Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американският президент Доналд Тръмп взел решението си за ликвидиране на иранския военен командир Касем Солеймани без замисляне и колебания, съобщи вчера в. "Вашингтон пост" като се позова на няколко източника.

По данни на изданието, става дума за много кратък период от време, докато Тръмп провеждал в четвъртък около 17 ч. поредно съвещание в имението му Мар-а-лаго във Флорида, посочва БТА.

Тогава внезапно извикали президента на друга среща и не след дълго той се върнал и продължил съвещанието, без да каже нищо. Именно при това кратко отсъствие, според вестника, Тръмп дал зелена светлина за нанасяне на въздушен удар по колата, с която пътувал Солеймани на международното летище в Багдад.

Според публикацията, решението на Тръмп зависело от това дали Солеймани ще бъде посрещнат от иракски официални лица. В случай на официално посрещане, американците нямало да нанесат удара си, твърдят източниците на изданието.

Обсъждането на подготовката на операцията станало в много тесен кръг, в който влизали съветникът на държавния глава по националната сигурност Робърт О'Брайън, държавният секретар Майк Помпейо, министърът на отбраната Марк Еспър, директорът на ЦРУ Джина Хаспъл и началникът на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни.
В публикацията се отбелязва, че разкриването на местонахождението на Солеймани не е било трудно, тъй като той пътувал демонстративно, без да се крие.

Солеймани, към когото се отнасяли като към член на кралско семейство, не бил трудно откриваем. Той се чувствал съвършено недосегаем, особено в Ирак. Правел си селфи на бойното поле и открито предизвиквал САЩ, защото не смятал, че това е опасно", цитира изданието бившия високопоставен служител на ЦРУ Марк Полимеропулос.

По-рано изданието "Политико" съобщи, като се позова на високопоставен служител на Пентагона, че Тръмп може да е дал заповед за ликвидиране на Солеймани още преди два месеца.

По данни на източници от президентската администрация, Вашингтон пост" пише, че през декември е била обсъждана операция против Сплеймани, като съветниците на Тръмп изтъкнали, че той не е реагирал след поредица от актове на иранците.

Съветниците подчертали, че ако никога не се отговаря на действията им, иранците ще решат, че могат да правят каквото поискат.

Донлад Тръмп Снимки: Ройтерс
Донлад Тръмп Снимки: Ройтерс