Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рождество Христово
Рождество Христово

Датираха появата на Витлеемската звезда – била сливане на Юпитер и Венера

Може би не е късно да върнете коледните подаръци и да отмените семейната сбирка за Рождество. Исус Христос е лятно бебе и Святата нощ не е била на 24 декември, а на 17 юни. Такива са най-новите открития на световни учени по въпроса.

Преди време астролози лансираха теорията, че именно тогава в небето се е появила Витлеемската звезда, отвела според Библията тримата мъдреци до яслата на новородения месия.

Австралийският небесен изследовател Дейвид Ренеке доказва това научно с помощта на компютърна програма, чрез която установява точното разположение на небесните тела и прави карта на нощното небе над Светите земи, както е било преди повече от 2000 години. Той открива, че тогава ярка светлина наистина се е появила над Израел, но това е станало през юни, а не през зимата, съобщава британският в. “Дейли телеграф”

Светите евангелия

описват небесното

светило като първи

знак за появата

на Христос

на света и пътеводен лъч на тримата влъхви до родилката Мария и Младенеца. “Когато се роди Исус във Витлеем Юдейски в дните на цар Ирод, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Йерусалим – пише апостол Матей. - И казаха: Къде е юдейският цар, който се е родил? Защото видяхме звездата Му на изток и дойдохме да Му се поклоним.”

Витлеемската звезда отвежда тримата мъдреци до яслата на новородения Исус.
Витлеемската звезда отвежда тримата мъдреци до яслата на новородения Исус.

Вероломният Ирод, съзрял в появата на бебето месия заплаха за властта си, решава да го унищожи. За да разбере къде е, той изпраща мъдреците във Витлеем с думите: “Идете, разпитайте внимателно за детето; и като Го намерите, известете ме, за да ида и аз да Му се поклоня...

…А те, като изслушаха царя, си тръгнаха; и, ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и спря над мястото, където беше детето. Като видяха звездата, се зарадваха твърде много. И като влязоха в къщата, видяха детето с майка Му Мария, паднаха и Му се поклониха; и като отвориха съкровищата си, принесоха Му дарове - злато, ливан и смирна”.

Звездобройци и теолози от векове проучват това небесно явление и му дават

различни обяснения

- ангел, комета,

супернова

Днешните астролози подкрепят теорията, че тогава Юпитер и Венера са се приближили дотолкова, че са се слели в блеснала внезапно необикновено ярка звезда. Подобен феномен светът наблюдава през 2016 г.

Според Ренеке преди над две хилядолетия влъхвите вероятно са възприели това като отдавна очакван знак, че се е родил месията. 

Учените твърдят, че събитието Рождество е произтекло между III в. пр.н.е. и I в. сл. н. е. Ползвайки за отправна точка Евангелието на Матей, Ренеке определя древното сливане на планетите, появило се в съзвездието Лъв, с точност до ден – 17 юни на втората година преди новата ера. От заключенията му

излиза, че Исус

е зодия Близнаци,

а не Козирог

“Разполагаме със софтуер, който може да пресъздаде нощното небе, точно както е било, през който и да било период на последните няколко хилядолетия - обяснява австралиецът – редактор на списание “Скай енд спейс”. – През 2 г. пр. н. е. Венера и Юпитер са се приближили дотолкова, че са блеснали като една ослепителна светлина. Според него това е най-достоверното и убедително обяснение за Витлеемската звезда.

Астрономията е много прецизна наука и може с точност да се каже как са били разположени планетите в различни моменти и какви небесни явления са ставали. “В този период няма друго обяснение за светлината, която мъдреците са видели, освен сливането”, категоричен е Ренеке.

От гледна точка на вярата декември е месецът, избран произволно за раждането на човека бог. Но това не значи, че наистина е било така, казва астрологът. “Не нанасяме удар по религиозната догма – напротив, подкрепяме я с факти, че по онова време такова небесно явление наистина е имало”. Смесването на науката с религията често възмущава вярващите, но в този случай, напротив, то укрепва вярата, казва изследователят.

Изборът на датата

25 декември

за Коледа

историците обясняват с желанието на християнската църква да намали влиянието на зимните езически празници и да ги замести с такива в чест на раждането на Исус. Но ако астрономическата констатация е вярна, ще трябва да заместим зимните пейзажи на коледните картички с изгледи от летни слънчеви плажове, пише в. “Дейли телеграф”.