Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йорген Фенек СНИМКА: Ройтерс
Йорген Фенек СНИМКА: Ройтерс

Малтийското правосъдие повдигна обвинение на бизнесмена Йорген Фенек във връзка с убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Фенек бе доведен в съдебна зала и обвинен в съучастие в убийството на журналистката, в принадлежност към престъпна групировка и в съучастие в причиняването на експлозия.

Петдесет и три годишната Каруана Галиция бе взривена в автомобила си през октомври 2017 г. Трима мъже, заподозрени за детонирането на бомбата в автомобила, очакват разглеждането на делата им в съдебно заседание. Водещият следовател по случая Кийт Арно заяви, че Фенек е бил наблюдаван във връзка с разследването и задържан, когато на 20 ноември се опитал да напусне Малта с яхтата си. Той бе арестуван няколко пъти заради сложния характер на разследването, изтъкна Арно.

По-рано Фенек заяви, че ще предостави информация за убийството на Каруана Галиция, ако бъде помилван, но искането му бе отхвърлено.

Фенек бе посочен като собственик на тайна офшорна компания на име "17 Блек", създадена с цел да прави парични преводи по сметките на двама високопоставени малтийски служители срещу неуточнени услуги.

Осем месеца преди смъртта си Дафне Каруана Галиция написа в своя блог за разследваща журналистика, че "17 Блек", спомената в така наречените Панамски досиета, е свързана с малтийски политици, отбелязва Асошиейтед прес.