехода поръчваха убийства. Влизали сме във всевъзможни рискови ситуации в името на работата – да казваме всеки ден какво се случва в държавата, какво не трябва да се случва и какво трябва да се направи за промяна към добро. И това е широко известно. Никога не сме се крили под пластмасови маси, зад дузини охранители и депутатски имунитет.

Партийният тв екип дойде да ни търси сметка защо на първа страница на предишния брой на в. “168 часа” сме си позволили до заглавието - “Живот на субсидия: Милиони само за обещания” да сложим снимката на техния лидер Волен Сидеров."

- Ученикът “терорист” и комплексарската ни държава;

- Идва ли джаз в политиката след Веско Маринов?;

- Кой ще се натъжи от гладната стачка на Миню Стайков?:

“Неприемането на храна се използвало в Индия много често като крайна, последна мярка на кредитор срещу длъжник. Човекът, дал необмислено заем, дори лягал да гладува директно пред входната врата на къщата на длъжника и ако издъхнел, неиздължилият се индиректно се превръщал в негов убиец, като носел последствията от това.”

- Уникално: На Местан за смърт върнаха книжка, на Банева за ранен я отнеха;

- Дано “Св. Ал. Невски” никога не гори, Дядо Добри бе най-щедрият му дарител;

- Всички имоти са "евтини", а нотариусът къде е в схемата?

- И в аферата с евтини апартаменти имало добри и лоши герои;

- Много “уважавани” лекари в грозната афера с инвалиди;

- Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи.

Реакциите след побоя и подкрепята на журналистическата гилдия

Новината за побоя над главния редактор на "168 часа" Слави Ангелов възмути не само журналистическата гилдия, но и органите на МВР. Стотици изразиха подкрепата си и яростно се възпротивиха срещи престъплението.

Иван Гешев: Побоят над Слави Ангелов е посегателство срещу държавността

Главният прокурор лично следи случая: "Нямам никакво съмнение, че в момент като сегашния нападението над Слави Ангелов е посегателство над държавността - това каза главният прокурор Иван Гешев в разговор с издателя на "24 часа" и "168 часа" Венелина Гочева. Той изказа съчувствието си към нашия колега и пред главния редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев, пожела скорошно оздравяване на Слави и каза, че лично следи случая.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов: Побоят над Слави Ангелов е свързан с работата му

Версиите за побоя над Слави Ангелов, по които МВР работи, са няколко. Но най-вероятно става въпрос за дадена поръчка за покушение, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов. „Колегите снощи са говорили с него, но предвид състоянието му тогава днес колегите ще проведат втора беседа. Побоят е свързан с работата му, което е недопустимо. Уверявам ви, че ще положим всички усилия. Ангажирани са колеги от Столична дирекция “Национална полиция”. Ще направим всичко възможно да задържим извършителите на това престъпление. Ангелов е стабилизиран, няма пряка опасност за живота. Надявам се, че ще стигнем до извършителите”, обясни още Иванов.

Георги Милков: Все едно сме се върнали в 1993 г., когато това беше трендът - Всеки нарушава закона, а държавата е в кома". Това написа Слави Ангелов в една от статиите си, които очевидно удрят точно в целта, защото той бе пребит от маскирани пред дома си. Явно по нечия поръчка, защото са и снимали, докато го бият. Надявам се Слави бързо да се възстанови, но ако извършителите и поръчителите на това гнусно престъпление не бъдат открити и наказани, значи наистина сме се върнали в 90-те.

Кирил Борисов: Страхливците нападат по тъмно, в гръб, с маски и поне по трима. А тези дори записвали с телефон, за да докажат изпълнението на поръчката и да си вземат надницата. Вярвам, че СДВР ще хване поне гнидите с маските, преди Слави Ангелов да разкрие поръчителя.

Добрина Чешмеджиева: Изроди с маски пребиха Слави Ангелов... докато Татяна Тасева правеше поредния тежък ефир на "Референдум".... обичам ги безкрайно. Моите хора! Моите приятели! От тези, които никога не се крият зад маски! От тези, които винаги намират сили!

Георги Тошев: Да пребиеш журналист! Да пребиеш човек, винаги ще бъде престъпление! Да пребиеш някого по време на чума... Нямам думи за това, което се е случило с колегата и приятеля Слави Ангелов! Разследващ журналист! Нямам думи за това, през което преминава семейството му. Вярвам, че ще бъдат намерени извършителите! Вярвам, че ще видим лицата им, ще разберем мотивите им. Няма да потулим този случай и да го сложим в папка "поредният"! Ще бъдат ефективно и строго съдени. Но по-важното е да бъде издирен, осъден и публично линчуван поръчителят! Защото има един праг, който вече е преминат у нас - на човечност! Не коронавирусът, а този преминат праг е провалът ни. Провалът ни като хора. Провалът на едно общество. Провалът на една държава.

Иво Никодимов: Отново посегателство срещу журналист. Недопустимо е! Слави Ангелов е един от най-стойностните колеги, които познавам. Честен и принципен! Побоят над него е посегателство срещу цялата гилдия!