Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Литературната секретарка на Горки е известна още като баронеса Будберг, а сред интелектуалните среди на Съветска Русия - като Мура. В Сикрет сървиз в Лондон я знаят като Червената Мата Хари.

Тайните служби на много европейски държави са я смятали за изключителен агент на съветските служби. Нейните чести пътувания зад граница са кошмар за контраразузнавателните организации н Запада. Арестувана многократно в Германия, Италия, Англия и Франция, тя винаги съумява да се измъкне суха от водата.

В писмо до Сталин Горки я нарича "моят изключителен информатор". Самият Йосиф Висарионович има топло отношение към нея. Веднъж му подарила акордеон, пише във в. "Известия" Владимир Бахаров, директор на архива на Горки.

Писателят Корней Чуковски запознал графиня Бенкендорф с Горки през 1919 г. 24-години по-млада от него, тя веднага става и любовница на бащата на социалистическия реализъм, и негова лична литературна секретарка. Преди това баронесата е била любовница на един от елитните чекисти Яков Петерс, а в по-предишно време Октомврийската революция я заварва като любовница на британския посланик Брюс Локарт, който е главен координатор на Сикрет сървис в Санкт Петербург.

За да не остане назад от кръшкащия си съпруг, жената на Горки си хваща за любовник секретаря на мъжа си П. П. Крючков, известен като Пе Пе Крю. В дома на Горки той е окото и ухото на съветските тайни служби ГПУ. Не пада далеч от круштаа и Пешков, синът на Горки.

Той си води любовниците направо в спалнята, като преди това посочва вратата на съпругата си Надежда, която кой знае защо наричал Тимошка. Самата Тимошка също си падала по тънката част и нейните любовници били най-вече в средите на ГПУ, като венецът на завоеванията е шефът на тайните служби Хенрих Ягода.