Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Грозев
Христо Грозев

Христо Грозев, който пръв пусна туит, че руснакът от скандалното видео е Георгий Клебан от ГРУ, е старши изследовател в Лабораторията за управление на риска на Иван Костов към Нов български университет.

Според визитката на колегата на бившия премиер структурата е тинк-танк, който се занимава със

заплахи за националната сигурност.

Казва, че интересите му са главно върху заплахите за сигурността, свързани с Русия, и пропагандата.

През 2011 г. Христо Грозев заедно с Любомир Павлов и Огнян Донев за кратко придобиха от германската група ВАЦ "Медийна група България холдинг", в която влизаха вестниците "24 часа", "Труд", "168 часа" и други. Той бе в съдружие чрез фирмата си "БГ Приватинвест ГмбХ", в която участваха наследникът на Хабсбургите Карл Хабсбург и Даниел Руц.

Христо Грозев има и предишен опит с медии. Преди години е бил

президент на група радиостанции на американската

обществена компания "Метромедия" в Централна и Източна Европа, както и в Русия. В момента притежава и управлява национални радиостанции в Холандия и Украйна.

Грозев е сътрудник на групата с едноименен английски сайт "Белингкет", който през май т.г. бе отличен с Европейската медийна награда от Фонда за европейска журналистика.

Българинът в съавторство с Роман Доброхотов и Даниел Ромейн получиха приза заради серия от статии за агентите на ГРУ, заподозрени в опита за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Покрай руското военно разузнаване попаднал на скандалното видео с бившия помощник военен аташе в Белград и сръбския подполковник.

Според публикации

в руски медии самият Грозев публикувал

видеото

с фалшив профил, което той нарича абсолютна лъжа. То се появило ден-два преди да го забележи и коментира. Оплака се, че последвали и заплахи срещу него.

В интервю пред радио "Дойче Веле" разказва, че

не му е било

много трудно

да идентифицира

Клебан като служител на ГРУ. Агентите на военното разузнаване се подготвяли дълго време и още при постъпването си във военната академия знаели, че ще бъдат изпращани под дипломатическо прикритие в чужбина.

Затова адресната им регистрация винаги била далеч от местата, свързани с ГРУ. Но

Грозев използвал друга стратегия.

Проследил къде е била регистрирана жената на Клебан и установил, че това е било военно поделение в Москва, част от базата на специалните сили.

Така си направил извода, че мъжът й е от военното разузнаване на Москва.