Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЧАР: Ани Бакалова изгрява със зората на българските сериали.
ЧАР: Ани Бакалова изгрява със зората на българските сериали.

 

 

"Добрите сериали създават звезди. Знам го от собствен опит, защото имах щастието да участвам в първите два. "С пагоните на дявола" и "На всеки километър". Тези филми промениха живота на  актьорите.

До днес ме спират на улицата непознати, спомнят си за филмите и ме поздравяват", казва Ани Бакалова.
През 60-те години, когато този вид телевизионни продукции прохождат в България, Бакалова спокойно може да изиграе ролята на фатална жена във всяка холивудска продукция.
"В "На всеки километър" бях подмолна интригантка.

Жената, готова на всичко, за да постигне плана си. С една дума - мръсница. Играех любимата на майор Велински, лошия във филма. Този сериал остави отпечатък върху всички нас. Каквито и роли да си изиграл преди или след това, хората ни свързваха с героите от черно-белия екран. Григор Вачков, където и да се появеше, около него ставаше панаир. Всеки искаше да го заговори, да го пипне.

Хората крещяха: "Ето го Митко Бомбата." Това име му беше станало като собствено. А Григор Вачков имаше много други силни роли. Талантът му беше чудовищен", спомня си Ани Бакалова.
В средата на 60-те години на екран излизат "С пагоните на дявола" и "На всеки километър". Телевизията има само един черно-бял канал.

Българите, които имат приемници, са малко. Често пред един телевизор се събират по няколко семейства. Всяка сцена се анализира бурно. Следващият епизод се чака почти като празника за Нова година.
Най-популярните детски игри са по сюжети от сериала.

Малчуганите, въоръжени с дървени пушки, имитират героите от екрана. Най-много са желаещите да бъдат майор Деянов - ролята на Стефан Данаилов.
Съдбата го завежда и пред прожекторите на най-успешния сериал на новото време - "Стъклен дом".
"Данаилов беше абсолютният любимец на всички. Някъде по това време се роди и прозвището му българския Ален Делон. Но за повечето българи той ще си остане майор Деянов", казва Ани Бакалова.
Самата тя не може да се оплаче от липса на почитатели. "Всеки Божи ден пощенската ми кутия беше пълна с писма. Пишеха ми всякакви хора.

Едни ми се обясняваха в любов. Други разказваха колко  харесват филма. Как ги е впечатлил и променил. Нямах време да отговарям на всички. Веднъж моят свекър решил да се пошегува с тази необичайна ситуация. Седнал и ми написал и той писмо. Но под чуждо име. В него обяснява, че е безработен арменец, който би могъл да ми стане секретар. Защото знае няколко езика и ще може да отговаря на почитателите ми не само в България, но и навсякъде по света.

Веднага се сетих кой би могъл да ми напише нещо такова. Шегата си я биваше", спомня си Ани Бакалова.
Първият сериал, в който се снима, е особено специален за нея, защото променя живота й по два съвършено различни начина.
"Вече бях избрана за ролята на Ана Зюдерман за сериала "С пагоните на дявола". После стана ясно, че съм бременна. А договорът беше подписан. Ушихме костюмите, ушихме пеньоарите, готови бяха пагоните, кепетата, аз затъкнах пистолета и се научих да го държа. Декорите бяха готови. И изведнъж - чакам дете.

Какво да направя? С ужасно притеснение се обадих на моя режисьор Недялко Чернев. Не мога да ви опиша каква беше реакцията му. Успокои ме и каза, че продължавам работа в сериала. Винаги ще му бъда благодарна за това.
"Едновременно с продукцията отглеждахме и едно бебе. Премиерата беше през септември 1967 година. Тогава синът ми Петър беше на три месеца. Снимах до деветия месец. Шиха нови униформи, шиха нови кепета. Все по нагоре и по-нагоре ме снимаха, за да не ми личи коремът.

Докато не останаха само две бузи и две очи да се виждат. Филмът имаше голям успех. Цяла България говореше за него", спомня си Ани Бакалова.
Тя е убедена, че сегашното поколение кинаджии могат да възродят това изкуство в България. "Познавам лично всички по-известни актьори. Сред тях има много големи таланти. Новата вълна режисьори също са страхотни. Хора с различно мислене, които усещат пулса на деня.

Това е много важно, за да може след това да бъде пресъздадено на екрана или сцената. Във всички поколения сме имали бляскави актьори. Гледах наскоро "Тилт". Впечатли ме Радина Кърджилова. Виждала съм я и в други роли. Притежава едновременно деликатност, сдържаност и една удивителна изразителност. Оставя в зрителя впечатление за загадъчност. Това издава истинския талант", казва Ани Бакалова.
Убедена е, че и след години хората ще разпознават днешните звезди от "Стъклен дом". Както и от другите успешни сериали. Знае го от собствен опит, няколко десетилетия след премиерата на "С пагоните на дявола".

"Началото на цялата история започна на жълтите павета пред Народното събрание. Там снимахме една от сцените. Облечена във военен шинел, аз ще шофирам стар "Мерцедес". Машината - лъсната до блясък. Качвам се, но понеже съм бременна, коремът ми опира във волана. Не мога да потегля.

Дърпат седалката докрай назад. Пак не става. С триста мъки и страдания се закрепих. Но не мога да си намеря краката, за да натискам педалите. Опитвам се да тръгна, но вместо това "Мерцедесът" започва да подскача нагоре-надолу.

На площада се беше събрала тълпа, за да гледа снимките. По едно време един човек проби кордона от охраняващи и взе да крещи: "Хей, какво правиш, потроши колата!" Оказа се, че той е дал автомобила си под наем за продукцията. Притесних се много, защото си беше прав. Продължението на случката е отпреди няколко години. Непознат мъж ме спря и ми напомни за тази сцена. Разбира се, че си я спомнях. Тогава той каза: "Ами аз съм собственикът на "Мерцедеса". А филмът беше страхотен."

Бриго разкри автора на "С пагоните на дявола"

БИВШИЯТ разузнавач Бриго Аспарухов разкри любопитна подробност около създаването на филма "С пагоните на дявола". Металург от някогашния пернишки завод "Ленин" е автор на романа. Това, което никой не е подозирал досега, е, че авторът Борис Недялков, дълги години се е представял пред нашите власти като руски разузнавач. Така си спестявал гонения от българските комунисти. Написал и книгата, която уж разкривала автобиографични факти от кариерата му. Българските разведки поискали данни от Русия за този топофицер. Получили отговор, че Недялков е самозванец. Но книгата вече била бестселър. Преди да започне работа в завода, Недялков е бил царски офицер.

Поручик Венков в тила на врага

ПЪРВИЯТ български сериал "С пагоните на дявола" разказва историята на поручик Венков. Той е осъден на смърт от Народния съд, защото е бил на страната на Германия във Втората световна война. В Централния софийски затвор Венков се опитва да убеди следователя, че всъщност е работел под прикритие за страната на комунистите и СССР. Сприятелява се с Анна Зюдерман, секретарка на нацисткия генерал Клаус. Това е ролята на Ани Бакалова. Във важни моменти тя помага на Венков. Историята е доста заплетена и минава през различни перипетии. За времето си това е динамична криминална история с елементи на екшън.

Велински V\S Деянов

ДОРИ децата, които не са били родени, когато е правен филмът "На всеки километър", са чували за него. Сериалът се прави в чест на 25 годишнината от 9 септември 1944 г., когато БКП взема властта.
Филмът сблъсква двама мъже със силни характери. Действието започва още преди комунистите да поемат управлението. Майор Велински (Георги Черкелов) е полицай, верен на царската власт. Майор Деянов (Стефан Данаилов) е убеден комунист, който последователно следва идеалите си и преди, и след 9 септември. Сблъсъкът между тях остава в историята на българското кино с няколко пределно емоционални момента. Сериалът ги изстрелва в орбитата на истински звезди в България. 

Мистериозна картина

МИСТЕРИОЗЕН портрет на красива дама, която прилича като две капки вода на младата Ани Бакалова, още краси дома на столичната улица "Патриарх Евтимий". "Историята е невероятна. Съпругът ми Иван Стоянович, заедно с делегация български кинаджии, гостува в Истанбул за представяне на филм. Канят ги в ателието на местен художник. Невена Коканова сръчква мъжа ми в ребрата и казва: Виж къде си седнал. Иван се обръща и вижда картина. На нея е нарисувана жена, която е като моя близначка. Цялата делегация пуска пари в една шапка, за да откупят платното. След това ни гостува семейството на въпросния художник. Не можеха да повярват, че художникът е нарисувал мен, без никога да ме е виждал", обяснява Ани Бакалова.

Бриго Аспарухов
Бриго Аспарухов
ЕДНО КЪМ ЕДНО: Турски художник рисува Бакалова без да я е виждал.
ЕДНО КЪМ ЕДНО: Турски художник рисува Бакалова без да я е виждал.
ФАВОРИТ: Радина Кърджилова е сред лиюбимите млади актриси на Ани Бакалова.
ФАВОРИТ: Радина Кърджилова е сред лиюбимите млади актриси на Ани Бакалова.